Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2011

Κίνα: Το μεγάλο σκάνδαλο των 120 δισ. ευρώ των Κινέζων αξιωματούχων

Εκθεση για τη διαφθορά αποκαλύπτει το µεγάλο φαγοπότι των αξιωµατούχων στην Κίνα. Έβγαλαν κατά λάθος στο ίντερνετ την έκθεση της Τράπεζας της Κίνας.
Ασφαλώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για συνοδεύσει το κόµµα τους εορτασµούς των 90 χρόνων του, αλλά είναι επίσηµο: δεκάδες χιλιάδες αξιωµατούχοι του κινεζικού καθεστώτος έχουν πλουτίσει κατά πολλά δισ. ευρώ είτε κλέβοντας τα κρατικά ταµεία είτε ζητώντας µίζες από τους πολίτες, σύµφωνα µε έκθεση της Τράπεζας της Κίνας. Το γεγονός ότι η έκθεση αναρτήθηκε κατά λάθος στο ∆ιαδίκτυο αποτελεί µάλλον λεπτοµέρεια σε σύγκριση µε το μέγεθος της διαφθοράς που µαστίζει το καθεστώς. Περισσότερα από 120 δισεκατοµµύρια ευρώ έχουν κάνει φτερά τα τελευταία 15 χρόνια από κυβερνητικούς αξιωµατούχους που εγκαταλείπουν την Κίνα για να ζήσουν πλουσιοπάροχα σε εξωτικούς ή και λιγότερο εξωτικούς προορισµούς.
 
Μια από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις είναι αυτή του... υπουργού Σιδηροδρόµων του καθεστώτος. Αλλά δεν είναι ο µόνος. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν σε 16.000 µε 18.000 τους διεφθαρµένους αξιωµατούχους που εγκατέλειψαν την Κίνα από τα µέσα της δεκαετίας του1990 έως το 2008. Σε ένα σηµείο της έκθεσης, η οποία χαρακτηρίζεται απόρρητη, αναφέρεται ότι η ανεξέλεγκτη διαφθορά µπορεί να θέσει σε κίνδυνο το κοµµουνιστικό καθεστώς. «Η διαφθορά απειλεί τα θεµέλια της ισχύος του Κοµµουνιστικού Κόµµατος» επισηµαίνεται.
 
Μεγάλο µέρος των 120δισ. πέρασε τα σύνορα της Κίνας µε προορισµό την Αυστραλία ή τις Ηνωµένες Πολιτείες. Σε αυτή τη διαδροµή, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί για τους διεφθαρµένους αξιωµατούχους την πύλη από την οποία περνούν για να αφήσουν πίσω τους την ηπειρωτική Κίνα. Οι αξιωµατούχοι µε τις µικρότερες περιουσίες φαίνεται να προτιµούν πιο ταπεινούς προορισµούς όπως την Μπούµα και την Ταϊλάνδη στη νοτιοανατολική Ασία. Οι µεγαλύτεροι «µιζαδόροι» επιλέγουν φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Καϊµάν και οι Βερµούδες. Η ελίτ, πάλι, δείχνει να προτιµά την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ολλανδία ή τον Καναδά στη Βόρεια Αµερική. Τέλος, κάποιοι επιλέγουν να ξεπλύνουν τα χρήµατα στα καζίνο του νησιού Μακάο και από εκεί να αναζητήσουν την τύχη τους στη Ρωσία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όµως, πα ρουσιάζει και ο τρόπος που βγάζουν τα χρήµατα από την Κίνα. Σύµφωνα µε την έκθεση των67 σελίδων, οι πιο ριψοκίνδυνοι γεµίζουν βαλίτσες µε δέσµες χαρτονοµισµάτων.
 
Αλλοι εµπιστεύονται την έξοδο των κλεµµένων σε ένα δίκτυο ενδιάµεσων που έχει στηθεί ειδικά για την περίπτωση.
 
Η έκθεση αναρτήθηκε στην επίσηµη ιστοσελίδα της Τράπεζας της Κίνας αφού βραβεύτηκε για την αρτιότητά της. Οταν κατέβηκε λίγο αργότερα ήταν ήδη αργά. ∆ιάφορες ανεξάρτητες ιστοσελίδες στην Κίνα «µυρίστηκαν»το περιεχόµενο και άρχισαν να αναρτούν λεπτοµέρειες. Το καθεστώς τήρησε σιγή ιχθύος για την αποκάλυψη και επέβαλε «σιγή ασυρµάτου» στα κρατικά µέσα ενηµέρωσης. Το κόµµα, εξάλλου, ετοιµάζεται για την επέτειο της 1ης Ιουλίου.
 
 
 
Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών