Διπλωματική κρίση προκάλεσε η δημοσιοποίηση 250.000 τηλεγραφημάτων και εγγράφων από αμερικανικές πρεσβείες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Από την πρώτη «δόση» απόρρητων εγγράφων, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, αποκαλύπτεται ότι Αραβες ηγέτες ζήτησαν από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε από αέρος βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν την εντολή να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ.
Παρότι οι δύο παραπάνω αποκαλύψεις θα αρκούσαν για να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή, τα έγγραφα που κοινοποίησε η ιστοσελίδα Wikileaks αποκαλύπτουν επίσης την άποψη της Ουάσιγκτον για άλλα ευαίσθητα διεθνή θέματα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι σχέσεις μεταξύ...
Κίνας και Βόρειας Κορέας, οι ανησυχίες στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενισχυόμενη αναταραχή στο Πακιστάν και η χρήση μη συμβατικών μεθόδων για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Αλλα ζητήματα που θίγονται στα τηλεγραφήματα και αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση είναι:
Οι σημαντικοί φόβοι της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για την ασφάλεια των πακιστανικών πυρηνικών όπλων, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης και ότι κυβερνητικοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να κλέψουν ικανές ποσότητες πυρηνικού καυσίμου, επιτρέποντας σε τρομοκρατική οργάνωση να κατασκευάσει δική της βόμβα.
Οι ατυχείς δηλώσεις του Αγγλου πρίγκιπα Αντριου για την ανικανότητα βρετανικής διωκτικής υπηρεσίας.
Οι υποψίες διαφθοράς που πλήττουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με ένα τηλεγράφημα να υποστηρίζει ότι ο αντιπρόεδρος Ζία Μασούντ πιάστηκε να μεταφέρει 52 εκατ. δολάρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Εμιράτα.
Καταγγελίες ότι η Ρωσία και οι μυστικές της υπηρεσίες αξιοποιούν αφεντικά της μαφίας για την πραγματοποίηση εγκληματικών πράξεων, με ένα τηλεγράφημα να αποκαλύπτει ότι η σχέση αυτή είναι τόσο στενή, που η χώρα έχει καταστεί «κράτος-εγκληματίας».
Εντονες επικρίσεις Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας στο Αφγανιστάν, με τα τηλεγραφήματα να αποκαλύπτουν την περιφρόνηση που νιώθουν οι Αμερικανοί για την αποτυχία των Βρετανών να αποκτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Χελμάντ.
Ενα από τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τη συμφωνία μεταξύ Υεμένης και Ουάσιγκτον για την προσφορά πολιτικής κάλυψης στην κυβέρνηση της Υεμένης για τη χρήση αμερικανικών βομβαρδιστικών σε βομβαρδισμούς στόχων της Αλ Κάιντα. Σε συνάντηση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους με τον πρόεδρο Σαλέχ της Υεμένης, ο πρόεδρος φέρεται να λέει: «Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μας και όχι αμερικανικές».
Οδηγίες της Κλίντον
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πολιτική ζημιά, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον απέστειλε από το απόγευμα της Κυριακής σαφείς οδηγίες στις διπλωματικές αποστολές της χώρας, ώστε αυτές να προετοιμάσουν τις συμμαχικές κυβερνήσεις για τον καταιγισμό αποκαλύψεων, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την πρωτοβουλία του Wikileaks ως ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη ζωή Αμερικανών διπλωματών.
Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον σερ Κρίστοφερ Μάγερ εκτιμά ότι οι αποκαλύψεις του Wikileaks θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στη διπλωματία. «Δεν πρόκειται να περιορίσουν την ειλικρίνεια των διπλωματών. Οι διπλωματικές υπηρεσίες, όμως, θα πρέπει να επανεξετάσουν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους επικοινωνιών και αρχείων. Τέτοια ποσότητα εγγράφων σε χάρτινη μορφή δεν θα μπορούσε να έχει κλαπεί», είπε ο σερ Κρίστοφερ.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ μετέτρεψαν τις διπλωματικές τους αποστολές σε διεθνές δίκτυο κατασκοπείας, ζητώντας από απλούς διπλωματικούς υπαλλήλους όχι μόνο τη συλλογή πληροφοριών πολιτικού περιεχομένου, αλλά και τη μετάδοση εμπιστευτικών και προσωπικών πληροφοριών για κρατικά στελέχη και σημαίνοντα πρόσωπα ξένων χωρών
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - GUARDIAN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών