Κυριακή, Σεπτεμβρίου 19, 2010

Στο 18,5% «σκαρφάλωσε» η ελαστική εργασία...

Μείωση μισθών, καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων και «επέλαση» της τετραήμερης απασχόλησης έφερε στην ελληνική αγορά εργασίας η οικονομική κρίση.
Eνας στους τρεις εργαζόμενους που δουλεύει στις μικρές επιχειρήσεις είδε το εισόδημα και το εργασιακό του καθεστώς να αλλάζουν άρδην και καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Στο 18,5% «σκαρφάλωσε» η ελαστική εργασία...  Οι καταγγελίες στα συνδικάτα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ωστόσο τις περισσότερες φορές γίνονται ανώνυμα υπό τον φόβο των «αντιποίνων» από τους εργοδότες.
Αλλωστε, η έκρηξη της ανεργίας ?που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ θα ξεπεράσει το 20%- έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να κλείνουν τα μάτια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Ουσιαστικά,
η μόνιμη απασχόληση βρίσκεται στο στόχαστρο και για πρώτη φορά από το 1968 καταγράφεται μείωσή της! Αντιθέτως, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης γνωρίζουν «άνθηση», με τα ποσοστά των μερικώς και προσωρινά εργαζομένων να τραβούν την... ανηφόρα. Ωστόσο, οι νέες μορφές «ελαστικής» εργασίας αποτελούν για το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών λύση ανάγκης.
«Περίεργα» ωράρια
Αυτό οφείλεται στο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία συνοδεύονται από χαμηλούς μισθούς και «περίεργα» ωράρια (εργασία τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα κ.ά.).
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσοστό της προσωρινής εργασίας αυξήθηκε από 10,5% το πρώτο τρίμηνο του 2007 σε περίπου 12,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο όπως προκύπτει από την έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, μόνο 13.000 από τους 354.000 προσωρινά απασχολουμένους δήλωσαν πως δεν επιθυμούν μία μόνιμη θέση εργασίας.
Οι διαστάσεις που έχει πάρει η ευελιξία στην αγορά εργασίας φαίνεται και από το ότι το 65,3% των συμβάσεων προσωρινής εργασίας έχει διάρκεια μικρότερη του έτους. Οσο για τους μισθούς, αρκεί να αναφερθεί πως δύο στους τρεις προσωρινά απασχολούμενους βλέπουν τις καθαρές αποδοχές τους να παραμένουν καθηλωμένες κάτω από τα 900 ευρώ.
Ανοδική πορεία ακολουθεί και ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων, με το ποσοστό να αγγίζει πλέον το 6% από 5,5% το προηγούμενο έτος (αύξηση κατά 22.380 άτομα).
Πάντως η μερική απασχόληση αποτελεί λύση ανάγκης για το 47,6% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν οκτάωρη απασχόληση.
Παγωμένοι μισθοί
  • «Παγωμένοι» για τέσσερα χρόνια είναι οι μισθοί σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Η Ομοσπονδία των εργαζο­μένων στον τουρισμό διαπίστωσε πως υπήρχαν εργοδότες που πλήρωναν τους εργαζόμενους με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2006! Αυτό στην πράξη σημαίνει οι εργαζόμενοι χάνουν τουλά­χιστον 100 ευρώ από τον βασικό μισθό. Η απώλεια είναι ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη πως τα επιδόματα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον βασικό μισθό.
Εκβιασμοί
  • Να πληρώσουν από την τσέπη τους τις εργοδοτικές εισφορές -αν θέλουν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη- ζητούν από τους εργαζομένους ορισμένες επιχειρήσεις. Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας έφτασαν σχετικές καταγγελίες, που κυρίως αφορούσαν λογιστικά γραφεία. Με τον ανορθόδοξο αυτόν τρόπο οι εργοδότες εμφανίζονταν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία χωρίς να επιβαρύνονται από την καταβολή εισφορών.
Εξαπλώνεται η 4ήμερη εργασία
  • «Οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των επιπτώσεων που έχει η οικονομική κρίση στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στα μικρά μαγαζιά ένας στους τρεις εργαζόμενους είδε τις συνθήκες δουλειάς του να αλλάζουν (π.χ. μείωση ημερών ή ωρών εργασίας και κατ' επέκταση ψαλίδισμα των μισθών). Ωστόσο, και στις μεγάλες επιχειρήσεις έχει αρχίσει να εξαπλώνεται η τετραήμερη εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθωτούς», λέει η Στάβυ Σαλουφάκου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Κομμωτήρια
Βαφτίζουν την εργασία... μαθητεία
Σοβαρές καταγγελίες υπάρχουν για κομμωτήρια τα οποία με το πρόσχημα της μαθητείας απασχολούν νέους χωρίς να τους πληρώνουν. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εξετάζει περιπτώσεις που κομμωτήρια βάζουν νέους να δουλεύουν 8 ώρες, αλλά τους πληρώνουν μόνο για 4 ώρες. Οι υπόλοιπες 4 ώρες «βαφτίζονται» ως μαθητεία. Το πιο εξωφρενικό είναι πως υπάρχουν κομμωτήρια που στα «χαρτιά» φαίνεται πως έχουν και σχολές εκπαίδευσης.
Ετσι, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στα ΕΚΑ, αν ένας νέος απολυθεί μέσα στον πρώτο χρόνο δεν παίρνει αποζημίωση, με το επιχείρημα πως πρέπει να πληρώσει δίδακτρα για τη σχολή (στην οποία ωστόσο ποτέ δεν φοίτησε).
1 στους 3 παίρνει πιο λίγα χρήματα απ' όσα πρέπειΕνας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ανατροπές στους μισθούς και στα ωράριά του λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε έξαρση είναι και η μαύρη εργασία στον κλάδο, όπου 200.000 άτομα έχουν τα απαιτούμενα ένσημα αλλά περίπου 400.000 δραστηριοποιούνται χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Λεωνίδας Καραθανάσης, σημειώνει χαρακτηριστικά πως από το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο:
  • To 30% δεν παίρνει τα χρήματα που του αναλογούν με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Το 10% με 15% άργησε να επαναπροσληφθεί το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να χάσει ένσημα και ημερομίσθια. Φέτος λόγω και της οικονομικής κρίσης υπήρξαν ξενοδοχεία που καθυστέρησαν να ανοίξουν ή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου είχαν μειωμένο προσωπικό. Μάλιστα φαίνεται πως πολλοί εργοδότες έδειξαν ιδιαίτερη... προτίμηση στους ανασφαλίστους εργαζόμενους.
  • Το 5% κινδυνεύει να μη συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για το εποχικό επίδομα (100 ένσημα) αλλά και για τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (120 ένσημα).
«Τη φετινή χρονιά παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταστρατήγησης της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να μετατρέπεται σε ζούγκλα» σημειώνει ο Λεωνίδας Καραθανάσης. Συνεχίζει, προσθέτοντας πως «τα φαινόμενα της εργοδοτικής ασυδοσίας θα συνεχιστούν όσο η πολιτεία δεν στελεχώνει τους μηχανισμούς ελέγχου»

 "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών