Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2011

Η Μόσχα παρακολούθησε στενά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών και δεύτερος τη τάξει πολιτικός άνδρας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, αφού θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο . Το ταξίδι του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Επικρατείας κ.κ. Δημήτρη Δρούτσα και Χάρη Παμπούκη.
Σύμφωνα με πλήρως εξακριβωμένες πληροφορίες, εκτός της...
προώθησης των 13 μεγάλων ελληνο – ισραηλινών συμφωνιών που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην αφαλάτωση, στις επενδύσεις, στον τουρισμό στην διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, της διαστημικής τεχνολογίας, αλλά και εκτός από τα θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα θα βρεθεί η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό στη Μόσχα, η οποία έχει κατακτήσει δίκαια τον τίτλο του ισχυρού διεθνούς «παίκτη» στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά την επίσκεψη Λίμπερμαν και όπως αναφέρουν πληροφορίες του newscode.gr η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, βρίσκεται σε κατάσταση «επιφυλακής», ώστε να κρατά συνεχώς ενήμερο το Κρεμλίνο για το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Πιέσεις στο παρασκήνιο
Η Μόσχα ανησυχεί τόσο για το ενδεχόμενο ενεργειακής αυτονομίας του Ισραήλ, με βάση την προοπτική της εξόρυξης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται στα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ και στο «οικόπεδο 12» (το οποίο αφορά στην Κύπρο) στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ισραήλ, όσο και για το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη. Το ενδεχόμενο της ενεργειακής επάρκειας του Ισραήλ θα ακυρώσει οριστικά τους σχεδιασμούς της Μόσχας για προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ, μέσω Τουρκίας, μέσω δηλαδή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Blue Stream II. Έστω και αν πριν από την κρίση στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», η οποία προκάλεσε την πλήρη διάρρηξη στις σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει δηλωτικό ότι δεν υπάρχει πρόθεση η Τουρκία να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο Ισραήλ, η Μόσχα εκτιμούσε, ότι θα μπορούσε μέσω των κατάλληλων κινήσεων στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα να υλοποιήσει τελικά το σχέδιο, που ενέπλεκε το Ισραήλ στην δημιουργία του Blue Stream II.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newscode.gr και σε ότι έχει να κάνει με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας, η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να απειλήσει την Αθήνα ακόμη και με πάγωμα του έργου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σε περίπτωση Ελλάδα φιλοδοξεί μελλοντικά να διαδραματίσει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη. Η Μόσχα ανησυχεί για το ενδεχόμενο της μείωσης του βαθμού εξάρτησης σε φυσικό αέριο της Ευρώπης από τη Ρωσία, ενώ λόγω στρατηγικών συμφερόντων που έχει στην Κύπρο προβληματίζεται ιδιαίτερα για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ.
Μάλιστα σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του newscode.gr η Ρωσία δίνει οδηγίες στον Λίβανο, ώστε να πιέσει από εδώ και πέρα με συνεχή διαβήματα το Τελ Αβίβ και την Βυρηττό, αλλά και την Αθήνα, αν χρειαστεί, σε περίπτωση που προωθήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τη δημιουργία στρατηγικού άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στη βάση του καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ήδη η Βυρηττός θέτει ζητήματα νομιμοποίησης κυρίως στον τομέα της εξόρυξης, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην εξόρυξη φυσικού αερίου, γεγονός που αυξάνει την καχυποψία του Τελ Αβίβ για το ρόλο της Μόσχας. Ταυτόχρονα αυξάνεται η καχυποψία για υπόγεια συνεννόηση της Τουρκίας με το Μόσχα στη βάση του ενδεχόμενου κατασκευής του Blue Stream II, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η Άγκυρα, όσο και η Μόσχα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την Βυρηττό, η οποία όπως όλα δείχνουν λαμβάνει εντολές. Εξάλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον Νοέμβριο, όταν η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με το Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.
Εκτός, όλων, αυτών όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένοι κύκλοι δεν αποκλείεται, αν η προοπτική της συγκρότησης στρατηγικού χαρακτήρα άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ενισχυθεί να διαπιστωθεί, για διαφορετικούς λόγους που αφορούν στον καθένα, σύμπλευση Ρώσων και Βρετανών σε θέματα που αφορούν στην Κύπρο, αλλά και παρασκηνιακές συνεννοήσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο την υπονόμευση των προσπαθειών και των πολιτικών του Ισραήλ για την ενίσχυση του στρατηγικού του βάθους στην Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στη γραμμή Κύπρου – Κρήτης – Μάλτας – Γιβραλτάρ.
H επισκέψη Μέρκελ στην Κύπρο
Η ρωσική πλευρά παρακολουθεί, όμως, ιδιαίτερα στενά το ταξίδι της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Κύπρο, το οποίο εντάσσεται μεν στο ιδιαίτερα μεγάλο γεωπολιτικό βάρος που δίνει το Βερολίνο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως συμπίπτει χρονικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στο πεδίο του εντοπισμού, της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και με την συμφωνία της Κύπρου για καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ.
Καλό είναι να υπενθυμιστεί ότι το 2008, όταν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία είχαν διαταραχθεί και απειλούνταν η προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας στη Γερμανία, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα είχε σπεύσει άμεσα να επισκεφτεί τη Μόσχα. Ομοίως το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να έχει πλήρη εικόνα των προθέσεων της γερμανίδας καγκελαρίου προέδρου στην Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών