Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2010

Ο Γάλλος στρατηγός Φρανσέ Ντ' Εσπερέ (Louis Félix Marie François Franchet d'Espèrey) και η αγάπη του για την Ελλάδα

Μεγάλη ήταν η αγάπη του Γάλλου στρατηγού του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αρχιστράτηγου των συμμαχικών δυνάμεων στο Μακεδονικό Μέτωπο, το 1918, Φρανσέ Ντ' Εσπερέ (πλήρες όνομα: Louis Félix Marie François Franchet d'Espèrey), για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη.
Την αγάπη αυτή του Γάλλου στρατηγού, για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της Βαλκανικής, μας επιβεβαίωσε ο μικρανεψιός του, Κριστιάν ντ' Εσπερέ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ως αντιπρόεδρος της "Association Memoriale du Front d' Orient", συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου.

"Είχε επισκεφθεί (ο Φρανσέ ντ' Εσπερέ) την Ελλάδα πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή ήθελε... να δει τη χώρα που ήταν στο νότο της Γερμανίας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κριστιάν Ντ' Εσπερέ, διαβεβαιώνοντάς μας ότι, έκτοτε ο Γάλλος στρατηγός έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη χώρα μας, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, την πόλη- αφετηρία της λαμπρότερης ίσως σελίδας της μακράς στρατιωτικής του καριέρας. Αλλά και η Θεσσαλονίκη ανταπέδωσε αυτή την αγάπη και αναγνώρισε την πολύτιμη συμβολή του στις εξελίξεις που οδήγησαν στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης (οδός Δεσπεραί).

Γνωστός είναι και ο θαυμασμός του Γάλλου αρχιστράτηγου του Βαλκανικού Μετώπου για την ανδρεία των Ελλήνων. "Ιδιαιτέρως διά τον Ελληνικόν στρατόν τονίζω τον ζήλον, την ανδρείαν και την παροιμιώδην ορμήν, τα οποία επέδειξε κατά τον υπ' αυτού διαδραματισθέντα ένδοξον ρόλον επί των οχθών του Στρυμώνος και του Αξιού", είχε δηλώσει ο Φρανσέ Ντ' Εσπερέ, με αφορμή νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων.

Ο Γάλλος στρατηγός, όπως μας λέει ο Κριστιάν Ντ' Εσπερέ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είχε αντιληφθεί ότι, το μέτωπο είχε οριστεί και ότι θα ήταν ένας πόλεμος με μακρά διάρκεια. Είχε, επίσης, αντιληφθεί ότι θα πρέπει να πάει στην Ελλάδα, τη χώρα που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί προ του πολέμου, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί ένα άλλο μέτωπο.

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε άμεσα, αλλά το 1918, όταν ο Φρανσέ Ντ' Εσπερέ κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Γκιγιομά. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1918, ο στρατηγός Ντ' Εσπερέ εξαπέλυσε γενική επίθεση κατά των εχθρικών αμυντικών γραμμών. Τα συμμαχικά στρατεύματα νίκησαν και προωθήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και οι Βούλγαροι αναγκάστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου να υπογράψουν, στη Θεσσαλονίκη, ανακωχή. Ύστερα απ' αυτό οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Στις 30 Οκτωβρίου συνθηκολόγησε η Τουρκία, στις 3 Νοεμβρίου η Αυστρία και στις 11 Νοεμβρίου η Γερμανία υπέγραψε ανακωχή στο δάσος της Κομπιένης. Έτσι, έληξε ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος.
Ο Κριστιάν Ντ' Εσπερέ, μικρανεψιός του Γάλλου στρατηγού, Φρανσέ Ντ' Εσπερέ, αρχιστράτηγου του Βαλκανικού Μετώπου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σχέση του στρατηγού με την Ελλάδα και τη στρατιωτική του πορεία

Μπορεί στη Γαλλία η ιστορική στιγμή της παραπάνω μάχης να μην είναι ευρέως γνωστή, όπως επισημαίνει ο Κριστιάν Ντ' Εσπερέ, ο οποίος ασχολήθηκε στη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου με τα ντοκιμαντέρ για τη Γαλλική Τηλεόραση, αλλά η σημαντικότητά της στη ραγδαία εξέλιξη των πραγμάτων που οδήγησαν στο τέλος του πολέμου είναι αναμφισβήτητη. Ο Γάλλος στρατηγός είχε μια κόρη κι έναν γιο. Τον γιο του τον έχασε σε κάποια μάχη, ενώ η κόρη του ήταν αυτή που μέσω της δικής της οικογένειας, φρόντιζε, έως το τέλος της ζωής της να κρατά "ζωντανή" τη μνήμη του πατέρα της.

Έγγραφα κι άλλα ντοκουμέντα του Γάλλου στρατηγού έχουν περάσει πλέον στην κατοχή των παιδιών της. Μάλιστα, όπως μας λέει ο Κριστιάν Ντ' Εσπερέ, η αγάπη της ευρύτερης οικογένειας Ντ' Εσπερέ για το πρόσωπο του Γάλλου στρατηγού είναι τέτοια ώστε ένα από τα ξαδέλφια του έχει δημιουργήσει ένα ιστολόγιο (blog) στο Διαδίκτυο, με πληθώρα πληροφοριών γι' αυτόν.

Λίγα λόγια για τον Φρανσέ ντ' Εσπερέ

Ο Φρανσέ Ντ' Εσπερέ γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1856, στο Μοσταγκανέμ της γαλλικής Αλγερίας. Αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία Saint-Cyr και υπηρέτησε-μεταξύ άλλων- στη γαλλική Ινδοκίνα, στην Κίνα (Εξέγερση των Μπόξερ, 1900) κ.ά.
Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο διέπρεψε ως αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στο Μακεδονικό Μέτωπο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1921 τού απενεμήθη ο τίτλος του Στρατάρχη της Γαλλίας κι αυτή ήταν η ανώτατη από τις πολλές διακρίσεις, που έλαβε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Φρανσέ ντ' Εσπερέ εκπροσώπησε τη Γαλλία στην ενθρόνιση του Χαϊλέ Σελασιέ, στην Αιθιοπία, ενώ στις 15 Νοεμβρίου 1934 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.



Πηγές

http://culture.ana-mpa.gr

http://efagonizesthe.blogspot.com

http://www.istorikathemata.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών