Όχι ένα, αλλά τουλάχιστον... δέκα τζαμιά στην ευρύτερη Αττική επιθυμούν να αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, παρουσιάστηκαν 23 προτάσεις, που αφορούν στο σύνολό της τη μεταναστευτική πολιτική, με σκοπό τα ζητήματα αυτά να τεθούν υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωβουλής, υπουργείών και κομμάτων, ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ειδικά για το ζήτημα του τζαμιού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας - Πακιστάν, ο κ. Syed Mohammad Jamil, είπε ότι παλεύουν χρόνια για να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα. Ήδη, από το κράτος έχει δοθεί και χώρος (στο Βοτανικό) και λεφτά. Οι νόμιμοι μετανάστες θα συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια να χτιστεί το τζαμί, ενώ θα οριστεί και μια 12μελής επιτροπή, η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία του τζαμιού.
Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος ωστόσο ζητάει από το ελληνικό κράτος να επιτρέψει, αν όχι στην Αθήνα, τουλάχιστον στην Αττική, να δημιουργηθούν και να λειτουργούν τουλάχιστον δέκα τζαμιά...
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, «Η Φιλότητα», ο κ. Μεχμέτ Ιμάμ. Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο κ. Μεχμέτ είπε ότι ασχολείται με το θέμα του τζαμιού εδώ και 20 χρόνια.
«Με τον υπάρχοντα νόμο δεν πρόκειται να γίνει τζαμί. Ο νόμος λέει για πολιτιστικό κέντρο και όχι για τζαμί. Εμείς θέλουμε τζαμί, όχι πολιτιστικό κέντρο. Δεν μας νοιάζει ούτε τι λέει ο Καραμανλής ούτε τι λέει ο Παπανδρέου. Για το τζαμί έχουν μαζέψει λεφτά οι μουσουλμάνοι. Από τις πρεσβείες δεν θέλουμε τίποτα. Δεν θέλουμε τα λεφτά τους. Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει, καλώς. Αν δεν θέλει… Ή θα γίνει όπως θέλουμε εμείς ή δεν θα γίνει τίποτε».
Οι 23 προτάσεις που παρουσιάστηκαν, συμπεριλαμβάνουν τα κυριότερα προβλήματα των μεταναστών -ασφαλιστικός νόμος, οικογενειακή συνένωση, εκμάθηση μητρικής γλώσσας και εκπαίδευση, εργασία και επιχειρηματικότητα, εγκληματικότητα, θρησκεία και τζαμί, σύστημα υγείας και πολιτικό άσυλο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί, τόνισε ότι, γνωρίζοντας την ευαισθησία, την κατανόηση και την καλή θέληση απ' όλες τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, για την καλύτερη διεκπεραίωση όλων των μεταναστευτικών προβλημάτων, ελπίζει ότι θα βρεθούν και θα δοθούν θετικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα.
Το «θερμόμετρο» ωστόσο ανέβηκε επικίνδυνα, όταν τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το τζαμί και την ένταση μεταξύ των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα και των λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με επιστολή που έχουν στείλει οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα σε Βουλή, κόμματα, αρχηγούς και βουλευτές, το συνολικό εκτιμώμενο ποσοστό για τους μετανάστες που κατοικούν στην περιοχή, μεγαλώνει θεαματικά και αγγίζει (ίσως και να ξεπερνά) το 85%. Μεγάλος αριθμός μεταναστών, με τραγικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία...
Την περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της ΕΜΕ συναντήθηκαν με κατοίκους από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μετά από δίωρη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της ΕΜΕ έκαναν μια προφορική συμφωνία με τους κατοίκους της περιοχής, η οποία προβλέπει ότι θα φτιάξουν μια επιτροπή, από δικούς τους ανθρώπους, η οποία θα κάνει έλεγχο κάθε 15 μέρες στα μαγαζιά της περιοχής -να λειτουργούν με το ωράριο των καταστημάτων και όχι όλη τη νύχτα, να μην μαζεύονται ομάδες ανδρών (15-20 άτομα) μπροστά στα μαγαζιά χωρίς λόγο και να γίνεται έλεγχος στα συμβόλαια των διαμερισμάτων, για να μην μαζεύονται 40 ή 50 άτομα μέσα σε ένα σπίτι.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν πει ότι με τους νόμιμους, φιλήσυχους και ανθρώπινα συμπεριφερόμενους μετανάστες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, τους συμπαραστέκονται στις δυσκολίες τους. Πόσους όμως μετανάστες μπορεί να αντέξει η περιοχή αυτή;
πρώτο θέμα online
Δείτε και το βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών