Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009

Ο Ελληνισμός είναι παντού




Εξω από τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Frecuencia Latina η ελληνικής καταγωγής Μόνικα Δέλτα σε μια από τις κεντρικές αφίσες. Η δημοσιογράφος Μόνικα Δέλτα παρουσιάζει κάθε πρωί στο κανάλι "Frecuencia Latina" μια από τις πιο μεγάλες σε τηλεθέαση ενημερωτικές εκπομπές, την "A primera hora". Σαββάτο 31 Οκτωβρίου 2009- ΑΠΕ ΜΠΕ/Δημήτρης Παρούσης /STR
 
  "Αστέρια" ελληνικής καταγωγής στο Περού

Μια από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους και μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς στο Περού είναι ελληνικής καταγωγής και δεν κρύβουν ότι ίσως το μυστικό της επιτυχίας τους να βρίσκεται στο ελληνικό… DNA τους.
Η δημοσιογράφος Μόνικα Δέλτα παρουσιάζει κάθε πρωί στο κανάλι "Frecuencia Latina" μια από τις πιο μεγάλες σε τηλεθέαση ενημερωτικές εκπομπές, την "A primera hora". Η ηθοποιός Κάτια Κόντος, είναι πρωταγωνίστρια σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στον κινηματογράφο, το θέατρο και πρόσφατα είναι η παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής, κάτι σαν τον "πρωινό καφέ", στο κανάλι ΑTV με τίτλο "Hola a todos".
Η Μόνικα Δέλτα, της οποίας ο παππούς, Σωκράτης Δέλτα καταγόταν από το Αργος, ακόμη και σήμερα ψάχνει να βρει τους συγγενείς στην Ελλάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Κάτια Κόντος διατηρεί επαφές με την οικογένειά της και ειδικότερα με τη θεία της που ζει στην Αθήνα και έχουν το ίδιο όνομα.
"Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου ως δημοσιογράφος από το 1985, που δίνω συνέντευξη σε Έλληνα δημοσιογράφο και για να είμαι ειλικρινής δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μου συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι μια από τις πιο σημαντικές, κυρίως συναισθηματικά, συνεντεύξεις που έχω δώσει", δήλωσε συγκινημένη η Μόνικα Δέλτα στον συνεργάτη του ΑΠΕ - ΜΠΕ, Δημήτρη Παρούση, που εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου, αναζητώντας "χαμένους" Ελληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr).
"Τον παππού μου τον φώναζαν Don Socrates. Δεν έχω μάθει πως και γιατί ήρθε στο Περού. Εγκαταστάθηκε σε ένα λιμάνι, στο Chimbote, 800 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα και εργάστηκε ως ψαράς. Την εποχή εκείνη οργάνωσε όλους τους ψαράδες της περιοχής και έγινε πρόεδρός τους. Ο πατέρας μου Αντώνης γεννήθηκε εκεί, όπως αργότερα κι εγώ. Αν και ο πατέρας μου πέθανε νωρίς, θυμάμαι πολύ έντονα τους ελληνικούς χορούς, την ελληνική μουσική, τον παππού μου που είχε πολύ ελληνικό πρόσωπο, τα ελληνικά φαγητά… Για όλα αυτά κάνω ειδική αναφορά στη βιογραφία μου που ετοιμάζω αυτές τις μέρες", είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Μόνικα Δέλτα για την ελληνική της καταγωγή.
Η ίδια μιλά λίγες ελληνικές λέξεις, "αν ο πατέρας μου δεν πέθαινε νέος ίσως να σας μιλούσα τώρα στα ελληνικά". Δηλώνει Περουβιανή, αλλά όπως ανέφερε, η κουλτούρα που την έχει επηρεάσει είναι η Ελληνική. Όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1999 της έκανε εντύπωση η μυρωδιά από τα γιασεμιά. "Το σπίτι μας είχε πολλά γιασεμιά και την ίδια μυρωδιά αισθάνθηκα περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Ελλάδας. Το σπίτι μου και η Ελλάδα έγιναν ένα, κι εγώ είχα την αίσθηση ότι ήμουν εκεί που πραγματικά ανήκω. Μοναδική εμπειρία".
Η Μόνικα Δέλτα στην Ελλάδα έψαξε να βρει τις ρίζες της, την οικογένειά της, αλλά δεν τα κατάφερε. "Βρήκα πολλά επίθετα σαν το δικό μου. Ο χρόνος που είχα για να βρω στοιχεία ήταν περιορισμένος και έτσι γύρισα στο Περού χωρίς να έχω καταφέρει να βρω τους συγγενείς μου. Σήμερα ο γιος μου, μέσω του ίντερνετ συνεχίζει αυτή την προσπάθεια και αυτό που με κάνει ακόμη πιο περήφανη είναι ότι ο γιος μου μαθαίνει ελληνικά, χωρίς να του το έχει ζητήσει κανένας. Είναι το ελληνικό DNA που έχουμε μέσα μας και μας καλεί να βρούμε τις ρίζες μας, ίσως".
Η Μόνικα Δέλτα έγινε γνωστή στο Περού για τις δημοσιογραφικές της εκπομπές και επιτυχίες στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκε να φύγει και να ζήσει στις ΗΠΑ, λόγω της διαφωνίας της με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Alberto Fujimori. Σήμερα ο Fujimori είναι στη φυλακή και η Δέλτα επέστρεψε στην Περουβιανή τηλεόραση, σημειώνοντας και πάλι ψηλά ποσοστά τηλεθέασης.
Η Κάτια Κόντος κατέκτησε το περουβιανό κοινό μέσα από τα τηλεοπτικά σήριαλ. Αυτές τις μέρες είναι η πρωταγωνίστρια στην ταινία "4" που προβάλλεται με ιδιαίτερη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες του Περού. Καθημερινά όμως, παρουσιάζει στην τηλεόραση τον… πρωινό καφέ του Περού.
Είναι Ελληνίδα πρώτης γενιάς. Ο πατέρας της Απόστολος Κοντός Παπαδόπουλος, κατάγεται από την Αθήνα και βρέθηκε στη Λίμα ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης. "Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν μηνών ακόμη. Δεν έζησα πολύ τον πατέρα μου. Κράτησα όμως το ελληνικό επίθετο. Μαζί του βρέθηκα στην Ελλάδα όταν ήμουν 17 χρόνων και εκεί είδα τη γιαγιά μου Ναυσικά και τη θεία μου που είχε το ίδιο όνομα με μένα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κάτια Κόντος.
"Το όνομά μου στο Περού είναι μοναδικό. Μόνο εγώ και η αδελφή μου Φοίβη το έχουμε. Ψάχνοντας όμως στο ίντερνετ μου έκανε εντύπωση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί με το επίθετό μου. Είναι παράξενη αυτή η αίσθηση. Το επίθετό μου πάντα έκανε εντύπωση και όταν ήμουν μικρή τα παιδιά με κορόιδευαν. Στα ισπανικά Κοντός σημαίνει: με δύο. Έτσι με λέγανε Κοντρές δηλαδή με τρεις", είπε χαμογελώντας η Κάτια Κόντος.
Είναι φανατική του Καβάφη και μαζί με τον άντρα της Φερνάντο Σαλάζα, που είναι ο πιο διάσημος δημοσιογράφος του Περού, έχουν στη βιβλιοθήκη τους δεκάδες βιβλία από Ελληνες φιλόσοφους. Ο σύζυγός της έχει σπουδάσει φιλοσοφία και είναι φανατικός φιλέλληνας. Η αγαπημένη μπλούζα της κόρης της είναι μια με την ελληνική σημαία και στην εκπομπή της συχνά παρουσιάζει συνταγές μαγειρικής για ελληνικό φαγητό. "Είναι υπέροχο να ξέρεις ότι κάποιες ρίζες σου έρχονται από την χώρα που έδωσε τόσα στον πολιτισμό του κόσμου", δήλωσε η Κάτια Κόντος.
    Περισσότερα στο www.godimitris.gr
   
 του Δημήτρη Παρούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών