Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

Σημεία από τη συνέντευξη Αβραμόπουλου στη Real News


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Αβραμόπουλε, πάτε για εκλογή νέου Προέδρου στη ΝΔ, χωρίς να έχετε ξεκαθαρίσει μεταξύ σας και απέναντι στον κόσμο σας, ποια επιτέλους ήταν τα δύο τρία κορυφαία πολιτικά λάθη, που οδήγησαν στη συντριβή.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα αυτά, θα τα συζητήσουμε στο Συνέδριο. Εκεί, θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές, που έχουν να κάνουν με την πολιτική μας, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή ήταν από την αρχή δε, και η πρότασή μου. Να εμβαθύνουμε τον προβληματισμό και τις αναλύσεις μας και για τα αίτια, που μας οδήγησαν σε αυτήν την ήττα. Είμαι βέβαιος, ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα βοηθήσουν τα επόμενα βήματα της παράταξής μας, στην πορεία προς την ισχυροποίησή της, έτσι ώστε να καταστεί και πάλι κυρίαρχος πρωταγωνιστής στην πολιτική πορεία του τόπου

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι λέτε για τη θεωρία του δαχτυλιδιού; Έχει δοθεί ένα προβάδισμα στην κα Ντόρα Μπακογιάννη;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δαχτυλίδια δεν έχουν δοθεί. Η κα Μπακογιάννη έχει από καιρό προετοιμαστεί γι΄ αυτήν τη στιγμή. Δίνει και αυτή, όπως και όλοι μας τη μάχη της με γνώμονα τις δικές της αρχές, θέσεις και αντιλήψεις της. Όσο για το προβάδισμα είναι νωρίς ακόμα για να το πει κανείς αυτό. Η προεκλογική περίοδος είναι μακρά σε διάρκεια και όπως γνωρίζετε, σε όλους τους εκλογικούς αγώνες και κάθε μορφής κούρσα, δοκιμάζονται όλα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Αντώνης Σαμαράς σας έδωσε χθες όχι απλά κλάδο ελαίας αλλά κλάδο …συνεργασίας για τον δεύτερο γύρο.
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και ο Αντώνης Σαμαράς, δίνει το δικό του αγώνα. Στα πλαίσια της Οργανωτικής Επιτροπής, υπήρξαν σημεία σύγκλισης. Με κορυφαίο, την ευθυγράμμισή του με την πρότασή μου για εκλογή από τη βάση. Οι δρόμοι όλων μας είναι παράλληλοι. Και με κάθε τρόπο, πρέπει να αποφύγουμε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Ανήκουμε όλοι στον ίδιο χώρο. Δεν είμαστε ανταγωνιστές αλλά ανθυποψήφιοι. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση μας μέχρι τέλους. Συνεννοήσεις για αμοιβαίες στηρίξεις, δεν μπορούν να υπάρξουν για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι, και εάν ακόμα φτάσει κανείς σ΄ αυτό το σημείο, δεν ορίζει και δεν κατευθύνει, παρά μόνο τον εαυτό του. Και όχι εκείνους που τον στηρίζουν.
   
    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν ισχύουν αυτά που λένε κάποιοι, ότι θα πάτε τελικά με τη Ντόρα Μπακογιάννη στο δεύτερο γύρο;

       ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα απ΄ όλα κανείς δεν ξέρει, ποιος θα είναι στο δεύτερο γύρο. Είναι ακόμα νωρίς, για να προδιαγράψει κανείς το αποτέλεσμα. Από την άλλη μεριά, όχι μονάχα το διαψεύδω, γιατί πρόκειται περί φημών, που σε αυτόν τον τόπο εύκολα διασπείρονται - ας είναι καλά τα επονομαζόμενα παπαγαλάκια - άλλο ωστόσο, πρέπει να τονιστεί: Ότι στο ενδεχόμενο αυτό, θα σπείρουμε τελευταία στιγμή το σπόρο του διχασμού. Και οι ευθύνες θα είναι μεγάλες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι λέτε για τη συλλογή και στη συνέχεια δημοσιοποίηση των 1000 υπογραφών των Συνέδρων υπέρ της κα Μπακογιάννη;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτά είναι ξένα προς τις δικές μου αρχές και σε ένα Κόμμα, που ως προϋπόθεση για τη συνοχή και την ενότητά του, έχει την ομοψυχία όλων των στελεχών, όλων των επιπέδων. Το καταστατικό με σαφήνεια διευκρινίζει, ότι η βάση μιας υποψηφιότητας είναι 50 υπογραφές Συνέδρων. Η όποια άλλη διαδικασία, που πράγματι συνηθιζόταν στο παρελθόν, οδηγεί σε ομαδοποιήσεις και, εκ των πραγμάτων, σε διαχωρισμούς. Ωστόσο, με αυτό που λέω, δηλώνω τη δική μου άποψη.

Ο Αχμέτ Ιλχάν στηρίζει Ντόρα και δηλώνει "Τούρκομουσουλμάνος"

IslanDora0001 Επανέρχεται στο θέμα της διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ με συνέντευξη του στο σημερινό "Πρώτο Θέμα" ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν,εξηγώντας του λόγους για τους οποίους στηρίζει θερμά την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη.

"Μας έκανε ότι της ζητήσαμε" λέει χαρακτηριστικά ο κ.Ιλχάν και συνεχίζει : «Εισήγαγε την τουρκική γλώσσα ως μάθημα στα δημόσια σχολεία της Δυτικής Θράκης, παρείχε οικονομική υποστήριξη ώστε να έρθουν σχολικά βιβλία από την Τουρκία στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, δρομολόγησε το θέμα του μουφτή και αν δεν την προλάβαιναν οι εκλογές θα είχαμε σύντομα την εκλογή και όχι τον διορισμό του θρησκευτικού μας ηγέτη…»

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Αχμέτ Ιλχάν ο οποίος είχε ξεσηκώσει σάλο το 2006 υπογράφοντας κείμενο που μιλούσε για "Τουρκομουσουλμανική μειονότητα" και "Μητέρα Πατρίδα Τουρκία" ,δηλώνει πως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να αναλάβει πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς και σε τέτοια περίπτωση θα αναστείλει οποιαδήποτε δραστηριότητα του στο κόμμα.

Είναι περιττό να τονίσουμε ότι ο κ.Ιλχάν είναι ένας εκ των εκλεκτών του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με ότι αυτό συνεπάγεται.Στις τελευταίες εκλογές υπήρξε ξεκάθαρη γραμμή απο τους μηχανισμούς της Άγκυρας στην Θράκη υπέρ Αχμέτ Ιλχάν και άλλων εκλεκτών υποψήφιων εθνοπατέρων, όπως ανέφερε σε ρεοπορτάζ της η Μελαχρινή Μαρτίδου με τίτλο Γραμμή για Ιλχάν και Χατζηοσμάν δίνει το τουρκικό TRT" το οποίο αναδημοσιεύσαμε και εμείς εδώ



Θυμηθείτε και αυτό:
«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ»!
Γραμμή για ΙΛΧΑΝ και Χατζηοσμαν δίνει το τουρκικό πρακτορείο ΤRT με τις ευχές του Τουρκικού προξενείου
Με τηλεοπτικό σποτάκι που απευθύνεται στον μέσο μουσουλμάνο της Θράκης. Το ΤRΤ παίζει μια διαφήμιση, οι «Τούρκοι να ψηφίσουν τους Τούρκους» και συγκεκριμένα, τα ανδρόγυνα, δηλαδή η γυναίκα ή ο άνδρας να ψηφίσει την υποψηφιότητα του Αχμέτ Χατζηοσμάν και του Ιλχάν Αχμέτ. Η γραμμή είναι αυτή», μας λένε άνθρωποι του χώρου που είδαν το σποτ και ενώ το τουρκικό προξενείο πιστεύει ότι πρέπει να υπολογιστούν σωστά οι ψήφοι ανά χωριό για να ενισχυθούν στηριχθούν και οι υποψήφιοι στην Ξάνθη, αλλά κι ένα ποσοστό να πάει και στον Μ. Μουσταφά σε περίπτωση που ο ΣΥΝ συγκεντρώσει τα υπόλοιπα. Ένα άλλο σενάριο δίνει γραμμή και για τον Κοτζά Μουμίν Ριτβάν του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δημιουργεί υποθήκες για την επόμενη φορά.
Φέτος κατεβαίνουν στην Θράκη 14 υποψήφιοι βουλευτές σ’ όλα τα κόμματα διεκδικώντας να καταλάβουν κάποιες από τις έδρες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και να περάσουν το κατώφλι της Βουλής των τριακοσίων.
Στόχος, η αύξηση της δύναμης επιρροής. Η αγωνία είναι να μην μείνει η μειονότητα με τους δύο βουλευτές από ένα σε κάθε νομό, αλλά να αυξήσει την δύναμη επιρροής της με την εκλογή κι άλλων μειονοτικών, γι’ αυτό γίνεται καταμέτρηση με μαθηματική ακρίβεια και πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο, ώστε αν υπολογισθούν όλα καλά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων λειτουργεί σαν μάζα. Να μοιραστούν έτσι οι ψήφοι που να υποσκελιστούν οι δυνατοί χριστιανοί υποψήφιοι και η μειονότητα να εκφραστεί ως πλειονότητα… Εξ άλλου οι χριστιανικοί ψήφοι διασπείρονται και σε μικρά κόμματα και σε κηρύγματα εθνικιστικά που περισσεύουν αυτήν περίοδο στην Θράκη.
Τελείως διαφορετικά είναι τα εκλογικά πράγματα στην περιοχή όπου δεν υπάρχει αυτό που λέμε ιδεολογικό υπόβαθρο, πλατφόρμα σκέψεων και ιδεών για το καλύτερο αύριο της χώρας, σύγκριση προσώπων, προγραμμάτων δυνατοτήτων, αλλά όλα ισοπεδώνονται από το …«Τούρκος να ψηφίσει Τούρκο»…
Και τα κόμματα που ξέρουν ανέχονται αυτές τις τακτικές και πρακτικές, αλλά και από την άλλη πλευρά το χριστιανικό στοιχείο μάλλον φαίνεται ότι ξυπνά από τον λήθαργο και τον εφησυχασμό και βλέπει ότι στήνονται ερήμην του παιγνίδια που δεν θάθελε να τα δει να παίρνουν σάρκα και οστά και να τον περιθωριοποιούν.
Η δύναμη της κάλπης που θα εκφραστεί από τον καθένα προσωπικά είναι μεγάλη και καταλυτική. Μη την αφήσετε να πάει χαμένη επειδή κάποιοι νοιώσατε πικρία αδιαφορία ή δεν θα θέλατε να δώσετε μια ευκαιρία να εκφραστεί και πάλι η Ροδόπη σε κεντρικό επίπεδο. Κι επειδή το σύνθημα του ΤRΤ και του κάθε καναλιού που θέλει να παρέμβει τόσο απροκάλυπτα στα εσωτερικά μας, μας βρίσκει αντίθετους εμείς θα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολίτες της Θράκης πρέπει να σκεφθούν το συμφέρον τους στην ελληνική πατρίδα όπου ζουν γιατί δεν βρίσκονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αλλά επιλέγουν εκπροσώπους για το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν θα πρέπει να διαρραγούν σχέσεις, να κλείσουν δρόμοι και να φανούν αχάριστοι σε όσα υιοθετήθηκαν αυτά τα χρόνια είτε σαν μειονοτική πολιτική, είτε σαν οικοδόμηση σχέσεων, είτε σαν συνύπαρξη.
Μελαχροινή Μαρτίδου

http://xronos.gr/reportage/detail.php?ID=49075
Και ένα κείμενο από το antinews.gr
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγα χρόνια ο κ. Ιλχάν, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τότε, είχε συνυπογράψει  με άλλα 605 στελέχη της μειονότητας της Θράκης κείμενο όπου η μουσουλμανική μειονότητα αποκαλείται «τουρκομουσουλμανική»
Με αφορμή τη μετάφραση σχολικών βιβλίων στην πομακική διάλεκτο το κείμενο ξεκινούσε λέγοντας: «Το επίσημο καθεστώς της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923.» Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για τις σχέσεις μεταξύ της «Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας» και της «πατρίδας μας Ελλάδας», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα παιχνιδιών που παίζονται εις βάρος της Μειονότητας, κάτι που ενόχλησε και πλήγωσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
Το κείμενο είχε προκαλέσει τότε πλήθος αντιδράσεων. Το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «μείζον πολιτικό θέμα», ζητώντας επίσημη θέση από πλευράς κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εμφανιζόταν εξαιρετικά ενοχλημένη από το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία βουλευτής της, ο οποίος ορκίστηκε στο Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους, αρνείται τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες έχει προσχωρήσει και σέβεται η χώρα μας.
Να υποθέσουμε κι εμείς τώρα ότι ο κ. Ιλχάν δεν διεγράφη τότε λόγω  των πολιτικών σχέσεών του με την κ. Μπακογιάννη; Σημειώνουμε ότι αυτά συνέβαιναν το 2006 όταν η ΝΔ διέθετε άνετη πλειοψηφία.
Για την δήλωση του κ. Ιλχάν ότι «η μειονότητα εμπιστεύεται την Ντόρα Μπακογιάννη, με πρόεδρο και πρωθυπουργό την Ντόρα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την σύγχρονη Ελλάδα που θέλουμε» μπορείτε να υποθέσετε ότι θέλετε.

 Ξυπνήστε από το λήθαργο που επιβάλλουν οι αρχές της διπλωματίας και της διεθνοποιήσης ,που υπηρετούν τα κατεστημένα και στόχο έχουν την εκφυλισμό της λέξης "Έθνους"

Κίρο Γκλιγκόροφ: "Είμαστε Σλάβοι"


Η συνέντευξη του Κίρο Γκλιγκόροφ στο "Πρώτο Θέμα" αποκαλύπτει ολόκληρη την σκευωρία και την προπαγάνδα των Σκοπιανών να καπηλευτούν το όνομα "Μακεδονία". "Είμαστε Σλάβοι και όχι Μακεδόνες". Αφήνει υπονοούμενα για προσπάθεια δωροδοκίας του από την κυβέρνση Μητσοτάκη και τονίζει πως είναι ιστορικά ανακριβές να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκφράζει την προτίμησή του στο... ΠΑΣΟΚ και λέει πως πολλοί ιστορικοί στα Σκόπια γελάνε με τις αλυτρωτικές διαθέσεις της τωρινής Σκοπιανής κυβέρνησης.


-Κύριε πρόεδρε, πώς είδατε την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Πιστεύετε πως δημιουργούνται πλέον συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας;

"Εγώ ανήκω ιδεολογικά στον ίδιο χώρο, οπότε χάρηκα. Για το ενδεχόμενο λύσης, ωστόσο, είμαι απαισιόδοξος, αφού πληροφορήθηκα πως και η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει."

-Το 1993, στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι σλαβικής καταγωγής, ότι δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.

"Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια."

-Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον «αρχαιομακεδονισμό» τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επίσημα πως κατάγεστε απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;


"Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτό που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό - αυτό ασφαλώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να μην είναι και ελληνική. Οι Έλληνες νομίζουν πως εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν υπερβολές και από τη δική μας πλευρά. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή... Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας..."

-Τι ακριβώς συνέβη με αυτή την περιβόητη ιστορία με τη βαλίτσα και το ένα εκατομμύριο δολάρια το 1993; Επιχειρήθηκε να σας εξαγοράσει η τότε ελληνική κυβέρνηση;

"Την εποχή εκείνη πληροφορήθηκα πως χωρίς να το γνωρίζω αντιπροσωπίες των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών. Όταν το έμαθα κάλεσα στο γραφείο μου τον υπουργό Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι και ζήτησα εξηγήσεις.
Εκείνος μου είπε πως επρόκειτο για μια «φυσιολογική» διαδικασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Στην ίδια συζήτηση πληροφορήθηκα ότι ο στρατηγός Γρυλλάκης βρισκόταν στα Σκόπια γιατί είχε φύγει κρυφά από την Ελλάδα προκειμένου να μη δικαστεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας."

-Ξέρατε ότι ο κ. Γρυλλάκης ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;

"Ασφαλώς. Γι' αυτό και ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να εγκαταλείψει ο κ. Γρυλλάκης άμεσα τη χώρα. Ύστερα από δύο εβδομάδες ένας φίλος με πληροφόρησε ότι ο κ. Γρυλλάκης εξακολουθούσε να βρίσκεται στα Σκόπια και μάλιστα να συναντιέται με διάφορους δικούς μας και να συλλέγει πληροφορίες.
Ξανακάλεσα τον υπουργό Εσωτερικών στο γραφείο μου και σε έντονο ύφος τού ζήτησα να εγκαταλείψει ο απόστρατος Έλληνας στρατηγός τη χώρα μέσα σε 24 ώρες."

-Τελικά εγκατέλειψε τα Σκόπια ο κ. Γρυλλάκης;


"Όχι μόνο δεν τα εγκατέλειψε, αλλά άρχισε να μου στέλνει και «δώρα»..."

-Δηλαδή;

"Κάποια στιγμή και αφού πίστευα ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα, έρχεται στο γραφείο μου ο υπουργός Εσωτερικών Φριτσκόφσκι με έναν αστυνομικό που κρατούσε στα χέρια ένα μικρό δέμα στολισμένο με κορδέλα. «Αυτό, κύριε πρόεδρε, είναι ένα δώρο για εσάς από τον κ. Γρυλλάκη επειδή του σώσατε το κεφάλι», μου είπε και διέταξε τον αστυνομικό να το ανοίξει. Ήταν ένα χρυσό ρολόι Rolex. Εγώ αντέδρασα λέγοντάς του ότι «δεν έσωσα κανένα κεφάλι» και ότι, παρόλο που ζήτησα να εγκαταλείψει τη χώρα, εκείνος βρισκόταν ακόμη στα Σκόπια. Ο υπουργός με τον αστυνομικό πήραν το Rolex κι έφυγαν."


-Υπήρξαν και άλλα «δώρα» από τον κ. Γρυλλάκη;

"Ο υπουργός επιστρέφει στο γραφείο μου, ύστερα από τρεις εβδομάδες, με τον αστυνομικό του να κρατάει ένα μεγάλο πακέτο. Το ανοίγει και βλέπω έκπληκτος έναν αρχαίο αμφορέα ανυπολόγιστης αξίας. «Τον ψάρεψαν από βάθος 2.000 μέτρων», μου είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Ένα μικρό δώρο από τον κ. Γρυλλάκη για τη βοήθεια που του παρέχουμε».
Εγώ βέβαια έβαλα τις φωνές, λέγοντάς του πως δεν εξαγοράζομαι και ότι οι ενέργειες του Έλληνα στρατηγού αποτελούν προσβολή για το πρόσωπο μου. Με σκυμμένο το κεφάλι ο υπουργός μου πήρε τον αρχαίο αμφορέα και έφυγε από το γραφείο μου, για να επιστρέψει ξανά σε δύο εβδομάδες."

-Με καινούριο «δώρο»;


"Με έναν χαρτοφύλακα ασφαλείας. Έρχεται, τον αφήνει στο γραφείο μου, ρυθμίζει τον κωδικό, ανοίγει τη βαλίτσα και μου λέει: «Έχετε ξαναδεί τόσα χρήματα στη ζωή σας, κύριε πρόεδρε;». Μέσα στον χαρτοφύλακα υπήρχε 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Πήρε με τις δύο χούφτες του χαρτονομίσματα και τα σκόρπισε στον αέρα. «Γιατί δεν τα αποδέχεσαι;», με ρώτησε. Εγώ είχα κοκκινίσει από το κακό μου. Του απάντησα, λοιπόν: «Μάζεψε τα και σήκω φύγε. Ο πρόεδρος δεν εξαγοράζεται. Αυτή την ώρα παραβιάζεις το Σύνταγμα»."

-Κλείνοντας, κύριε πρόεδρε, ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες;

"Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και να κυριαρχήσει η λογική ώστε να βρεθεί μια λύση. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε από κοινού. Είμαστε γείτονες, ζούμε δίπλα-δίπλα. Εδώ τα βρήκε η Αρμενία με την Τουρκία, που οι διαφορές τους ήταν μεγαλύτερες και βαθύτερες, γιατί να μην τα βρούμε εμείς; Η επιμονή σε μία μόνο θέσης -ανεξάρτητα από ποια πλευρά προέρχεται- δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύω σε έναν τίμιο συμβιβασμό.