Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

6 χρόνια στην ηγεσία, 6 γραμματείς

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο έκτος, μέσα στα έξι χρόνια και εννέα μήνες που ο Γιώργος Παπανδρέου ηγείται της κυβερνητικής παράταξης. Ο προκάτοχός του Σωκράτης Ξυνίδης δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνο στο αξίωμα, κάτι που δεν ξαφνιάζει, γιατί συχνά οι επιλογές του κ. Παπανδρέου αποδείχθηκαν αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 7 Ιανουαρίου του 2004 και ξεκίνησε αμέσως τον προεκλογικό αγώνα. Από τον προκάτοχό του παρέλαβε το κόμμα σε κόπωση και κατάπτωση και όρισε... ως γραμματέα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ένα στέλεχος πρώτης γραμμής και από τους δυνάμει αντιπάλους του για την ηγεσία στο μέλλον.
Από την αρχή, ο νέος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι στόχος του ήταν να τα αλλάξει όλα σε επίπεδο οργανωτικών δομών και προσώπων. Στο Εθνικό Συμβούλιο Aνασυγκρότησης, αμέσως μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε την κατάργηση των υφιστάμενων οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο) και την αλλαγή της οργανωτικής δομής.
Οπως πολλάκις έχει συμβεί στο σύστημα εξουσίας Παπανδρέου, από τις εξαγγελίες ώς την πραγματοποίησή τους μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συνέδριο που επικύρωσε αυτές τις αλλαγές έγινε τον Μάρτιο του 2005. Γραμματέας του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου εξελέγη στις 16 Μαρτίου η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μια επιλογή με την οποία ο κ. Παπανδρέου ήθελε να σηματοδοτήσει την πραγματοποίηση των εξαγγελιών του για ανανέωση του κόμματος.
Δεν του βγήκε. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν άργησε να βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για ατυχείς επιλογές και αδυναμία υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων.
Ωστόσο, καθοριστικό για τη σταδιοδρομία της υπήρξε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, στις οποίες η Ν.Δ. αναδείχθηκε πάλι κυρίαρχη πολιτική δύναμη κερδίζοντας 28 νομαρχίες. Την 1η Δεκεμβρίου του 2006 ο Γ. Παπανδρέου έδωσε τέλος στο πείραμα, προτείνοντας ως γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ένα δοκιμασμένο και ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, τον Νίκο Αθανασάκη, τον οποίο χαρακτήριζε τότε δύναμη σταθερότητας και πολιτικό με μεγάλη πείρα. «Ολοι γνωρίζουμε ότι πάνω σου μπορούμε να στηριχθούμε», του είπε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ούτε ο «Αρκούδος» όμως προοριζόταν να μακροημερεύσει σε αυτό το πόστο, και για σταθερότητα στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να γίνει λόγος μετά την ήττα στις εκλογές του 2007.
Το κόμμα μπήκε σε μια περίοδο διχασμού και αναταράξεων, η οποία διήρκεσε ώς την εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου του 2007, αλλά και για κάποιους μήνες ακόμα.
Πάντως στις 21 Μαρτίου του 2008, ο κ. Παπανδρέου αισθανόταν πια αρκετά ισχυρός για να επιχειρήσει ένα νέο ανανεωτικό εγχείρημα, ορίζοντας ένα Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί και προτείνοντας ως γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου τον Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο είχε αναδείξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο ίδιος, μόλις πριν από λίγους μήνες, ορίζοντάς τον εκπρόσωπο Τύπου στις εκλογές του 2007.
Ο διχασμός...
Ο πρώην δήμαρχος Πάρου εξελέγη σε μια ψηφοφορία που αποτύπωνε τον τότε «διχασμό» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν 59 λευκά ενώ τον Π. Οικονόμου ψήφισαν 43 μέλη του Ε.Σ. Τον Σεπτέμβριο όμως, η Ν.Δ. κατέρρευσε και η ορατή προοπτική της εξουσίας ένωσε το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Ραγκούσης γινόταν ο πρώτος γραμματέας, μετά τον Κ. Σκανδαλίδη, που μπορούσε να εγγράψει στο βιογραφικό του μια εκλογική νίκη. Μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 2009, ο Ραγκούσης μετακινήθηκε στην κυβέρνηση. Με τον αέρα της παντοδυναμίας, ο κ. Παπανδρέου πήγε την ιδέα της ανανέωσης στα όριά της, προτείνοντας ως γραμματέα τον Σωκράτη Ξυνίδη.
Ο εκλεκτός του δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε την απόλυτη πλειοψηφία του Ε.Σ., παίρνοντας 180 από τις 374 ψήφους, έναντι 129 του Γ. Παναγιωτακόπουλου και 53 λευκών. Ως γραμματέας ο Ξυνίδης δεν κατάφερε να λάμψει. Ενόψει εκλογών, και με τη δημοτικότητα της κυβέρνησής του να υποχωρεί, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να επιστρέψει σε μια δοκιμασμένη κομματική λύση, αυτή του κ. Μ. Καρχιμάκη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_15/09/2010_415033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών