Αν πριν 3 χρόνια αναφερόταν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεώνονταν να καταφύγουν μόνο στην ΕΚΤ για να δανεισθούν 96,2 δις ευρώ θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον υπερβολικό.
Όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η Εθνική έχει δανεισθεί 25 δις ευρώ η Eurobank 20 δις ευρώ, η Alpha bank 15 δις ευρώ, η Πειραιώς 15 δις ευρώ και η ΑΤΕ Bank 7,5 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 82,5 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής έκθεσης – εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι λήγουν προσεχώς και το repos της HSBC στην Εθνική ύψους 1,5 δις ευρώ και της HypoVBank 750 εκατ ευρώ αλλά και των άλλων τραπεζών δηλαδή συνολικά 3,5 δις ευρώ αυτά θα πρέπει να ανανεωθούν μέσω της ΕΚΤ. Όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η Εθνική έχει δανεισθεί 25 δις ευρώ η Eurobank 20 δις ευρώ, η Alpha bank 15 δις ευρώ, η Πειραιώς 15 δις ευρώ και η ΑΤΕ Bank 7,5 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 82,5 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής έκθεσης – εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ.
Τα 96,2 δις ευρώ θα φθάσουν στα...
100 δις ευρώ ενώ με τις εγγυήσεις που θα λάβουν οι τράπεζες ύψους 25 δις ευρώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίπεδα δανεικής ρευστότητας 105 με 110 δις ευρώ.
Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται
1)Γιατί έφθασαν οι τράπεζες να δανεισθούν 96,2 δις ευρώ από την ΕΚΤ θέτοντας μάλιστα ως εγγυήσεις 135 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% του ενεργητικού των τραπεζών;
2)Φθάνουν οι υφιστάμενες εγγυήσεις ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ;
3)Τι θα συμβεί με την κατάργηση – αν τελικά καταργηθούν – οι πράξεις αναχρηματοδότησης;
Απάντηση πρώτη
Οι τράπεζες στο παρελθόν αύξαναν τις καταθέσεις τους με γεωμετρική πρόοδο, μπορούσαν να δανεισθούν από τις αγορές μακροπρόθεσμη ρευστότητα.
Π.χ. πριν 2 χρόνια το 2008 οι ανάγκες ρευστότητας στο σύστημα δεν ξεπερνούσαν τα 40-50 δις ευρώ που καλύπτονταν από καταθέσεις και πάσης φύσεως εκδόσεις των τραπεζών.
Στην τρέχουσα συγκυρία οι καταθέσεις μειώθηκαν 21 δις ευρώ.
Κανένα deal με ξένη τράπεζα δεν έχει πραγματοποιηθεί που να αφορά την ρευστότητα.
Διατραπεζικές συναλλαγές έχουν να πραγματοποιηθούν μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών 9 μήνες.
Έτσι οι τράπεζες κατέφυγαν μόνο στην ΕΚΤ που δανείζει. Έλαβαν 96,2 δις ευρώ για διάστημα από μια μέρα έως 6 μήνες.
Οι τράπεζες πρώτη φορά βιώνουν μια τόσο μεγάλης κλίμακας εξάρτηση.
Απάντηση δεύτερη
Τα υφιστάμενα assets των τραπεζών όχι δεν φθάνουν.
Υπάρχει πρόβλημα με τις εγγυήσεις.
Το 30% του ενεργητικού τους είναι υποθηκευμένο. Το ποσό αυτό 135 δις ευρώ είναι πρωτοφανές.
Απάντηση τρίτη
Η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να διενεργεί τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τις ειδικές πράξεις αναχρηματοδότησης μέσω δημοπρασιών σταθερού επιτοκίου με κατανομή ολόκληρου του ποσού για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2011.
Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να διενεργήσει τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010, μέσω δημοπρασιών σταθερού επιτοκίου με κατανομή ολόκληρου του ποσού.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να διενεργήσει τρεις επιπλέον πράξεις εξομάλυνσης στις 30 Σεπτεμβρίου, 11 Νοεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου όταν ωριμάζουν πράξεις αναχρηματοδότησης διάρκειας 6 και 12 μηνών.
Συμπέρασμα
Αν η ΕΚΤ για ένα λόγο δεν μπορούσε να δανείσει τις ελληνικές τράπεζες το σύστημα θα κατέρρεε.
Η εξάρτηση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σε κάθε περίπτωση αν δεν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Οι τράπεζες ουδέποτε διέθεταν τόση πολύ ρευστότητα και ουδέποτε δεν είχαν βρεθεί στο σημείο να μην μπορούν ουσιαστικά να την χρησιμοποιήσουν.
Οι τράπεζες χρειάζονται μεγάλης διάρκειας ρευστότητα.
Τι έχουν δανεισθεί οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες από την ΕΚΤ
Εθνική 25 δις ευρώ
Eurobank 20 δις ευρώ
Alpha bank 15 δις ευρώ
Πειραιώς 15 δις ευρώ
ΑΤΕ Βank 7,5 δις ευρώ
bankingnews
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή•Το 1996-97 η πολιτεία με Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους χρηματοδοτεί την μετατροπή της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ σε ΛΙΜΑΝΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ-ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ που θα έβαζε την περιοχή και την δυτική Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
•Το 2007 η ιδιοκτήτρια εταιρία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ επιχειρεί να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού την εταιρία EDISON με σκοπό την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Την επένδυση ακυρώνει ο ξεσηκωμός του λαού της περιοχής.
•Το 2010 οι νέοι ιδιοκτήτες / Τραπεζίτες της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ και η σημερινή κυβέρνηση, επιχειρούν από κοινού να εγκαταστήσουν “παράνομα” και σε πείσμα της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας1100MW με πρώτη ύλη το L.P.G με υψηλούς δείκτες ρίπων και επικινδυνότητας .
•ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
•ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ !!!
•ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ – ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΖΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.