Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

Το μήνυμα της ελπίδας

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο στην πολιτική ιστορία της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των διεθνών αγορών και των κυβερνήσεων, κατηγορουμένη ως χώρα μη αξιόπιστη, ως εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και γι΄ αυτό την ευθύνη πλέον φέρει αποκλειστικά και μόνο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και τούτο, ανεξαρτήτως της ευθύνης που μοιράζονται όλα τα κόμματα την τελευταία εικοσαετία.
Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε περίοδο ανακατατάξεων σε όλα τα επίπεδα, διεθνώς και εσωτερικά και, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση, καθώς, είναι πλέον βέβαιο ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους του μνημονίου.
Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους καταλυτικοί. Η Κυβέρνηση πήρε την....
κίτρινη κάρτα για την τρίτη δόση, μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες, και οι γνωρίζοντες τα περί οικονομίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, θεωρούν, ότι στην επόμενη δόση θα μας δοθεί κόκκινη κάρτα.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά. Προσφυγή στις κάλπες. Όχι ότι οι εκλογές θα δώσουν τη λύση αυτομάτως στο ζήτημα, αλλά με τις εκλογές θα υπάρχει μία νέα εντολή, η οποία θα δώσει στην επόμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί ένα νέο πακέτο ρυθμίσεων, με νέο αέρα και με νέες ιδέες. Και αυτή τη νέα κατάσταση που θα προκύψει από τις εκλογές, δεν μπορεί να τη χειριστεί άλλος από τη Νέα Δημοκρατία.
Γιατί, μπορεί η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, να μην κινήθηκε το τελευταίο διάστημα όπως στο ξεκίνημά της. Μπορεί να μην  είχε το θάρρος να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές κινήσεις και αλλαγές, ώστε να αλλάξει τη Δημόσια Διοίκηση, και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, που θα επέτρεπαν στη χώρα μας να αντιμετωπίσει την κρίση και να βγει μπροστά στη νέα εποχή που ανοίγει μπροστά μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ανοίγει πλέον μια νέα εποχή για την οικονομία, για την κοινωνία, για την ανάπτυξη, για την πολιτική.
Με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συζήτησαν χθες ελεύθερα και ανοικτά. Είπαν τις απόψεις τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Κάτι που είχε πάρα πολύ καιρό να γίνει σε αυτή την Παράταξη.
Η βάση της ΝΔ, αν και απογοητευμένη από το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, και αγανακτισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις, στις οποίες οδήγησαν πρωτοβουλίες προσωπικές και μοναχικών διαδρομών, περιμένει να δει από την Παράταξη ότι είναι έτοιμη, όχι απλά και μόνο για να ασκήσει τα καθήκοντά της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, με ενωτικό λόγο και αξιόπιστη παρουσία, αλλά και ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει αύριο την Ελλάδα.
Αυτό προϋποθέτει ενότητα, σύμπνοια και αλληλεγγύη, που η σημερινή Νέα Δημοκρατία διαθέτει. Ο νέος Πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, εξελέγη από τη βάση με καθολική ψηφοφορία, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς κάνει ρηξικέλευθες τοποθετήσεις, ενώ οι προτάσεις του έχουν περιεχόμενο και ουσία. Το δε στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας είναι πλήρως ανανεωμένο, κάτι που αντακλάται στη σύνθεση των τομεαρχών.
Αν δεν θέλουμε να αυταπατώμαστε, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε καθέσει την πρότασή του για τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα που σημειώθηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε επίπεδο ψήφων και ποσοστών.
Αυτή η πραγματικότητα που διαμορφωνόταν, ήταν που ανάγκασε τον Γιώργο Παπανδρέου να απειλήσει με πρόωρες εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ έχανε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκλογές που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία πολιτικά και εκλογικά, πέρα από τις εντυπώσεις. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η διαφορά των σχεδόν 11 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, περιορίστηκε σε ποσοστό μικρότερο του 2%.
Αυτή την πολιτική δυναμική που πηγάζει μέσα από τις τάξεις της κοινωνίας οφείλει να αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, και να μην ασχολείται με τις κινήσεις ορισμένων βουλευτών. Κινήσεις που μοιάζουν προαποφασισμένες, και δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως πολιτική ή ιδεολογική ανάγκη, παρά μόνο σε μια προσωπική «βεντέτα», και σε μια βαθιά πικρία και απογοήτευση για το αποτέλεσμα των περσινών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.
Αλίμονο, αν κάθε πολιτικός που ήθελε να γίνει αρχηγός και δεν κέρδιζε, να γίνεται ο ίδιος αρχηγός άλλου κόμματος, αποσπώντας μάλιστα βουλευτές από το κόμμα στο οποίο ανήκε.
Κάποτε, παλαιότερα, το Σύνταγμα επέτρεπε τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, μέσα από τα σπλάχνα άλλων κομμάτων, τα οποία είχαν εκλεγεί. Και θυμόμαστε όλοι καλά τι είχε συμβεί στο παρελθόν, και πόσες συνειδήσεις είχαν «αγοραστεί», κατά την περίοδο της κοινοβουλευτικής ιστορίας της χώρας μας.
Στη Μεταπολίτευση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αριστερά, δεν θέλησαν να επιτρέψουν την επανάληψη τέτοιων νοσηρών  καταστάσεων. Για τον λόγο αυτό, το Σύνταγμα της Ελλάδας απαγορεύει τη δημιουργία νέων κομμάτων κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε να διαφυλάττει την ψήφο των πολιτών, και την κοινοβουλευτική Δημοκρατία γενικότερα.
Επιτρέπει ομάδες ανεξάρτητων, δεν επιτρέπει όμως νέα κόμματα, νέα ονόματα μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό σημαίνει, πάρα πολύ απλά, ότι οι νομοθέτες και το Σύνταγμα, θεωρούν ότι η εκλογή ενός βουλευτή γίνεται μέσα από τα κόμματα, και τούτο, ανεξαρτήτως του αυτονόητου δικαιώματος του κάθε βουλευτή στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του, και το δικαίωμα στη διαφωνία του.
Κατά συνέπεια, η υποχρέωση ενός βουλευτή να παραδίδει την έδρα που εγκαταλείπει, στο κόμμα του,  είναι θέμα αρχής, είναι και θέμα ηθικής τάξεως. Θα πρέπει, στην επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος, η Νέα Δημοκρατία να πάρει την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο το ζήτημα αυτό, το οποίο ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου, τα τελευταία μεταπολιτευτικά χρόνια.
Αν οι πολιτικοί δουν την πραγματικότητα και κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια, ανεξαρτήτως του που ανήκουν και του τι ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, θα αντιληφθούν το πραγματικό διακύβευμα της εποχής μας: Θα καταλάβουν, ότι η χώρα καταρρέει, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά.
Ας αφήσουν λοιπόν τα «παιχνίδια εξουσίας». Ας αφήσουν πίσω και μακριά, όσους παίζουν τέτοια παιχνίδια, και ας κοιτάξοτυν μπροστά, να δώσουν στους πολίτες την ελπίδα για Αλλαγή. Και η Νέα Δημοκρατία, ας στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ότι είναι εδώ, και με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, είναι έτοιμη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, κάτω από όρους δικαιοσύνης, Δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας.
statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών