Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

Η “απελευθέρωση” της Κοζάνης (ή όταν ο ΕΛΑΣ θεωρούσε λάφυρα τις γερμανικές… καραμέλες!)


(έρευνα του ΔΑΙΔΑΛΟΥ)
Μία ακόμα κομμουνιστική υπερπαραγωγή: “Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ”. Έτος παραγωγής: 1944, Σενάριο: ΚΚΕ, Σκηνοθεσία: ΕΑΜ, Ηθοποιία: ΕΛΑΣ
Η Κοζάνη απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς την 28/10/1944. Θαυμάστε τώρα το πώς ή αληθεια για ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα παρουσία χιλιάδων ατόμων σε κατοικημένο τόπο (και όχι στα βουνά), βιάζεται ασύστολα από την κομμουνιστική προπαγάνδα.
Τα πραγματικά γεγονότα:
1. Η επίθεση εναντίον της Κοζάνης, ουσιαστικά εναντίον του οχυρωμένου λόφου που οι ντόπιοι αποκαλούν Ψηλό Αϊ Λια άρχισε νωρίς το πρωί της 27η Οκτωβρίου 1944 μέσα σε ένα λευκό πέπλο ομίχλης που γρήγορα μεταμορφώθηκε σε βροχή. Επρόκειτο για μία υπόθεση καθαρά μεταξύ Βρετανών και Γερμανών, αφού οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν ακροβολιστεί νοτίως της πόλεως χωρίς να εμπλακούν. Προς το απόγευμα της ιδίας μέρας οι Βρετανοί αποσύρθηκαν ηττημένοι με 8 τουλάχιστον θύματα.
2. Το επόμενο πρωί 28η Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί κάλεσαν τις αρχές της πόλης, υπέστειλαν με τάξη τη σημαία τους, μοίρασαν καραμέλες στα παιδιά κι αναχώρησαν προς την Πτολεμαΐδα, αφήνοντας προς κάλυψιν μυδράλια στον Ψηλό Αϊ Λια και στον αντικριστό του λόφο της Αγίας Παρασκευής.
3. Πληροφορούμενοι οι αντάρτες την υποχώρηση, βιάστηκαν να μπουν απρόσεκτα και δύο από αυτούς πυροβολήθηκαν από μακριά κι έχασαν τη ζωή τους.
Κομμουνιστικό ψέμα Νο 1 (ΕΑΜ):
Την επομένη ημέρα η εφημερίδα Ελευθερία του ΕΑΜ Μακεδονίας παίζοντας με το χρόνο κι αποσιωπώντας εντελώς τη δράση των Βρετανών έγραψε: «σκληρές μάχες διεξήχθησαν στις 26 και 27 του Οχτώβρη στα υψώματα της Κοζάνης, όπου τα τμήματά μας τσάκισαν την εχθρική αντίσταση και κατάλαβαν τον Προφήτη Ηλία… ύστερα… άρχισε η επίθεση ενάντια στην πόλη …έπειτα από πεντάωρη σκληρή μάχη καταλήφθηκε σήμερα και η Κοζάνη».
Κομμουνιστικό ψέμα Νο 2 (Ριζοσπάστης):
Τη μεθεπόμενη ακολούθησε ο Ριζοσπάστης θέτοντας τους Βρετανούς ύστερους: κατ΄ αυτόν τμήματα του ΕΛΑΣ ύστερα από πολύωρη και πεισματώδη μάχη κατέλαβαν την Κοζάνη κι ότι την επίθεση υποστήριξαν οι Βρετανοί με βολές πυροβολικού και με δύο θωρακισμένα που μπήκαν στην πόλη. Πιάστηκαν μάλιστα λέει και πολλοί αιχμάλωτοι (ανύπαρκτοι φυσικά).
Σημείωση: προσέξτε στο δημοσίευμα εκεί που μιλάει για λάφυρα. Προφανώς οι “αντιστασιακοί” του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αναφέρονται στις… ναζιστικές ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ! Λένε λοιπόν:
“Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σχετικά με την απελευθέρωση της Κοζάνης το Γενικό Στρατηγείο ανακοίνωση τις παρακάτω λεπτομέρειες: Στις 28 Οκτώβρη τμήματα του ΕΛΑΣ έκαμαν επίθεση κατά των Γερμανών που κατείχαν την πόλη. Ύστερα από πολύωρη και πεισματώδη μάχη ο ΕΛΑΣ μπήκε στην Κοζάνη. Πολλά λάφυρα κυριεύτηκαν. Η επίθεση έγινε με συνεργασία του αγγλικού αποσπάσματος Τζέλικο, που υποστήριξε τον αγώνα με βολή πυροβολικού. Μαζί με τα τμήματα του ΕΛΑΣ μπήκαν στην πόλη και 2 θωρακισμένα αγγλικά αυτοκίνητα. Στη μάχη της Κοζάνης πιάστηκαν πολλοί Γερμανοί αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί καταδιώκονται προς το Αμύνταιο.”
Κομμουνιστικό Ψέμα Νο. 3 (ΕΛΑΣ):
Η εφημερίδα Σμόλικας της ΙΧ μεραρχίας του ΕΛΑΣ αποσιωπώντας κι αυτή τη βρετανική επίθεση της 27ης και μιμούμενη το Ριζοσπάστη αναφέρε ότι «2 τεθωρακισμένα Αγγλικά ακολουθούν τους αντάρτες» που ήδη είχαν μπει στην πόλη.
Κομμουνιστικό Ψέμα Νο. 4 (ΠΟΑΕΑ):
Από την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Μακεδονίας – Θράκης.
28/10/1944 : Ο ΕΛΑΣ χτυπάει γερμανική δύναμη στην Κοζάνη και μετά από πολύωρη μάχη την καταλαμβάνει, ενώ εκδιώκονται από αυτήν οι Γερμανοί.
Κομμουνιστικό Ψέμα Νο. 5 (επίσημα αρχεία):
Από Έκθεσι για τη συνολική “δράσι” του ΕΛΑΣ κατά την κατοχή).
28 Οκτωβρίου. Τμήματα ΙΧ Μεραρχίας κτύπησαν την Κοζάνη.Ύστερα από πολύωρη και πεισματώδη μάχη κατέλαβον την πόλη.Συνελήφθηκαν πολλοί αιχμάλωτοι και πάρθηκαν πολλά λάφυρα.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…
Πηγές
1. Κύρια πηγή, από την οποία αντλήθηκαν τα περισσότερα στοιχεία, εδώ : http://eaniotis.blogspot.com (Ανακοίνωση του Ιστορικού και Δρ Ιστορίας ΑΠΘ Θανάση Καλλιανιώτη στην ημερίδα “Ο Τύπος της Βόρειας Ελλάδας στην Κατοχή”, που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας –Θράκης)
2. Για τη δράση του Βρετανικού στρατού κατά την απελευθέρωσι της Κοζάνης αναλυτική παρουσίαση εδώ : http://www.giapraki.com/
3. Άλλες διάφορες πηγές.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών