Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

Μισό εκατομμύριο λαθρομετανάστες στην Ελλάδα!!!

Αυξήθηκαν κατά 60% τα τελευταία δύο χρόνια

Σε 470.000 υπολογίζονται οι μετανάστες που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι περισσότεροι είναι αλβανικής καταγωγής (280.000 άτομα) και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, Ασιάτες και Αφρικανοί. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός, είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί η εισροή λαθρομεταναστών στη χώρα μας κατά 60%!

Οι μη νόμιμοι Αλβανοί απασχολούνται στους ίδιους τομείς με τους νόμιμους ομοεθνείς τους και αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απολέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει. Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για...
βραχύχρονη, εποχιακή εργασία. Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.

Οι παράνομοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.
Οι Μπαγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια.

Τη δεύτερη ομάδα αλλοδαπών αποτελούν οι «νεοσυσταθείσες» κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται ( 2-3 οικογένειες) σε μικρά δωματιάκια το χειμώνα και μένουν έξω το καλοκαίρι. Τρέφονται, όταν προλαβαίνουν, μια φορά την ημέρα από τα συσσίτια της Εκκλησίας και ΜΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σομαλή μητέρα με δυο παιδιά, δυόμισι και ενός έτους, που επί 2,5 χρόνια τρέφονται με ένα πιάτο σκέτο ρύζι ή φασόλια. Όταν υπάρχει, δίνει το βράδυ ένα μπουκάλι γάλα σκόνη. Στην Πάτρα, όπου, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνονται ενήλικες, τρέφονται από τα σκουπίδια και υπάρχει μικρή βοήθεια από σχολείο εκμάθησης γλώσσας για ενηλίκους.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών