Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

Η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει

ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ υπάρχουν μόνο διαρκή συμφέροντα. Οι φιλίες και οι έχθρες είναι περιστασιακές. Αλλάζουν... Με αυτόν το γνώμονα θα πρέπει να κινείται και η ελληνική εξωτερική πολιτική όσον αφορά στους γείτονές της. Για να κριθεί λοιπόν πραγματικά τι σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, θα πρέπει να αναμένουμε.


Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ότι...
η Αγκυρα δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική στόχευση. Οι προσπάθειές της συντείνουν στο να παρουσιαστεί ως η υπερδύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και όχι μόνον. Ο δημοφιλής πρωθυπουργός επιζητεί μέσω της δημοκρατικής κατίσχυσης του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία να αποδείξει γενικότερα στο μουσουλμανικό κόσμο ότι μπορεί να παίξει τον ηγετικό ρόλο που προορίζει για τον εαυτό του. Η συμπεριφορά του, κυρίως απέναντι στο Ισραήλ, το αποδεικνύει. Οσον αφορά στις σχέσεις του με την Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πειστεί ακόμη για τις προθέσεις του. Ορισμένοι είναι υπέρ τού «το μη χείρον βέλτιστον» και γι΄ αυτό ίσως αισιοδοξούν. Στον Ελεύθερο Τύπο δεν πιστεύουμε ότι ισχύει αυτό στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει πείσει ακόμη ότι πράγματι θέλει να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα.


ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, επανειλημμένως έχουμε δει τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου να προωθεί με κάθε ευκαιρία θέματα που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού δείχνουν πολλά. Στρατιωτικοί ή πολιτικό Ισλάμ, λοιπόν, η τουρκική εξωτερική πολιτική σε γενικές γραμμές δύσκολα αλλάζει. Δύσκολα αποσύρεται από ζητήματα που θεωρεί κεκτημένα και από διεκδικήσεις τις οποίες σχεδιάζει χρόνια. Συντάγματα μπορεί να αλλάζουν, η εξωτερική πολιτική δύσκολα.
"Ε.Τ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών