Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

Στο 1,8 δισ. ευρώ έφθασαν τα «κόκκινα» δάνεια

Οι υψηλές επισφάλειες αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της καταναλωτικής πίστης, που ωθεί άλλωστε τα επιτόκια ανοδικά, ειδικά στην περίοδο της κρίσης.
Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος διαμορφώνουν το ύψος των επισφαλειών στην ευρύτερη κατηγορία της καταναλωτικής πίστης στο 14,7%, ανεβάζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα...
5,6 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 38 δισ. ευρώ περίπου που είναι τα συνολικά υπόλοιπα από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες στη χώρα μας.
Η εικόνα εμφανίζεται δυσχερέστερη σε ό,τι αφορά ειδικά τις πιστωτικές κάρτες, οι επισφάλειες των οποίων υπολογίζονται στο 20% περίπου και μεταφράζονται σε κόκκινα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου στο χαρτοφυλάκιο των 9,3 δισ. ευρώ, που ήταν τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών στο τέλος Μαΐου.
Τα στοιχεία της ΤτΕ πιστοποιούν ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών ακολουθούν πτωτική πορεία όλο το 2010 και μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, από τα υψηλά επίπεδα των 10 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008.
Εκτιμήσεις από τις τράπεζες κάνουν λόγο για «εσωτερική φυγή» ενός μέρους των υπολοίπων των καρτών μέσα από τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Κι αυτό γιατί αρκετοί δανειολήπτες αποπληρώνουν τις οφειλές από τις κάρτες, μέσα από ένα νέο δάνειο συγκέντρωσης και άλλων οφειλών, το οποίο κατατάσσεται πλέον στην ευρύτερη κατηγορία της καταναλωτικής πίστης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απροθυμία ή η δυσχέρεια στην ομαλή αποπληρωμή της πιστωτικής κάρτας, αποτελεί την πρώτη αντίδραση των καταναλωτών, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Οι τράπεζες άλλωστε προχωρούν σε γενναίες αναχρηματοδοτήσεις, μέσα από προγράμματα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής της οφειλής, αλλά και διαγραφών τόκων ή κεφαλαίου, όταν πρόκειται για παλιά δάνεια.
Η διαγραφή επιστρατεύεται κυρίως για παλιά δάνεια, που δεν εξυπηρετούνται για ένα και πλέον χρόνο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται οριστικά επισφαλή και φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 80% του κεφαλαίου.
Στόχος είναι να εισπραχθεί έστω ένα μικρό μέρος της οφειλής πριν διαγραφεί οριστικά από τα βιβλία της τράπεζας
"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών