Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2010

Πώς θα μοιραστούν 2,6 δις ευρώ σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και να διατηρήσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας με 19 επιδοτούμενα προγράμματα, που αφορούν 668.000 άτομα. Οι νέες δράσεις θα υλοποιηθούν άμεσα από το υπουργείο Εργασίας και την Πέμπτη ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας. 

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα είναι πως την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Το κονδύλι που θα διατεθεί για τη στήριξη της απασχόλησης προσεγγίζει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη «τρέχουν» από τον ΟΑΕΔ 10 προγράμματα.

Οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείο Εργασίας είναι πέντε:
  • Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων
  • Η ένταξη... νέων στην αγορά εργασίας
  • Η επανένταξη ανέργων
  • Η υποστήριξη των γυναικών
  • Η στήριξη ατόμων με αναπηρία και ευπαθών κοινωνικών ομάδων
Από τα νέα προγράμματα το σημαντικότερο είναι αυτό που προβλέπει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα. Για κάθε επιδοτούμενη θέση απασχόλησης θα διασώζεται άλλη μία και έτσι οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν συνολικά τις 400.000.
Συγκεκριμένα οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ειδικότερα για ένα έως και 80 άτομα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τουλάχιστον ίσο αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή συνολικά για 18 μήνες).
Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει -κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση συμμετοχής- σε μείωση προσωπικού.
«Με το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών παρέχουμε στις σημερινές αντίξοες συνθήκες ρευστότητα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στους εργοδότες», τόνισε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Συνέχισε τονίζοντας πως «οι δράσεις δεν έχουν στόχο μόνο την ανάσχεση της ανεργίας αλλά και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας για τους επιδοτούμενους εργαζόμενους».
Με βάση τους όρους του προγράμματος η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών αφορά εργαζόμενους, που:
1 Ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για 18 μήνες.
2 Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασης μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Υπολογίζεται πως το πρόγραμμα θα κοστίσει 992 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό «μειώνεται το χρέος του Ιδρύματος προς τον ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα για την επιχείρηση η επιδότηση, η χρηματοδότηση είναι καθαρή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.
Οι αιτήσειςΣημειώνεται πως μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις εξής δράσεις:
  • Διαρθρωτική προσαρμογή στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για δύο δράσεις που αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις με λιγότερο από 49 εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.
  • Επιταγή επανένταξης επιδοτούμενων ανέργων στην αγορά εργασίας.
  • Τριετές πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών για άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους και αποφυλακισμένους.
  • Επιχορήγηση νέων ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων και αποφυλακισμένων.
  • Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ειδικά για τον Νομό Καστοριάς.
  • Δύο προγράμματα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας.
  • Πρόγραμμα εργασίας για νέους έως 24 ετών με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Τέλος, δύο ακόμα προγράμματα -για ανέργους που προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις- θα «τρέξουν» μέσα στον Νοέμβριο
"ΕΘΝΟΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών