Συνταγές με φάρμακα αξίας 15.000 ευρώ από γιατρούς-φαντάσματα υπέβαλε στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) φαρμακείο που λειτουργεί στην περιοχή της Γλυφάδας. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ, έπειτα από ελέγχους που έκαναν, διαπίστωσαν ότι σε πολλές συνταγές το ονοματεπώνυμο των γιατρών δεν ήταν αληθινό, ενώ σε άλλες είχαν πλαστογραφηθεί οι υπογραφές. Η σύμβαση του Ταμείου με το φαρμακείο διεκόπη για έναν χρόνο, στον φαρμακοποιό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και ο φάκελος με τα στοιχεία απεστάλη στον εισαγγελέα.
Η περίπτωση αυτή είναι μία από...
τις πολλές που συναντούν καθημερινά οι ελεγκτές του Οργανισμού. Στα γραφεία του ΟΠΑΔ «κυκλοφορούν» συνταγές φαρμάκων από γιατρούς οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την υπογραφή τους και συναδέλφους τους που έχουν... αποδημήσει εις Κύριον. Μόνο το τελευταίο έτος κατήγγειλαν τις συμβάσεις στο 14% των γιατρών οι οποίοι είχαν επί χρόνια συνεργασία με τον ΟΠΑΔ, ενώ σε ένα ποσοστό 11% έγινε προσωρινή διακοπή της σύμβαση. Επίσης, διεκόπη προσωρινά η σύμβαση με το 17% των φαρμακείων. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Εκτός από γιατρούς και φαρμακεία, πρόστιμο έχει επιβληθεί και σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, κυρίως επειδή είχαν «ξεχάσει» το βιβλιάριό τους σε κάποιο φαρμακείο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Ορισμένες περιπτώσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι τον τελευταίο χρόνο οι αρμόδιοι του ΟΠΑΔ είναι οι ακόλουθες:
* Δύο φαρμακοποιοί του Νομού Ηλείας «χρέωναν» στον Οργανισμό δεκάδες πανάκριβες συνταγές. Στα φαρμακεία τους βρέθηκαν επίσης 48 βιβλιάρια ασφαλισμένων από τα οποία είχαν κοπεί εντολές. Και οι 48 ασφαλισμένοι δήλωσαν στους ελεγκτές του ΟΠΑΔ ότι ουδέποτε έλαβαν τα φάρμακα που τους είχαν χρεωθεί. Ο ΟΠΑΔ κατήγγειλε τις συμβάσεις και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο σε κάθε φαρμακοποιό ύψους 10.000 ευρώ.
* Γιατρός από την Ηλεία έκοψε πλαστά παραπεμπτικά εξετάσεων. Οι «ασθενείς» ασφαλισμένοι του Δημοσίου δήλωσαν ότι δεν είχαν ιδέα για τις εξετάσεις. Στον γιατρό καταγγέλθηκε η σύμβαση με το Ταμείο και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ.
* Σε φαρμακείο της Καρδίτσας βρέθηκαν αχρησιμοποίητες σφραγίδες γιατρών και πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις. Ο ΟΠΑΔ έκοψε τη σύμβαση, επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον φαρμακοποιό και έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα.
* Σε μεγάλο Διαγνωστικό Κέντρο διαπιστώθηκε ότι στον ίδιο ασθενή χορηγήθηκε επτά φορές το ίδιο πακέτο εξετάσεων. Η σύμβαση με το Ταμείο διεκόπη και το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, παλαιότερα είχαν βρεθεί σε φαρμακείο στον Πειραιά συνταγές φαρμάκων με σφραγίδες γιατρών οι οποίοι όμως δεν βρίσκονταν στη ζωή. Και αυτή η περίπτωση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
«Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε παραβατικές πράξεις οι οποίες επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και καταστρέφουν την οικονομική τους υπόσταση, είτε είναι μέλος μας είτε όχι, πρέπει να διώκεται όχι μόνο ποινικά αλλά και από τον σύλλογό του» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Τονίζει, ωστόσο, ότι πρέπει να γνωστοποιούνται στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους τα ονόματα των παραβατών. «Ως σήμερα, παρά τα πολλά δημοσιεύματα που αφορούν παραβατικές πράξεις μελών μας», προσθέτει ο κ. Λουράντος, «ουδείς αρμόδιος από υπουργείο ή ελεγκτικό μηχανισμό μάς έχει γνωστοποιήσει έστω κι ένα όνομα.Και διερωτώμαι,πώς είναι δυνατόν να γνωστοποιούνται τυπικές παραβάσεις φαρμακοποιών και για τις ουσιαστικές παραβάσεις,οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και το κλείσιμο ενός φαρμακείου, να μη μας έχει δοθεί ούτε ένα στοιχείο».
Ανάλογη άποψη έχει ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γ.Ελευθερίου. «Από τα ονόματα που έχουν δημοσιευθεί, έστω και με τα αρχικά τους, καμία απολύτως περίπτωση δεν μας έχει κοινοποιηθεί με στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουμε ως Σύλλογος σε συγκεκριμένες ενέργειες». Ο κ. Ελευθερίου δηλώνει ότι καταδικάζει κάθε είδους διαφθορά στο Σύστημα Υγείας και καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς «... να κοινοποιήσουν άμεσα στους Συλλόγους τα ονόματα των επίορκων προκειμένου να προβούμε στις απαιτούμενες από τον νόμο πειθαρχικές διώξεις».
Μεμονωμένα περιστατικά
Για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία αδικούν τους επιστημονικούς κλάδους των επαγγελματιών υγείας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, λέκτορας Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κ.Σουλιώτης. «Θεωρούμε τους γιατρούς,τους φαρμακοποιούς αλλά και τους λοιπούς παραγωγούς υπηρεσιών υγείας στρατηγικούς μας εταίρους και πρόθεσή μας είναι η οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη» αναφέρει. Ωστόσο- συνεχίζει- η βιωσιμότητα ενός ασφαλιστικού φορέα υπό την υφιστάμενη δημοσιονομική συγκυρία είναι άμεσα συνδεδεμένη- μεταξύ άλλων- και με την αντιμετώπιση τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών και για τον λόγο αυτόν ασκούνται συστηματικοί έλεγχοι, που πολλές φορές οδηγούν και στη διακοπή των συμβάσεων. «Την ίδια βέβαια στιγμή,στην προσπάθειά μας για εφαρμογή ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των παραπομπών για παρακλινικές εξετάσεις,βρήκαμε συμμάχους μας μεγάλο μέρος των συμβεβλημένων μας γιατρών, γεγονός το οποίο αντανακλά την απόλυτη ταύτιση των απόψεών μας πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα» επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης και προσθέτει: «Αντιστοίχωςκαι οι φαρμακοποιοί δείχνουν μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση στους σχεδιασμούς μας όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ ήδη ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας αποδέχονται την πρότασή μας για παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων παρά τη μακρά περίοδο αποπληρωμής των υποχρεώσεών μας προς αυτούς».
Ηλεκτρονική φραγή στη συνταγογράφηση
Τ α φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, της χοληστερόλης, της υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη είναι αυτά που προτιμούν οι γιατροί να γράφουν στους ασθενείς-ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Τα εν λόγω φάρμακα κατέχουν τις δέκα πρώτες θέσεις στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων του Οργανισμού βάσει των στοιχείων που αναλύθηκαν από τις 18 Οκτωβρίου ως τις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή την πρώτη περίοδο εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Ταμείο.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Γ.Βουδούρη, πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χορηγούνταν στους ασφαλισμένους 330.000 συνταγές κάθε μήνα. Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του Ταμείου ήταν 25 εκατ. ευρώ. «Τον Νοέμβριο η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των συνταγών είναι γύρω στις 200.000» αναφέρει ο κ. Βουδούρης και προσθέτει: «Οι βασικότεροι λόγοι είναι δύο:η μείωση των τιμών των φαρμάκων και ο φραγμός που μπήκε στην υπερσυνταγογράφηση με τον ηλεκτρονικό έλεγχο».
Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι των υπουργείων Υγείας και Εργασίας επιδίδονται σε αγώνα προκειμένου να είναι εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών τον Απρίλιο του 2011. Παρ΄ ότι τα μηνύματα που υπάρχουν ως σήμερα δεν είναι ευοίωνα- στελέχη ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ολοκλήρωση του έργου πριν από το 2012-, εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιμένουν ότι τον Απρίλιο όλα θα λειτουργούν... ρολόι. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το σύστημα και θα το κάνουμε άμεσα» δηλώνουν.
Στο ΙΚΑ η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πήρε παράταση ενός μήνα. Παρ΄ ότι είχε γίνει γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου θα εντάσσονταν πιλοτικά στο πρόγραμμα δύο υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ (του Περιστερίου και της Αγίας Παρασκευής), αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί σε αυτές τις δύο μονάδες προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του χρόνου. Ενας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι ότι η μελέτη για τη δημιουργία του help desk, δηλαδή της μονάδας υποστήριξης του συστήματος, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και μια δεύτερη μελέτη που αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ το 2011
"To BHMA"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών