Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

Εκτός των άλλων κινδυνεύουμε και με λέπρα από τους λαθρομετανάστες!!!


Πακιστανοί και Ινδοί μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται ανεξέλεγκτα στη χώρα, κουβαλούν μαζί τους το μικρόβιο της ασθένειας, όπως και άλλων ξεχασμένων στη Δύση ασθενειών, αφού στις χώρες τους η λέπρα βρίσκεται σε έξαρση. Το υπουργείο Υγείας δεν εξετάζει τους μετανάστες -πώς να το κάνει άλλωστε αφού εισέρχονται παράνομα και κρύβονται χωρίς να δίνουν τα στοιχεία τους- ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα χανσενικοί που ζουν σε απομονωμένα χωριά.

Τη στιγμή μάλιστα που ειδικοί μιλούν για «ξεχασμένους» ασθενείς, οι οποίοι αρνούνται να υποβληθούν σε θεραπεία, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δηλώνουν ότι...
δεν έχουν στοιχεία για τη νόσο διότι αυτή θεωρείται πλέον πολύ περιορισμένης μεταδοτικότητας. «Η νόσος του Χάνσεν δεν συμπεριλαμβάνεται στις περίπου 50 ασθένειες που πρέπει να δηλώνονται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Βρίσκεται εκτός του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων ακριβώς λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης μεταδοτικότητάς της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη», εξηγεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Η νόσος του Χάνσεν μπορεί επίσημα να έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει να υπάρχει έστω και σε κάποια ξεχασμένα χωριά, ενώ απειλεί τη χώρα και εξ Ανατολών. Η συχνότητα εμφάνισής της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους υγειονομικούς φορείς της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τέσσερα κρούσματα λέπρας ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός που θεωρείται υψηλός, δεδομένου ότι σήμερα το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της λέπρας είναι εξαιρετικά ενισχυμένο και οδηγεί πάντοτε στην αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χανσενικών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 450 χανσενικοί ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αποθεραπευτεί. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφονται και νέα κρούσματα. Σε ό,τι αφορά την Αττική, στην πλειονότητά τους πρόκειται για αλλοδαπούς ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται κανονικά σε θεραπεία, την ίδια στιγμή που το κύμα μετανάστευσης στη χώρα εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Μπορεί η λέπρα σήμερα να είναι ιάσιμη αλλά απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε δεσμευτεί για την εκρίζωση της νόσου μέχρι το 2000, χρονολογία η οποία έλαβε παράταση μέχρι… νεωτέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πλήττει τουλάχιστον 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, με το 12% εξ αυτών να είναι ανήλικοι.

http://www.ierosagon.org/2010/10/blog-post_8941.html
το διαβάσαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών