Πνοή ανάσας στις ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης των φυλακών επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με το οποίο αποφυλακίζονται άμεσα 1.300 άτομα από τους 11.934 κρατουμένους, ενώ...
παράλληλα θα είναι εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης ως τρία χρόνια.
Ειδικότερα, οι ποινές φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια θα είναι...
εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα θα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν και οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη.
Οι ποινές θα εξαγοράζονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος. Δηλαδή, ο άνεργος θα εξαγοράζει την ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα και ο επιχειρηματίας που έχει διαπράξει οικονομικό έγκλημα προς 100 ευρώ. Στις περιπτώσεις που αυτός που έχει καταδικαστεί έχει οικονομική αδυναμία μπορεί να καθοριστεί η εξόφληση του ποσού της εξαγοράς σε δόσεις μέσα σε τρία χρόνια. Αλλά αν και πάλι δεν μπορεί ούτε τότε να εξαγοράσει την ποινή του υπάρχει η εναλλακτική λύση της κοινωφελούς εργασίας. Ακόμα ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση 3 ως 5 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.
Επίσης, στις περιπτώσεις που δίνεται αναβολή εκδίκασης μιας υπόθεσης αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες (αρχικά ήταν δύο μήνες), ενώ απαλείφθηκε έπειτα από αίτημα των δικαστικών Ενώσεων η αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις των αναβολών η υπόθεση θα δικάζεται από την ίδια σύνθεση.
Στο πλαίσιο επιτάχυνσης της ποινικής διαδικασίας το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση του χρόνου διεξαγωγής της προκαταρκτικής εξέτασης σε τρεις μήνες από τέσσερις που είναι σήμερα, τη μείωση της προανάκρισης σε τρεις μήνες από έξι που ισχύει σήμερα, τη μείωση σε τέσσερις μήνες της κύριας ανάκρισης από ένα έτος που είναι σήμερα, τη μείωση της συμπληρωματικής ανάκρισης σε ένα μήνα από τρεις που προβλέπεται σήμερα.
Την ίδια στιγμή αποποινικοποιούνται οι οφειλές μικροποσών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με άλλη ρύθμιση οι υποθέσεις των ανηλίκων θυμάτων κακουργηματικών πράξεων υπάγονται στον «φυσικό δικαστή», δηλαδή στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια.
Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται και ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όταν αυτά τελούνται χωρίς τη χρήση βίας. Οπου εφαρμόστηκε ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής επήλθε αποσυμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων και δόθηκε έτσι η δυνατότητα στα δικαστήρια να ασχολούνται με τη γρήγορη και ποιοτική εκδίκαση των άλλων αδικημάτων.
"To BHMA"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών