Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2010

Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το Δουβλίνο

Η Ιρλανδία έγινε το δεύτερο κράτος της Ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης να κάνουν αποδεκτό το αίτημα του Δουβλίνου για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα έχει τριετή διάρκεια και το ύψος των δανείων θα αποφασιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 80 με 95 δισ. ευρώ.
 Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε πρώτος ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.
Την ένταξη στο μηχανισμό είχε προαναγγείλει ο...
υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν.
"Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμού RTE, λίγη ώρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται από την πέμπτη με εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αφορούν στη δημιουργία ταμείου πρόνοιας για την παροχή βοήθειας στις τράπεζες. Υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα λειτουργήσουν ως "εγγύηση" για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος των δανείων, συμφώνησε όμως με την εκτίμηση του δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού, ότι θα πρόκειται για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Μπρ. Λένιχαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φαίνεται να κάνουν πίσω, όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου.Συνεπώς το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε.
Προανήγγειλε, όμως, την περικοπή του βασικού μισθού, αναφέροντας ότι αυξήθηκε με με ρυθμό υψηλότερο από εκείνου του πληθωρισμού. Ο βασικός μισθός στην Ιρλανδία είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε.
Στο Δουβλίνο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια για να καταγγείλουν την απόφαση αυτή, την οποία τα ιρλανδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν "εθνική ντροπή". Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ωστόσο υπεραμύνεται της απόφασής του.

"Η βοήθεια στην Ιρλανδία υποστηρίζεται για τη διάσωση της οικονομικής σταθερότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης" δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, μετά την έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε, ενώ την ίδια ώρα το Δουβλίνο επισημοποιούσε το αίτημά του για στήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών αρχών, όπως και το ΔΝΤ που δήλωσε έτοιμο να χορηγήσει δάνειο διάρκειας αρκετών ετών.

Το ύψος της βοήθειας δεν διευκρινίστηκε αμέσως. Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 80 και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θα βοηθήσει και η Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στη διάσωση της Ιρλανδίας. Όπως ανέφερε, η σταθερότητα των ιρλανδικών τραπεζών είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας.
Σχέδιο λιτότητας
Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. εξέτασαν τις βασικές γραμμές του τετραετούς προγράμματος λιτότητας της Ιρλανδίαςκαι είναι απίθανο να ζητήσουν σημαντικές αλλαγές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν σήμερα Δευτέρα. Επίσης τόνισε πως το δάνειο των 80-90 δισ. θα επιτρέψει την ταχεία επιστροφή της χώρας στις διεθνείς ομολογιακές αγορές, σε αντίθεση με δηλώσεις του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στα οικονομικά πως η Ιρλανδία θα χρειαστεί 3 χρόνια για να επιστρέψει στις αγορές.
Το 4ετές πλάνο λιτότητας αναμένεται να δημοσιευθεί τη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Λένιχαν δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον Προϋπολογισμό του 2011 καθώς αυτός περιλαμβάνει τις περισσότερες περικοπές δαπανών καθιστώντας το πρόγραμμα εμπροσθοβαρές.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=226158

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών