Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2011

Ένα πολύ δυνατό σενάριο

Ιανουάριος ΧΧΧΧ
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μέσα σε βαθιά ύφεση.
Η Ε.Ε βρίσκεται σε πορεία διάλυσης.
Εκτός απο τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα , η Ιρλανδία και η Πορτογαλία , οι μεγαλύτερες του Νότου με δομικά προβλήματα στην οικονομία όπως η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης φοβούμενες μην οδηγηθούν στην χρεωκοπία όπως η Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα.
Η χώρες του Βορρά με μπροστάρη την Γερμανία και την βαριά βιομηχανία της έχοντας κερδοσκοπήσει στην πλάτη των χωρών του Νότου αρνούνται την βοήθεια φοβούμενη ότι τα μεγέθη είναι τέτοια που δεν την συμφέρει.
Την ίδια στιγμή... στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Αμερικάνικη οικονομία παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης της και την μείωση των εξόδων ειδικά απο την απεμπλοκή στο Ιράκ και δευτερευόντως στο Αφγανιστάν δεν έχει καταφέρει να βγει απο την ύφεση.
Οι επιτελείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γνωρίζουν ότι το πάλε ποτέ ισχυρό νόμισμα τους δε θα μπορεί για πολύ ακόμη να τους διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια που απαιτείται.
Παράλληλα βλέπουν πως ενεργειακά αυτόνομες και εξαγωγείς χώρες όπως η Ρωσία , το Ιράν , η Βενεζουέλα προχωρούν συνεχίζουν (Ρωσία) ή ακολουθούν αυτόνομες πολιτικές με αποτέλεσμα την πιθανότητα ενεργειακού στραγγαλισμού των ΗΠΑ.
Στα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής διοίκησης συζητείται εντόνως πως ίσως ήρθε η ώρα να εκμεταλευθούν τα αποθέματα ασφαλείας της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.Τα αποθέματα του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στην περιοχή εδώ και καιρό υπάρχει μια προαιώνια αντιπαλότητα δυο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Της Ελλάδος και της ΤΟυρκίας.
Η κατάσταση είναι λεπτή κυρίως λόγω της ιδιαίτερα έντονα αυτόνομης πολιτικής της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια κάτι που την έχει οδηγήσει σε σύγκρουση ακόμη και με τον στρατηγικό για πολλά χρόνια συμμαχό της στην περιοχή , το Ισραήλ.(Την ίδια στιγμή διαρρέουν πληροφορίες για στήριξη της Τουρκίας στην Αλ Κάιντα και των ΗΠΑ στο PKK)
Ο σκοπός είναι απλός , το Αιγαίο πρέπει να διεθνοποιηθεί , δεν συμφέρει τις Αμερικάνικές επιδιώξεις η οποιαδήποτε εθνική κυριαρχία επ αυτού ,δεν θέλουν σε καμία περίπτωση μια ισχυρή και πιθανά πυρηνική Τουρκία , ενώ την Ελλάδα την ελέγχουν σχετικά εύκολα μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση και τα ανδρείκελα που εκλέγονται κατόπιν σχετικής προπαγάνδας.
Απο την άλλη δεν θέλουν την πλήρη αποδυνάμωση των Ε.Δ και των δυο χωρών διότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν το ΝΑΤΟ να μείνει χωρίς επαρκεί αντίσταση σε αυτή την γωνιά.
Επίσης μετά το μπλοκάρισμα των αγωγών που έδιναν έξοδο στην Ρωσία στη Μεσόγειο με ένα διεθνώς , Νατοικό Αιγαίο μπορούν να την ελένξουν όποια στιγμή επιθυμούν.
Παίζοντας διπλό παιχνίδι , όπως έκαναν και το 1996 με την γνωστή κρίση των Ιμίων, λένε στους Τούρκους πως η Ελλάδα λόγω της οικονομικής δυσκολίας της θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια για να βγάλει τα πετρέλαια και να μην βγεί απο την ζώνη του ευρώ όπως την απειλούν(θα δώσει κομμάτι αυτών εκεί).
Οι Τούρκοι επικουρούμενοι και απο Ιραν το οποίο διαφαλίζει πως θα έχουν τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα στην διάρκεια του πολέμου , προχωρούν σε κατάληψη νήσων της Ελλάδας που δεν κατονομάζονται με σαφήνεια στις διεθνείς συνθήκες ενώ παράλληλα προχωρούν σε αποκλεισμό του μισού Αιγαίου μετά τον 25ο.

Στην Ελλάδα οι πολιτικά εκλεγμένη κυβέρνηση καταρρέει υπο το βάρος και της οικονομικής κρίσης και της πολεμικής αντιπαράθεσης την οποία δεν κατάφερε να αποτρέψει.
Για ένα μεγάλο διάστημα οι δυο χώρες βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ διαρκώς γίνονται θερμά επεισόδια.
Οι Ρώσοι βλέποντας πως οι Αμερική και οι συμμαχοι της ελέγχουν πλήρως την ενεργειακή αποθήκη της ευρύτερης Ευρασίας για τα επόμενα 50-70 χρόνια αποφασίζουν να δράσουν……….
Οι Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενώ την ίδια στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ,της Ιταλίας και της Αιγύπτου βρίσκονται σε επιφυλακή.
Οι Αμερικανοί κινητοποιούν τον 6ο στόλο ενώ οι Σούδα και το Αβιάνο της Ιταλίας βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Ταυτόχρονα θέλοντας να κάνουν μια κίνηση αντιπερισπασμού βάζουν Νότιο Κορέα και Ιαπωνία σε επιφυλακή.
Η Βόρεια Κορέα βλέπει τις δυνάμεις των προαιώνιων εχθρών τους να βρίσκονται μια ανάσα ώστε απλά οι Αμερικάνοι να αποσπάσουν την προσοχή της Ρωσίας στην ευαίσθητη εκείνη περιοχή.
H Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων για μια συνολική επίλυση του θέματος της διεθνής ναυσιπλοίας στο Αιγαίο την Ν.Α Μεσόγειο και τα Στενά.
Η Τουρκία θεωρώντας πως έχει την χρυσή ευκαιρία για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κάνουν το κρίσιμο λάθος.
Προχωρούν σε εισβολή με μια ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδος………χωρίς την έγκριση κανενός απο τους μεγάλους.
Η Ρωσία βλέποντας ότι καταρρέει η άμυνα της Ελλάδος , μη ξεχνάμε πάντα τον ύπουλο ρόλο της Αμερικής, μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τα πάντα στην περιοχή προχωρά σε μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Τουρκίας.
Η Αμερική βλέπει πως τα δεδομένα αρχίζουν να αλλάζουν.Δεν έχουν να κάνουν μόνο μια μικρή χώρα αλλά με ολόκληρη την Ρωσία.
Δεν μπορεί όμως να επιτεθεί η ίδια κατα μέτωπο , και φροντίζει να γίνουν ενέργειες απο ανατολάς με κύριο εκφραστή την Ιαπωνία και την Ν.Κορέα.
Μια τετοια ευκαιρία όπως κατανοείται δεν αφήνει το Σταλινικό καθεστώς της Β.Κορέας σε ρόλο θεατή.
Στην Μεσόγειο η Ρώσοι έχοντας συντρίψει την Τουρκία προελαύνουν ενώ την ίδια στιγμή μετά την κατάρρευση του μετώπου οι Τουρκικές δυνάμεις εντός Ελληνικού χώρου παραδίδονται σωρηδόν στον Ε.Σ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Ε.Σ για να αποφύγει τυχόν αντάρτικο εντός Ελληνικής επικράτειας απο οικονομικούς μετανάστες γειτονικών χωρών που υποστηρίζονται απο την Τουρκία προχωρά στην δημιουργία προγεφυρώματων τόσο στην Β.Ήπειρο όσο και στο Μοναστήρι των Σκοπίων.
Η Αμερική βλέποντας το παιχνίδι να γυρνά ανάποδα στέλνει τελεσίγραφο μέσω ΝΑΤΟ στους Ρώσους να εκκενώσουν την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α.Μεσογείου κάτι που όμως δεν γίνεται.
Η Ελλάς αποφασίζει να μείνει εκτός αυτής της σύγκρουσης προσπαθώντας να γιατρέψει και τις πλήγές που ήδη έχει………..
Η σύγκρουση είναι σκληρή …………………………μιας και πλέον εμπλέκονται όλοι όσοι έχουν την στρατιωτική δυνατότητα…………..είναι όμως άλλη κουβέντα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών