Είμαστε παντού, και θα ξεκλειδώσουμε κάθε πόρτα, με στόχο μόνο την ενημέρωσή σας. Δε θα διστάσουμε μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν. Για επικοινωνία στείλτε μας στο: paspartoy.blogspot@gmail.com
Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010
O Πούτιν σκοράρει εντός και εκτός έδρας
Στα πλαίσια της σύγκρουσης εξουσίας που μαίνεται στη Μόσχα, σειρά από πρόσφατες αποφάσεις δίνει στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν το πλεονέκτημα σε σχέση με τον παλιό του φίλο και από κάποιο σημείο και μετά αντίπαλό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Πούτιν κατάφερε να ανατρέψει τη συμφωνία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας για την αγορά από μέρους της Ρωσίας πολεμικών πλοίων Mistral. Αμέσως μετά... την ανακοίνωση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το θέμα αυτό, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας, ο Πούτιν είχε υποπτευθεί ότι είχε στηθεί ένα σύστημα προμηθειών και κρυφών συναλλαγών μεταξύ των δύο προέδρων και θέλησε να το παρεμποδίσει. Τελικά, άρχισε μια διαδικασία υποβολής προσφορών η οποία ακύρωσε τις υποσχέσεις του Μεντβέντεφ στους Γάλλους. Δεδομένου ότι τα Μιστράλ δεν είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του ρωσικού ναυτικού, το αποτέλεσμα της διαδικασίας - με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι αδιάβλητη - είναι προβλέψιμο. Κατά πάσα πιθανότητα, την προσφορά θα πρέπει να κερδίσει ο όμιλος OSK, του οποίου προεδρεύει ο Ιγκόρ Σέτσιν, ο αναπληρωτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μετά την έγκριση του ψηφίσματος αρ. 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα σχόλια οργίαζαν στη Μόσχα καθώς οι μεν άνδρες του Πούτιν ανακοίνωναν ότι το κείμενο του ψηφίσματος δεν συνεπάγεται την άρση της παράδοσης των πυραύλων S300 στο Ιράν, το δε στρατόπεδο Μεντβέντεφ επιβεβαίωνε το αντίθετο. 'Ολα έδειχναν ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε επίσημα ταχθεί υπέρ των πιο αυστηρών μέτρων εμπάργκο που είχαν ληφθεί ποτέ κατά του Ιράν και το θέμα έκλεισε. Ωστόσο, στις 20 Αυγούστου - καθώς τα ΜΜΕ στην Μέση Ανατολή ανέφεραν ότι κομμάτια των S300 είχαν ήδη μεταφερθεί κρυφά προς το Ιράν - ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ διέψευσε τον Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ότι "δεν είχε ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση».
Μετά από χρόνια αναβολών, η Ρωσία ενέκρινε επιτέλους το άνοιγμα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bushehr στο Ιράν, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσουν την Μόσχα να μην προχωρήσει στο άνοιγμά του. Αλλά ενώ ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε ευθυγραμμιστεί με τη θέση του ΝΑΤΟ για εφαρμογή του εμπάργκο κατά του Ιράν σε όλες τις πηγές ενέργειας, ο πρωθυπουργός Πούτιν υποστήριξε ανοιχτά την επιθυμία του Ιράν να κερδίσει την ενεργειακή του ανεξαρτησία. Ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο σημείο να κάνει μια προκλητική για τους Δυτικούς δήλωση, χαρακτηρίζοντας την εκκίνηση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως μια πράξη ανοίγματος και εμπιστοσύνης από την πλευρά του Ιράν έναντι της διεθνούς κοινότητας.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/o_31.html
Φίλοι μου καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την επισκεψή σας, σας περνώ στά φιλικά μου ιστολόγια.
Βάλετε με και εσείς στα δικά σας.:
http://o-peiraiotis.blogspot.com