Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Ημέρες Δόξας και Τιμής: 6 Απριλίου ξεκινά η αντίσταση στα SS

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναφέρει για την άμυνα των Ελλήνων στη "γραμμή Μεταξά":

"Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμε, ο Έλλην στρατιώτης ιδίως επολέμησε με ύψιστο ηρωϊσμό και έδειξε περιφρόνηση στο θάνατο με μεγάλη αυτοθυσία"


Εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα στη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκηπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία....
«Μαρίτα» και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα»). Το σχέδιο «Μαρίτα» δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων μαζί με την Τουρκία που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών - Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά μήκος της λεγόμενης «γραμμής Μεταξά», ενός φιλόδοξου οχυρωματικού έργου στα πρότυπα της γραμμής Μαζινό, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά ως ασπίδα αποτροπής του βουλγαρικού κινδύνου. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.

Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη «γραμμή Μεταξά». Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη. Οι υπερασπιστές της «γραμμής Μεταξά», περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμαλώτους έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης «Μαρίτα», γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.
Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 27 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

1 σχόλιο:

  1. Ποιοί συνεργάστηκαν μέ τούς κατακτητές;
    Ἰδιαίτερα μέ τούς βουλγάρους, ἀλλά καί μέ τούς ἄλλους. Ἀπό ποιό κόμμα ἤταν οἱ δοσίλογοι καί αὐτοί πού εὐχαρίστως φοροῦσαν τήν κουκοῦλα;
    Ναί, δέν εἶναι δύσκολο. Ἐμεῖς οἱ παλαιότεροι τούς γνωρίσαμε καλά τούς κομμουνιστές. Καί τί αἴσχη δέν ἔχουν κάνει!
    Στίς σφαγές τοῦ Δοξάτου Δράμας, στήν Δράμα, στά Κερδύλια, στά ὁποῖα κατέσφαξαν ὅλους τούς ἄνδρες, μιά καί εἶχαν τήν -ἀτυχία- ἐκεῖ νά μήν συμπαθεῖ ΚΑΝΕΙΣ τούς προδότες τοῦ ΚΚΕ καί ἔπαψαν νά ὑπάρχουν σάν χωριό καί ἔγιναν τά Νέα Κερδύλια ἀργότερα, λῖγο μετά τήν Ἀσπροβάλτα, οἱ δοσίλογοι τοῦ ΚΚΕ, ἔδειχναν ἕνα-ἔνα τά σπίτια τῶν πατριωτῶν πού εἶχαν ἀνέβει στό βουνό, μέ πατριωτικές ὀργανώσεις φυσικά.
    Ὅσοι ἀρνήθηκαν νά τούς ἀκολουθήσουν, δηλώνοντας ὑποταγή στό ΚΚΕ, ἀφοῦ τούς μάζεψαν, τούς ἔσφαξαν ὅλους. Λῖγοι ἦταν οἱ -τυχεροί- πού τούς σκότωσαν μέ σφαῖρα. Τά μνημεῖα, μέ τόν ἀτελείωτο ἀριθμό τῶν ἀθώων θυμάτων ὑπάρχουν καί -μιλοῦν- συνεχῶς.
    Καί νά μήν ξεχνάει κανεῖς τῶν παλαιοτέρων καί νά μαθαίνουν οἱ νεότεροι: Τόν τελευταῖο ἐχθρό, τόν ὁποῖον πολέμησαν καί νίκησαν οἱ Ἕλληνες, γιά νά μείνουν ἐλεύθεροι, ἦταν οἱ κομμουνισταί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών