Λαμπρές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στο επίκεντρο του εορτασμού το λιμάνι του Πειραιά, όπου πλήθος πολιτικού κόσμου παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον ποταμό Άρδα, στον Έβρο.
Στο λιμάνι του Πειραιά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο....
αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α' Πειραιά του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και Δημήτρης Καρύδης, οι βουλευτές της ΝΔ Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Τραγάκης και πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες.
Άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.
Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας τόνισε: «Σήμερα γιορτάζουμε τη βάφτιση του Ιησού Χριστού. Τη φανέρωση της Αγίας Τρίαδας. Σήμερα φωτίζεται ο κόσμος, σήμερα αγιάζονται τα νερά. Το μήνυμα είναι ότι με σχέδιο, με φώτιση, με όραμα και αισιοδοξία προχωράμε δυνατά μπροστά».
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε «φώτιση σημαίνει 'φεύγει το σκοτάδι και έρχεται η αισιοδοξία', αυτό με τη βοήθεια του Θεού ελπίζω να γίνει φέτος για τον κάθε Έλληνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και κυρίως για την πατρίδα μας».
Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε από την πλευρά του: «Είθε ο αγιασμός των υδάτων του Αιγαίου να φτάσει μέχρι το Ερζερούμ και να ευλογήσει ο Θεός μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο μας, στη θάλασσά μας, που καθαγιάσθη από τον αγώνα του Κανάρη, του Μιαούλη και της Μπουμπουλίνας».
Το πρωί, πριν από την τελετή, τελεσθηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και του μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ.
Στην Αθήνα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα και οι βουλευτές Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Αντώναρος από τη ΝΔ και Θανάσης Πλεύρης από το ΛΑΟΣ, καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, τονίζοντας ότι «ο χρόνος που μάς περιμένει είναι ένας χρόνος δύσκολος, αλλά όλοι μαζί θα κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα που χρειάζεται για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση και με θάρρος και αυτοπεποίθηση να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή».
Η κ. Νταλάρα ευχήθηκε «χρόνια πολλά, καλή χρονιά, καλή δύναμη, με αγάπη, έλλειψη μισαλλοδοξίας, ταπεινοφροσύνη και λίγη ελπίδα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση φράχτη στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι μίας συντονισμένης ενέργειας. Επισήμανε, δε, ότι «βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου προβλήματος με ένα μεγάλο συντονισμένο σχέδιο. Αυτή η προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία στην ουσία για τα σύνορά μας, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται».
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «η σημερινή γιορτή σηματοδοτεί την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ιδίως σε μια εποχή που από πλευράς δικαιοσύνης οι πολίτες χειμάζονται, θύματα μιας κοινωνικής αδικίας. Οφείλουμε όλοι να τους εμπνεύσουμε την ελπίδα και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη, που τόσο πολύ λείπει».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα δήλωσε ότι «είναι το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας και αυτό προκύπτει και από το διεθνές δίκαιο και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το να θωρακίζει τα σύνορά της όπως νομίζει και σε αυτό δεν έχει λόγο κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα ελληνικά σύνορα».
Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα από πλευράς νομιμότητας μπορεί να το κάνει, ενώ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου λέγοντας ότι «από πλευράς αποτελεσματικότητας είναι να το δούμε. Γιατί το ζήτημα είναι να χτυπάς τη λαθρομετανάστευση στη ρίζα της και η ρίζα δεν χτυπιέται, όταν έχει μειωθεί η αστυνόμευση δραματικά και όταν έχεις ψηφίσει έναν νόμο για την ιθαγένεια, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πραγματικό μαγνήτη των λαθρομεταναστών».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων μετέβη στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, όπου τελέστηκε κι εκεί αγιασμός των υδάτων.
Στη Θεσσαλονίκη με τσουχτερό κρύο πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στη νέα παραλία, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Άνθιμου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, οι βουλευτές του νομού Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και άλλοι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι των τοπικών, στρατιωτικών και άλλων αρχών της πόλης.
Περισσότεροι από 20 κολυμβητές, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.
Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, μετά τον αγιασμό των υδάτων δήλωσε: «Φωτισμένα και υπεύθυνα μυαλά από όλους και ιδιαίτερα από όλους εμάς, που οι πολίτες επέλεξαν για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Στο Φανάρι τελέστηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Κεράτειο Κόλπο.
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή στον Πειραιά λέγοντας ότι «τα Θεοφάνεια και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού είναι μια εκ των κορυφαίων θρησκευτικών γιορτών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Κατά τη γνώμη μας, μια καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα τελετή δεν μπορεί και δεν πρέπει να οργανώνεται από εκπροσώπους θεσμών της κοσμικής εξουσίας.
» Εάν αυτή την πρόσκληση απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πειραιά, με διαφορετικά κριτήρια θα καθοριζόταν η δική μας στάση. Η Πολιτεία και η Εκκλησία σε ένα δημοκρατικό καθεστώς θα πρέπει να έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους.
» Αυτή άλλωστε ήταν πάντα η άποψη του πολιτικού μας χώρου και γι' αυτό το λόγο, όχι μόνο φέτος αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, δεν έχουμε ανταποκριθεί στις ανάλογες προσκλήσεις των εκάστοτε Δημάρχων Πειραιά»
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών