του Δημήτρη Καψάλα
Το επεισόδιο που συνέβη προ ημερών στη Σόφια, δείχνει την ύπαρξη αντιθέσεων στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, ως προς την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Με την τοποθέτηση του κ. Μπορίσοφ στη βουλγαρική πρωθυπουργία, η χώρα στράφηκε καθαρά προς φιλοαμερικανική πορεία, μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα.
Έτσι, εδώ και χρόνια με μύριες όσες προφάσεις μετατίθεται συνεχώς ο χρόνος λήψης απόφασης για τον περίφημο (ή διαβόητο;) αγωγό Πύργου-Αλεξανδρούπολης, ώσπου να ματαιωθεί, διότι ήδη οι Ρώσοι, ενοχλημένοι, δήλωσαν ότι θα πάψουν να χρηματοδοτούν την εταιρία κατασκευής.
Η στάση του κ. Μπορίσοφ διευκολύνει την...
παρούσα ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι και αυτή αρνητική στην κατασκευή του αγωγού, πάντα βέβαια με το ίδιο πρόσχημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Χρήσιμο άλλοθι, για αποτροπή εμφάνισης των Ρώσων στη Βαλκανική. Όμως η πολιτική Μπορίσοφ έφερε αντιδράσεις με πιο εμφανή αυτήν του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα» της Βουλγαρίας κ. Βόλεν Σιντέροφ, ο οποίος μιλώντας στη βουλγαρική Βουλή, ζήτησε από τη χώρα του να απαιτήσει ενοίκιο από τις Η.Π.Α. για τη χρήση των τεσσάρων αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία:
«Είναι απαράδεκτο, είπε, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο να μην πληρώνει ούτε λεπτό για τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, που χρησιμοποιεί στη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα, όταν αυτό συμβαίνει σε εποχή οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα δεν έχει λεφτά για συντάξεις, για υγεία και άλλες κοινωνικές ανάγκες». Ο κ. Σιντέροφ δεν είχε αρκεστεί μόνο σ’ αυτό. Αλλά, συναντώντας τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Σόφια κ. Τζέιμς Ουόρλικ κατά την ώρα γεύματος σε δημόσιο χώρο, του επέδωσε φάκελο με τον… λογαριασμό ενοικίου των βάσεων.
Ο κ. Ουόρλικ αιφνιδιασμένος θεώρησε τον εαυτό του προσβεβλημένο και απείλησε τον κ. Σιντέροφ ότι θα τον «καταστρέψει». Η αντίδραση του πρεσβευτή ήταν ανάλογη με αυτήν των διπλωματών που υπηρετούν στα προτεκτοράτα τους. Φαίνεται ότι υπάρχουν και στη «Αγανακτισμένοι», μόνο που εκεί αγανακτούν με τη φανερή εξάρτηση της χώρας τους.
Το επεισόδιο με τον κ. Σιντέροφ έρχεται να προστεθεί σε άλλο προ μηνών, όταν Αμερικανός γερουσιαστής, επισκεπτόμενος τη Σόφια, σε συνέντευξή του εκεί αποκάλεσε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπόρις Μπορίσοφ «αρχηγό συμμορίας». Πάντως, οι βάσεις των Αμερικανών στη Βουλγαρία θεωρούνται επίσημα «στρατιωτικές διευκολύνσεις κοινής χρήσεως», κατά τη συμφωνία που υπόγραψαν προ πενταετίας οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των Η.Π.Α. και της Βουλγαρίας, κας Κοντολίζα Ράις και κ. Ιβάιλο Κάλφιν και δεν προβλέπεται μίσθωμα.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ, πήρε το μέρος του Αμερικανού πρεσβευτή διότι, όπως είπε «ο Σιντέροφ συμπεριφέρεται προκλητικά, όπως κάνει και με τους γείτονές μας». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα ευαρεστηθούν οι Η.Π.Α. να επενδύσουν στην «ελκυστική» χώρα του.
Γνωρίζουν βέβαια -αλλά φαίνεται δεν το λαμβάνουν πολύ υπόψη- ότι όσο πιο «δουλική» συμπεριφορά επιδεικνύει μια χώρα, τόσο μεγαλύτερες είναι αντιδράσεις. Και οι μεγάλοι έρωτες, συχνά καταλήγουν σε μισητές σχέσεις. Στην άκρως φιλοαμερικανική Ελλάδα, μετά το 1974 αναπτύχθηκε έντονος αντιαμερικανισμός, χωρίς να ευθύνονται φυσικά οι Έλληνες γι’ αυτό. Και έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια, για να αποκτήσει η Ελλάδα πάλι κυβέρνηση με απροκάλυπτη φιλοατλαντική πολιτική. Στη ζωή βέβαια ισχύει το γνωστό «ρόδα είναι και γυρίζει». Πολλές φορές σε απρόσμενη κατεύθυνση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών