Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα 65 θα στέλνει τους υποψήφιους συνταξιούχους αντί για το ταμείο κατευθείαν στο νοσοκομείο. Οι 6 στους 10 Ευρωπαίους από 70 ετών και πάνω δηλώνουν κακή κατάσταση υγείας, ενώ για τις χώρες του Νότου τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια ευδιάκριτη διαφοροποίηση μεταξύ Βορρά και Νότου υπέρ του πρώτου σε σχέση με την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων αυτής της ηλικίας. Το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων με κακή υγεία εμφανίζει η...
Ελβετία (28%),η Δανία (40,7%), το Βέλγιο(44,6%), η Ολλανδία (44,7%).
Αξιοσημείωτο είναι, σε σχέση με τα στερεότυπα για την ανθεκτικότητα των γυναικών, ότι το ποσοστό των γυναικών με κακή υγεία ξεπερνά, στους 70 άνω, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών στην πλειονότητα των χωρών, μέσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Αντίστοιχα υψηλό, έναντι των αντρών, είναι το ποσοστό των ευρωπαίων γυναικών με προβλήματα ψυχικής υγείας. Στην Ελλάδα ειδικότερα, το ποσοστό των γυναικών άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι δύο φορές υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών.
Τα στοιχεία αυτά είναι πρόσφατα από την ευρωπαική μελέτη SHARE για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση, τα οποια επιμελήθηκε η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη και αφορούν δείγμα μεγαλύτερο των 45.000 ανθρώπων.
Το τμήμα της μελέτης για τη σχέση υγείας και ηλικίας δείχνει ότι το ποσοστό των ατόμων με κακή υγεία αυξάνεται σταθερά με την ηλικία. Ενας στους δύο Ευρωπαίους ηλικίας 70-74 ετών έχει κακή υγεία, ποσοστό που φθάνει στο 60,5 για τα άτομα 75-79 και στο 68,8% για τους άνω των 80 ετών. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το ποσοστό των γυναικών με προβλήματα υγείας ξεπερνά το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών.
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η απόσταση Βορρά-Νότου παρουσιάζεται έντονη στα θέματα που σχετίζονται τόσο με τη φυσική, όσο και με την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Και πάλι σε βάρος των στερεοτύπων που θέλουν τους Νότιους πιο αισιόδοξους για τη ζωή, η έρευνα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίζεται υψηλότερο στις χώρες της νότιας Ευρώπης (Ισπανία 48,8%,Ιταλία 45,4% και Ελλάδα 34,1% και Γαλλία 37%), ενώ από την άλλη πλευρά αφορά σημαντικά μικρότερο τμήμα του συγκεκριμένου πληθυσμού στις χώρες του Βορρά (Σουηδία 26,5%, Δανία 21,5%, Ολλανδία 25,6% και Ελβετία 21,3%).
Η επίδραση της εισοδηματικής κατάστασης στην υγεία είναι αναμενόμενη. Σχεδόν 70% των ατόμων που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (όπως αυτό ορίζεται σε κάθε χώρα χωριστά) είναι σε κακή κατάσταση υγείας ενώ για τους μη φτωχούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 59,1%
Ανδρες άνω των 70 ετών που ήταν ανώτερα στελέχη, τεχνολόγοι ή ασκούσαν επιστημονικά επαγγέλματα είναι περισσότερο πιθανό να έχουν καλή κατάσταση υγείας παρά κακή υγεία.
Στην περίπτωση των γυναικών θεωρείται αξιοσημείωτο ότι σχεδόν πάνω από τις 7 στις 10 γυναίκες που ασκούσαν αγροτικά επαγγέλματα ή ήταν ανειδίκευτες εργάτριες εμφανίζονται να έχουν κακή υγεία. Επίσης, θεωρείται ενδιαφέρον το εύρημα ότι το 67% των γυναικών που δεν ήταν ποτέ σε αμειβόμενη εργασία έχει κακή υγεία.
Η επίδραση του αριθμού των παιδιών εμφανίζεται στατιστικά σημαντική μόνο για τις γυναίκες και δείχνει ότι η πιθανότητα να έχει μια ηλικιωμένη κακή υγεία μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών. Η οικογενειακή κατάσταση επιδρά μόνο στην κατάσταση της υγείας των γυναικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες άνω των 70 ετών που είναι σε κατάσταση χηρείας έχουν κατά μέσο ορο σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη πιθανότητα να είναι σε κακή κατάσταση υγείας σε σχέση με τις έγγαμες γυναίκες.
"Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών