Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

Πανίσχυρο αποδεικνύεται το «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ

ΤOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ (FRΕE SUNDAY 01.08.10)
 
Η προώθηση του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να ελέγξει τις βασικές οικονομικές, διοικητικές λειτουργίες.
Ο κ. Σπυρόπουλος είναι κατά την άποψή μας ένα εξαιρετικά ικανό πολιτικό στέλεχος, αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της παράδοσης που είχε δημιουργηθεί με ευθύνη του κ. Καραμανλή, που θέλει τον εκάστοτε διοικητή του ΙΚΑ να έχει περάσει από τη γενική διεύθυνση του κυβερνώντος κόμματος και φυσικά από το κομματικό ταμείο. Επί κυβέρνησης Καραμανλή είχαμε διοικητή στο ΙΚΑ τον Γιάννη Βαρθολομαίο, πρώην γενικό διευθυντή της ΝΔ και κομματικό ταμία της «γαλάζιας» παράταξης, ενώ επί κυβέρνησης Παπανδρέου έχουμε τον ομόλογό του κ. Σπυρόπουλο, γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και κομματικό ταμία της «πράσινης» παράταξης.
Κλειστή διακυβέρνηση
Το εκπληκτικό είναι ότι... η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην επιλογή του κ. Σπυρόπουλου ύστερα από μία μακράς διάρκειας αναζήτηση, μέσω διαδικτύου, του κατάλληλου υποψήφιου για την στρατηγικής σημασίας θέση. Η υποτιθέμενη ηλεκτρονική ανοιχτή διακυβέρνηση κατέληξε στο θρίαμβο του κλειστού κομματικού κυκλώματος, σε βάρος εννοείται της ποιότητας, της οικονομικής διαχείρισης και της διοίκησης. Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος διατύπωσε δημόσια τις ενστάσεις του, θεωρώντας ότι η όλη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης έγινε με εξευτελιστικούς όρους για τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθούν αρκετές σοβαρές υποψηφιότητες. Σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δεκάδες χιλιάδες στελέχη της κοινωνίας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να στελεχώσουν μια σειρά από θέσεις ευθύνης.
Τα πλούσια βιογραφικά τους πετάχτηκαν στον ηλεκτρονικό κάλαθο τον αχρήστων, εφόσον ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δεν είχαν καμία διάθεση να προχωρήσουν στο άνοιγμα της δημόσιας διοίκησης σε ικανά από επαγγελματική και κοινωνική άποψη άτομα χωρίς κομματική ταυτότητα. Η ηλεκτρονική «ανοιχτή διακυβέρνηση» ήταν μία ακόμα πολιτική μπλόφα του
συστήματος Παπανδρέου
Απόλυτος έλεγχος
Η προώθηση ενός ισχυρού κομματικού παράγοντα στη διοίκηση του ΙΚΑ δεν είναι βέβαια η εξαίρεση, αλλά η επιβεβαίωση του κανόνα. Κομματικός παράγοντας από το χώρο των εφοριακών προωθήθηκε και στην ηγεσία του πολυσυζητημένου ΣΔΟΕ.
Είναι φανερό λοιπόν ότι το κόμμα ελέγχει την «πάταξη» της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και τους σχετικούς χειρισμούς, τις συνεννοήσεις, τους συμβιβασμούς, τους συμψηφισμούς. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου παραδίδει βασικές οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες σε κομματικούς παράγοντες, μπορούμε να προβλέψουμε το αρνητικό αποτέλεσμα, με βάση και το ιστορικό προηγούμενο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ανάλογες αρνητικές εξελίξεις παρατηρούνται και στο χώρο της υγείας, με τα διοικητικά συμβούλια των προβληματικών νοσοκομείων του ΕΣΥ να έχουν μετατραπεί σε χώρο επαγγελματικής αποκατάστασης αποτυχημένων πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ, κομματικών παραγόντων και συνοδοιπόρων του κομματικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ελλείμματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ διαμορφώνονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από ότι την περίοδο της κομματικής κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης Καραμανλή.
Περάσαμε έτσι από το επικοινωνιακό τρικ της open gov στην παραδοσιακή κλειστή κομματική διακυβέρνηση, με το λογαριασμό να πηγαίνει και αυτή τη φορά στην εθνική οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο. Ούτε οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και στην κοινωνία δεν έπεισαν τον κ..Παπανδρέου και τους συνεργάτες του να επιχειρήσουν το αναγκαίο άνοιγμα σε ικανά στελέχη με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση. Τα ίδια και τα ίδια, μέχρι τελικής οικονομικής πτώσης και κοινωνικής διάλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών