Οι περισσότερες αναµνήσεις από τα παιδικά της χρόνια είναι να φτιάχνει µελοµακάρονα µε τη µητέρα και τη µικρότερη αδερφή της, να λέει τα κάλανταµε τη χορωδία του σχολείου έως τη Β’ Λυκείου και να «ανοίγει» συζητήσεις µέσω ταχυδροµείου µε τον Αγιο Βασίλη.
Με ένα τέτοιο βιογραφικό, λοιπόν, η 27χρονη αρχιτέκτονας Αριστέα Θεοχαράκου δεν µπορεί παρά να τηρεί τις περισσότερες παραδόσεις των ηµερών. «Λόγω περιορισµένου χρόνου, µόνο το στόλισµα του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αποτελεί οικογενειακήυπόθεση για µένα. Σε όλα τα υπόλοιπα απολαµβάνω τις µέρες αυτές σαν να ήµουν και πάλι παιδί», λέει. Πάντως, τα φετινά «Χριστούγεννα της κρίσης» θα ήθελε να....
αποφύγει τις υπερβολές των προηγούµενων χρόνων. «Θα προτιµήσω να µείνω σπίτι µε φίλους, να δω την οικογένειά µου και να περάσω πιο ήρεµα τις ηµέρες των εορτών, αποφεύγοντας τις καταχρήσεις και τις υπερβολές του παρελθόντος», λέει χαρακτηριστικά.
∆ενείναι, όµως,µόνοηΑριστέα Θεοχαράκου που θα τηρήσει τις παραδοσιακές συνήθειες των Χριστουγέννων.
Παρά το κλίµα του τελευταίου χρόνου, διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Focus Bari, µε θέµα τον τρόπο που οι Ελληνες γιορτάζουν ταΧριστούγεννα, έδειξε πως και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι στολισµένο από τις αρχές ∆εκεµβρίου. ∆ύο στους πέντε Ελληνες χρησιµοποιούν κάθε χρόνοτα ίδια στολίδια κι άλλοι τόσοι θα ανανεώσουν τη συλλογή τους µε την αγορά καινούργιων. Το γυναικείο κοινό, µάλιστα, παραδέχεται πως διατηρεί συναισθηµατική σχέσηµε εκείνα τα στολίδια που του φέρνουναναµνήσεις από τα παιδικά χρόνια, τα δικά του ή των παιδιών του.
Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της έρευνας, στο... δίληµµα «µελοµακάρονα ή κουραµπιέδες;» κερδίζουν τα µελοµακάρονα, ενώ οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν οικογενειακή υπόθεση, µετη µειοψηφία να προτιµά τις λιχουδιέςτου εµπορίου. Παράλληλα, δύοστους δέκα Ελληνες δεν πίστεψαν ποτέ στηνύπαρξη του Αγιου Βασίλη, ενώ για τους περισσότερους ο µύθος κατέρρευσε στα χρόνια του δηµοτικού.
«Προτιµώ τους κουραµπιέδες»
Σε αντίθετη τροχιάαπό αυτήν της κ. Θεοχαράκου, ωστόσο, κινείται η φοιτήτρια Λίλια Παπαδουράκη. «∆εν φτιάχνω ούτε αγοράζω χριστουγεννιάτικα γλυκίσµατα.
Συνήθως, η µητέρα µου αναλαµβάνει όλες τις χριστουγεννιάτικες προετοιµασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτιµώ τους κουραµπιέδες, είτε είναι χειροποίητοι είτε του εµπορίου. Μοιάζουν περισσότερο µε µπισκότα κι από µικρή µε εντυπωσίαζε η άχνη ζάχαρη µε την οποία είναι λουσµένοι», λέει η φοιτήτρια και, παρ’ όλο που ζει µόνη της, τις ηµέρες των εορτών αυξάνει τις επισκέψεις στο πατρικό της για να µπαίνει, όπως αναφέρει, στο κλίµα των Χριστουγέννων.
Αλλωστε, δεν χρειάζεται καν να στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο αφού είναι ήδη έτοιµο από την οικογένειά της από το πρώτο Σαββατοκύριακο του ∆εκεµβρίου.
«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι, πιστεύω, µία ευκαιρίανα ξεχαστούµε από τη µελαγχολία του τελευταίου χρόνου, να αφήσουµε για λίγο στην άκρη τα προβλήµατα και να διασκεδάσουµε. Ακόµα και να ηρεµήσουµε όσο περισσότερο µπορούµε, αρκεί να ξεφύγουµε», υποστηρίζει ηφοιτήτρια και σηµειώνει ότι πριναπό πολλά χρόνια, τέτοιες µέρες, συνήθιζε να προετοιµάζει το γράµµα προς τον Αγιο Βασίλη και να περιµένει τα δώρα του. «Παρ’ όλο που δεν πίστεψα ποτέ ότι υπάρχει, του έγραφα γράµµατα για να µου φέρνει δώρα».
Με διασκέδαση ή ξεκούραση, µε άδεια ή γεµάτη την τσέπη, ωστόσο, και οι δύο γυναίκες συµφωνούν µε το βασικό συµπέρασµα της έρευνας της Focus Bari: «Παρά τη δυσκολία της εποχής,που φέτος αφήνει άνεργους και τους καλικάντζαρους, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι και πάλι όµορφα, µε τα φωτάκια των δέντρων αναµµένα, τα σπίτια στολισµένα και τα χριστουγεννιάτικα σπιτικά γλυκά, φέρνοντας επιτέλους ηρεµία και ξεκούραση, και την ευκαιρία για όµορφες στιγµές µε αγαπηµένα πρόσωπα»
"Tα ΝΕΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών