Το «κούρεμα» αποδοχών από 10% έως και 25% θα πιάσει και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Παράλληλα θα τεθεί ανώτατο όριο αμοιβών, «πλαφόν», στις 4.000 μεικτά. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε επιστολές του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πάνω από το 34% του μετοχικού τους κεφαλαίου, ζητά να περιορισθεί το μισθολογικό κόστος.Οι επιστολές παρελήφθησαν (ή θα καταφθάσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες) από τους προέδρους των...
εταιρειών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Μάλιστα, ο υπουργός για να διασφαλίσει τις περικοπές δηλώνει ρητά πως «θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις εισηγμένες προβλέπει:
Μείωση 10% στις αποδοχές όλων των υπαλλήλων οι οποίοι λαμβάνουν μεικτά πάνω από 1.800 ευρώ τον μήνα.
Καθιέρωση ανώτατου ορίου 4.000 ευρώ τον μήνα στο ύψος των συνολικών μεικτών αποδοχών των εργαζομένων.
Σε επίπεδο κάθε επιχείρησης θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας για τις πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές, όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.
Η συνολική μείωση αμοιβών που θα προκύψει από τις τρεις παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%.
Οπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη στο πνεύμα της ίσης αντιμετώπισης μεταξύ εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και λόγω της «σημερινής κατάστασης της χώρας η οποία υπαγορεύει συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου».
Στο υπουργείο παραδέχονται ότι θα επιβληθεί πλαφόν, αλλά προσθέτουν πως τόσο αυτό όσο και το ύψος των μειώσεων θα αποφασιστούν κατά περίπτωση. Κι αυτό καθώς δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει την εταιρική διακυβέρνηση και να προκαταλάβει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.
ΤΟ 2011
Ερχεται 2ος γύρος περικοπών
Στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως και στις εισηγμένες «δεν υπάρχει πάντα η δέουσα ορθολογική χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας». Καλεί τις διοικήσεις να εξετάσουν ανάλογες πρωτοβουλίες (με αυτές που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα για τις ΔΕΚΟ), για την «προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας». Ετσι μετά τον Μάρτιο έρχεται από το νέο έτος δεύτερος γύρος περικοπών τόσο για τις μη εισηγμένες όσο και για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με απεργία
Στην ΕΥΑΘ ΑΕ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει απεργία, με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και ανέμεναν χθες την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές, ώστε να προσθέσουν άλλο ένα αίτημα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, δεν το συζητάμε», είπε στο «Εθνος» ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων, που έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις προηγούμενες περικοπές μισθών, δώρων και επιδομάτων. Το σωματείο έχει συναινέσει στην πρόταση της διοίκησης για περικοπές υπερωριών, ενώ δηλώνει πως αρμόδια να αποφασίσει για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών είναι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, έπειτα από γνωμοδότηση του ΔΣ. Βασικό επιχείρημα των εργαζομένων είναι πως η ΕΥΑΘ δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά κερδοφόρα Ανώνυμη Εταιρεία. Στην εταιρεία εργάζονται σήμερα περίπου 300 άτομα και οι καθαρές ετήσιες αποδοχές τους, σύμφωνα με το Σωματείο, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 30.000 ευρώ
"ΕΘΝΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών