Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

Μακραίνει το τούνελ της λιτότητας

Εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών -περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ μέσω και του εξορθολογισμού των μισθών, απελευθέρωση των αγορών κ.λπ.- για να αποφύγει διορθωτικά νέα μέτρα αποφασίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Γιούροστατ «κλείδωσαν»:

  • Το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων «για έναν ακόμη χρόνο και βλέπουμε».
  • Η άμεση προώθηση του νέου μισθολογίου για τον εξορθολογισμό των αμοιβών στον δημόσιο τομέα. «Εγγυημένος είναι μονάχα ο βασικός μισθός» επισημαίνουν παράγοντες του υπ. Οικονομικών.
  • Το αυτό ισχύει και στις ΔΕΚΟ, ειδικά τις ζημιογόνες. Το προσωπικό θα κληθεί να αποδεχτεί ...μετατάξεις και νέους όρους εργασίας. «Δεν γίνεται το ωράριο των οδηγών της ΕΘΕΛ να ξεκινά με το που βγαίνουν από την πόρτα του σπιτιού τους» επισήμανε στο «Εθνος» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
  • Στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστούν επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ύφεση σώζει τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς τυχόν περικοπή τους θα τίναζε στον αέρα την αγορά.
  • Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και η προώθηση ρυθμίσεων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
  • Η μετάταξη προϊόντων από το 11% ΦΠΑ στο 13% και το 23%.
  • Κρίσιμες καθίστανται, πλέον, και οι επιδόσεις στους τομείς της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αυτόματης είσπραξης του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, με τη λεγόμενη «κάρτα πληρωμών» να κερδίζει καθημερινά έδαφος.
Ηδη από την κυβέρνηση καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα ως συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου δανεισμού. Σε πολιτικό επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, πολλοί υπουργοί, όμως, προειδοποιούν πως «η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναθέρμανση της αγοράς, αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες και στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες, ο Γ. Παπανδρέου προϊδέασε τους υπουργούς του για τη συνέχεια. «Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και κερδίζουμε μάχες κάθε μέρα» επισήμανε και έδωσε το χρονοδιάγραμμα των (κατ’ ευχήν) εξελίξεων: «Και το 2011 και το 2012 είναι σημαντικές χρονιές. Θεωρούμε ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, ώστε το 2012 να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και το 2013 να δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πια εξόδου από την κρίση, αλλά και από την οικονομική εξάρτηση». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο συναγερμός δεν έχει λήξει» και δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεγάλων αλλαγών.
«Εκκαθαρίζουμε ακόμη σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος, τα βλέπετε κι εσείς καθημερινά στα υπουργεία, και βλέπουμε ότι ο μεγάλος ασθενής, που θα έπρεπε να είναι και ο μεγάλος σύμμαχος αυτών των αλλαγών, είναι το ίδιο το Δημόσιο» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Για σήμερα έχει καλέσει σύσκεψη των κοινωνικών φορέων, προκειμένου να ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης. Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά πόρων από τον κωδικό «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» στον κωδικό «διατήρηση», καθώς λόγω της ύφεσης δεν υπήρχαν αιτήσεις για προσλήψεις.
Προβληματισμός...Χθες έλαβε χώρα και η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη, υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου. Εκεί διαπιστώθηκε πως «το fast track είναι καλό και άγιο, αλλά το 99% των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις μένει εκτός».
«Ποιος θα επενδύσει στη χώρα όταν η διάσωση δεν έχει ολοκληρωθεί;» αναρωτήθηκε υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη. «Καλές είναι οι μεγάλες επενδύσεις» προσέθεσε, «αλλά η καθημερινότητα βγαίνει δύσκολα». Προκύπτει, έτσι, η ανάγκη πέρα από τις κινήσεις στο εξωτερικό που κάνει ο Χ. Παμπούκης, η κυβέρνηση να δείξει αντίστοιχη φροντίδα και για το εσωτερικό, με βάση προτάσεις που έχει ετοιμάσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν ως απολύτως θετικές οι κινήσεις της Εθνικής και της Eurobank. Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης οδηγεί τις υπόλοιπες τράπεζες σε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να αποκτήσει η Εθνική μονοπώλιο πρόσβασης στη διατραπεζική, τη στιγμή που αυτές προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατώντας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
"ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών