Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2010

Έκθεση «κόλαφος» της Citigroup προεξοφλεί τη σειρά των ευρωπαϊκών χρεοκοπιών , με πρώτη την Ελλάδα

Οι επενδυτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Στην Ευρώπη η σκιά της χρεοκοπίας έρχεται ολοένα και πιο κοντά ενώ στις ΗΠΑ τα μακροοικονομικά στοιχεία μόνο ελκυστικά δε θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει «ελκυστικά» Στην Ιαπωνία οι εξαγωγικές εταιρείες βλέπουν τις παραγγελίες τους να συρρικνώνονται και την κυβέρνηση να μη βοηθά ουσιαστικά στην περίπτωση την διαρκούς ανατίμησης του γιεν, ενώ η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πιέσεις για ανατίμηση του γουάν...

Την τελευταία εβδομάδα τα spread των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της...
Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έχουν «χτυπήσει» ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ την ίδια ώρα τα γερμανικά ομόλογα έχουν φτάσεις στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ.
Από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν σημάδια της ιρλανδικής οικονομικής αδυναμίας και της αδυναμίας του τραπεζικού της τομέα για ανάκαμψη έδωσε στην Ευρώπη ένα δυνατό τράνταγμα, με τις αγορές να επανέρχονται σε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας, ενώ το ευρώ βρίσκεται σε υψηλά 5μηνου, δηλαδή ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από αυτή που συνήθισε το πρώτο εξάμηνο του έτους όταν και το φάσμα της χρεοκοπίας ευρωχώρας ήταν υπαρκτό.
Οι επικρίσεις από τους οίκους έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, εξαπέλυσε πυρά απέναντι στα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία αποστρέφονται την προοπτική της χρεοκοπίας, λέγοντας ότι ακολουθούν «κακές και υπεραπλουστευμένες» πολιτικές αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, υποστήριξε ο Buiter ότι κανένα κρατικό χρέος δεν είναι ασφαλές όσο αδυνατούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα τους. Και αυτό για τρεις λόγους:
Η ζήτηση για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες αυξήθηκε γρηγορότερα από την ικανότητα της κυβέρνησης να εισπράττει τους φόρους. Οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς αν αυξήσουν τους φόρους έρχονται αντιμέτωπες με τη μείωση των επενδύσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης.
Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες έχουν γίνει εξαιρετικά πολωμένοι, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα πολιτικά συστήματα να προωθήσουν «οδυνηρές», αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παραδείγματα τέτοιων χωρών; Ελλάδα και ΗΠΑ
Η δημόσια διοίκηση έχει καταστεί λιγότερο αποτελεσματική. Φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή φαίνεται να είναι καθημερινό φαινόμενο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με την παραοικονομία να ανθεί. Και όσο πιο νότια και ανατολικά της Ευρώπης κινείται κάποιος, τόσο πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο.
Οι κυβερνήσεις δεν αρνήθηκαν ποτέ να πληρώσουν. Αλλά πόσο ικανές είναι να το κάνουν αυτό; Πόσο πρόθυμες είναι να υποστούν το κόστος μέτρων που θα προκαλέσουν την αντίδραση των πολιτών; Αναρωτιέται ο αναλυτής της Citigroup.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Buiter θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη προς χρεοκοπία την Ελλάδα, ενώ επόμενες στη λίστα είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επιπλέον, ακολουθούν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιαπωνία, και σε ορίζοντα 5ετίας οι ΗΠΑ.
bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών