Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2011

Υποκλοπές: Ποιοί, γιατί και πως τις κάνουν...;

Υποκλοπές... παλιά αμαρτία, που συνήθιζε να καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ εις βάρος της ΕΥΠ. Μάλιστα, σε πολλούς έμεινε η εντύπωση πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έτρεμαν την πιθανότητα παρακολουθήσεων με στόχευση τους ίδιους...! Όμως, η ζωή παίζει παράξενα παιχνίδια και σήμερα το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" -και ειδικότερα οι άνθρωποι που έχει τοποθετήσει στις πλέον ευαίσθητες θέσεις (περί πληροφοριών)- φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμεμιγμένοι σε παρακολουθήσεις ευρείας κλίμακας, κάνοντας μάλιστα και χρήση ειδικών φορητών συσκευών που η ύπαρξή τους υπονοείται, αναφέρεται ότι υπάρχει, αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να παραμένουν αόρατες έως ανύπαρκτες.

Από την εποχή του Watergate, πιθανότατα του μοναδικού καταγεγραμμένου πολιτικού σκανδάλου που....
είχε τόσο εκκωφαντικές επιπτώσεις και παρενέργειες, ώστε να «γκρεμίσει» από το αξίωμά του ακόμη και έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εξουσίες μοιάζουν να φλερτάρουν με τις… ακροάσεις εκείνων που τους ενδιαφέρουν. Χωρίς βέβαια οι τελευταίοι να το γνωρίζουν.

Περί υποκλοπών ο λόγος λοιπόν. Που, στη σύγχρονη εποχή της έξαρσης των νέων τεχνολογιών, έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας, με αβέβαιο… αντιβιοτικό. Μπορούν να έχουν ταυτόχρονα οπτικό και ηχητικό αποτέλεσμα, ακόμη και να δημιουργούν εκ του μηδενός «καταγεγραμμένες συνομιλίες», αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες παρέμβασης στη φωνή και την εικόνα κάποιου.

Χθες στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρόεδρος της καθ’ ύλην αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, προχώρησε σε μια μελαγχολική διαπίστωση και παραδοχή: Σε κάθε έλεγχο που κάνει η ΑΔΑΕ στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, εντοπίζει μαγνητοφωνάκια και άλλες συσκευές υποκλοπών.

Από τη στιγμή που ο κ. Λαμπρινόπουλος κατέθεσε τα παραπάνω, έχουν παρέλθει κάποιες ώρες. Αν είμαστε αισιόδοξοι, πολύ περισσότερο αν είμαστε ρομαντικοί, θα πρέπει να αναμένουμε, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Που θα έπρεπε να συνοδευτεί και από μια αντίστοιχη, δυναμική παρέμβαση του κράτους.

Γιατί πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα. Όχι με μισόλογα, ή αφηρημένες διαπιστώσεις. Με ξεκάθαρες κουβέντες. Ποιοι και γιατί μας παρακολουθούν; Ποιοι έδωσαν τις εντολές, και ποιοι παραλαμβάνουν τα σχετικά προϊόντα των υποκλοπών; Είναι μια αυτονόητη απαίτηση της Δημοκρατίας. Και μάλιστα, στον τόπο που γεννήθηκε, το αρτιότερο των πολιτευμάτων.

Καλά μας δουλεύετε όλοι σας; Και η Βουλή και η ΑΔΑΕ και η ΕΥΠ και εσείς οι δημοσιογράφοι; Τι γελοιότητες είναι αυτές που διαβάζουμε; Δεν ήρθαν λένε οι της ΕΥΠ, στην προχθεσινή ανακοίνωσή τους, να μας ελέγξουν...
Άρα έχουν δίκιο αυτοί που γράφουν για παράνομα βαλιτσάκια και για παρακρατικούς μηχανισμούς στην ΕΥΠ;
Και γιατί κ. Πρόεδρε της ΑΔΑΕ δεν πήγατε δύο χρόνια τώρα να τους ελέγξετε;
Ποιά είναι η δουλειά σας;
Μήπως έπρεπε ήδη να έχετε υποβάλλει την παραίτησή σας;
Και εσείς της ΕΥΠ μας περνάτε για ηλιθίους;
Άκου λέει να έρθετε να μας ελέγξετε τώρα... Ωραίο αστείο... Γελάσαμε!
Οι έλεγχοι κύριοι πρέπει να είναι ξαφνικοί... Απροειδοποίητα... Για να μην προλαβαίνουν οι ελεγχόμενοι να "καθαρίζουν"...
Και η Βουλή τι θα κάνει τώρα μ´ αυτά τα τουλάχιστον περίεργα για μια ευνομούμενη Πολιτεία, που άκουσαν στην Επιτροπή;
Και ο Τύπος; Τουμπεκί ψιλοκομμένο πάλι;
Για φαντάσου να τα έλεγε αυτά ο κύριος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ επί ΝΔ τι θα κάνατε...!
Ολόκληρο ρεπορτάζ θα έκαναν κάποιοι συγκεκριμένοι κονδυλοφόροι σε συγκεκριμένες καθεστωτικές εφημερίδες... Τώρα όμως, σιωπή;

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε αποσπάσματα (αυτά που μπορούν να δημοσιευτούν) από την συζήτηση που κατέληξε σε κόλαφο εις βάρος του κυρίου Λαμπρινόπουλου. Ο βουλευτής του Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. Πρέσβης ε.τ. κ. Ι. Κοραντής (πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π.), ανέδειξε το θέμα των υποκλοπών και έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Α. Λαμπρινόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής..

Παρέμβαση κ. Ιωάννη Κοραντή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ' - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ'
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011


1η Ομιλία κ. Ι. Κοραντή

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα υπενθυμίσω από καθήκον, ότι θέση αρχής του κόμματός μου, του ΛΑΟΣ, όπως θα γνωρίζετε, ήταν αντίθετη εκ θεμελίων προς την σκέψη σύστασης των ανεξαρτήτων αρχών. Αυτό βεβαίως, ουδόλως αναιρεί το γεγονός ότι θα συμμετάσχω ενεργά στη συζήτηση σήμερα μαζί σας, πάνω στα πεπραγμένα της ΑΔΑΕ.
Ως προς το γενικότερο θέμα που ετέθη, της ενδεχόμενης συγχώνευσης της ΑΔΑΕ με άλλη ανεξάρτητη αρχή, παραπέμπω στη συζήτηση, την οποία είχαμε εδώ προ μηνών.
Όσον αφορά την έκθεσή σας, που διάβασα προσεκτικά, θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία. Το πρώτο σημείο έχει σχέση με τις άρσεις απορρήτου. Προ μηνών είχα καταθέσει μια ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενος στοιχεία του Υπουργείου του, που εδίδοντο στην δημοσιότητα ή διέρρεαν, και προέβαλλαν ευρύτατα, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, το ρόλο της ΕΥΠ και δη του συστήματος το οποίο διαθέτει, της νόμιμης επισύνδεσης, στην καταπολέμηση κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος και γενικότερα υποθέσεων που έχουν σταλεί στη δικαιοσύνη. Μου είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι υπερπροβαλλόταν αυτή η δραστηριότητα της ΕΥΠ και όχι της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, η οποία όπως γνωρίζουμε όλοι, διαθέτει το ίδιο σύστημα νόμιμης επισύνδεσης που λειτουργεί αποτελεσματικά εδώ και δυόμιση χρόνια. Είχα ζητήσει από τον Υπουργό να μου εξηγήσει, σε τι οφειλόταν αυτό. Είχα εισπράξει μια εντελώς γενικόλογη απάντηση περί συνεργασίας των δυο υπηρεσιών στην καταπολέμηση του εγκλήματος, που δεν έλεγε τίποτα απολύτως. Ήρθε όμως η δική σας έκθεση να στοιχειοθετήσει αυτά τα ερωτήματά μου, με την αναφορά στην σελ. 42, του υπερδιπλασιασμού των εισαγγελικών διατάξεων, που αφορούσαν νέες περιπτώσεις του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας το 2010 έναντι του 2009. Αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε περαιτέρω αύξηση το 2011, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έναντι του 2010 σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.
Αντίστοιχα, διαπιστώνω ότι οι εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και αυτές υπερδιπλασιάστηκαν. Αντίθετα, πολύ λίγο το 2010 έναντι του 2009, αυξήθηκαν τα βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων από 970 πήγαν στα 1169, που αφορούν διακρίβωση εγκλημάτων, που αναφέρονται σε αξιόποινες πράξεις. Θα ήθελα να έχω τη δική σας άποψη κύριε πρόεδρε. Πώς το εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Τι έλεγχο έχετε κάνει επί των αρμοδίων υπηρεσιών για να συμβαδίσουν οι ενέργειες τους, εάν κατά την κρίση σας δεν συμβαδίζουν προς τον επιδιωκόμενο στόχο;
Το δεύτερο ερώτημά μου, είναι πόσους τακτικούς και πόσους έκτακτους ελέγχους έχετε πραγματοποιήσει στην ΕΥΠ από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι σήμερα.
Επίσης, κατά πόσον έχετε ερευνήσει πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τύπο με αρκετές λεπτομέρειες το τελευταίο εξάμηνο, σχετικά με την αγορά από την ΕΥΠ, αυτού που ο τύπος αποκαλεί κατ’ ευφημισμό, «βαλιτσάκια». Μάλιστα σε μια δυο περιπτώσεις προσδιοριζόταν και η χώρα προέλευσης του εν λόγω «βαλιτσακίου». Είναι βέβαια δημοσιογραφικές πληροφορίες και δεν διαθέτω κανένα στοιχείο ούτε για να τις αποκρούσω ούτε για να τις υιοθετήσω, αλλά επανέρχονται με πρόσθετα στοιχεία κάθε φορά. Το ερώτημα μου, είναι το κατά πόσον εσείς ως ΑΔΑΕ, αυτεπαγγέλτως, τις έχετε ερευνήσει και σε καταφατική περίπτωση τι απέδωσαν οι έρευνές σας.

2η Ομιλία κ. Ι. Κοραντή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Εμείς κυρία Κανέλλη δεν μπορούμε να κρίνουμε την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Όσον αφορά την ερώτηση του κυρίου Κοραντή για τους ελέγχους στην Ε.Υ.Π., εμείς αφού κάναμε αυτές τις επισκέψεις στην Ε.Υ.Π. δεν είδαμε, ούτε είχαμε και κάποιο άλλο ερέθισμα εάν θέλετε, γιατί εάν υπήρχε κάποιο ερέθισμα, π.χ. κάποια δημοσίευση, τότε θα κάναμε ξανά την επίσκεψή μας. Η γενική μας άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την Ε.Υ.Π. Με τα δεδομένα που έχουμε εμείς, με τις δυνατότητες που έχουμε εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την Ε.Υ.Π.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμένη. Εάν επισκεφτήκατε τακτικά ή έκτακτα την Ε.Υ.Π. από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Σας απήντησα. Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Δεύτερον, μου είπατε ότι δεν είχατε κανένα δημοσιογραφικό ερέθισμα ή άλλο. Σας ανέφερα σειρά δημοσιευμάτων -λυπάμαι που δεν τα έχω μαζί μου- στον τύπο και σε κάποιες ιστοσελίδες και διερωτώμαι εάν εσείς τα είχατε διαβάσει, για την προμήθεια από την Ε.Υ.Π. έξι συστημάτων τύπου XP. Υπάρχει σωρεία τέτοιων δημοσιευμάτων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΣ (Αντιπρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Κύριε Κοραντή, εμείς δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση. Έχουμε ακούσει διάφορα, αλλά ενημέρωση δεν έχουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Όταν λέτε κύριε Αντιπρόεδρε ότι δεν έχετε ενημέρωση σημαίνει ότι δεν τα έχετε διαβάσει ή δεν έχετε κάποια καταγγελία, διότι ο νόμος μιλάει και για αυτεπάγγελτη δραστηριότητα της Α.Δ.Α.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΣ (Αντιπρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Δεν έχουμε ενημέρωση από την Ε.Υ.Π. εννοώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Μα η Ε.Υ.Π. θα έρθει να σας πει ότι έχει αγοράσει έξι τέτοιες συσκευές;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Καταρχήν, ας πούμε ότι, είχε αγοράσει 6 XP.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Δεν είναι ακριβώς XP, κατά τα δημοσιεύματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Επιτρέψτε μου, να θέσω το ερώτημα. Ας πούμε ότι, τα είχε αγοράσει και πηγαίναμε και τα βλέπαμε. Από τη στιγμή που εμείς παίρνουμε διατάξεις με εντολή του Εισαγγελέα, πολύ λένε ότι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το ……... και η XP, είτε η είναι 5 είτε είναι 6 είτε είναι 10, για εμάς είναι το ίδιο, αφού το επιτρέπει η εισαγγελική διάταξη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, να επανέλθω, γιατί πίστευα ότι έγινα σαφής, προφανώς δεν έγινα. Κατά τα δημοσιεύματα - τα οποία εγώ δεν υιοθετώ, ούτε μπορώ και να τα αντικρούσω όμως, μιας και δεν έχω το στοιχεία, δεν ξέρω, απλά θέτω ερωτήματα - οι συσκευές αυτές δεν είναι απλά online-εντοπισμού, όπως είναι το XP το γνωστό βαλιτσάκι, αλλά είναι συσκευές απόλυτα παθητικές. Με άλλα λόγια είναι συσκευές υποκλοπών. Φαντάζομαι ότι, εύλογα η Ε.Υ.Π. όταν προσκομίσει αρμοδίως τη σχετική διάταξη του Εισαγγελέα για άρση του απορρήτου, αναφέροντας ότι θα χρησιμοποιηθεί και η συσκευή XP, δεν εννοεί φαντάζομαι αυτές τις συσκευές. Θα εννοεί αυτή την οποία έχει, η οποία πράγματι επιτρέπει τον online εντοπισμό σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Ξέρετε, τι εννοεί κ. Κοραντή;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα, δεν είναι δικό μου θέμα αυτό. Εγώ, ρωτώ εσάς, εάν τα έχετε ερευνήσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Επιτρέψτε μου, να σας πω. Το δικό μας θέμα είναι το εξής: τι σημαίνει XP εσείς το ξέρετε καλύτερα από μένα. Αυτό ονομάστηκε βαλιτσάκι – το θυμάστε τότε στα δημοσιεύματα. Ας πούμε ότι, απέκτησε άλλα 6 βαλιτσάκια. Το πληρέστερο που λέτε, την παρακολούθηση, ξέρετε τι είναι; Μπορεί αυτό το XP να κάνει εντοπισμό θέσης και ουσιαστικά μας είχατε, πει κάποτε εσείς ότι, «αυτή τη δουλειά κάνει». Πολύ σωστά. Εάν είναι 1 ή 6, δεν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά θα μου επιτρέψετε, να σας πω ότι, εδώ υπεκφεύγετε. Έχω θέσει ευθέως ένα ερώτημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απάντησε, κ. Κοραντή, ότι δεν ξέρει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Μιλάω για άλλα συστήματα, τα οποία δεν είναι θέματα εντοπισμού, είναι θέματα υποκλοπών. Μου λέτε ότι, δεν έχετε ενημερωθεί για τέτοιες πληροφορίες. Το δέχομαι. Πάρα πολλοί άλλοι Έλληνες έχουν ενημερωθεί, όχι η ΑΔΑΕ; Εντάξει. Θα τον ερευνήσετε τώρα που τίθεται σε αυτή εδώ την Επιτροπή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Θα παρακαλούσα κ. Κοραντή, εάν μου επιτρέπετε, μια και τα έχετε δει αυτά σε δημοσιεύσεις…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Και σε ιστολόγιο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Πρέπει, να σας πω ότι, κάθε πρωί εγώ βλέπω τα δημοσιεύματα. Εάν έχει κάνει λάθος η εταιρεία, που μας τα στέλλει, εγώ θα το δεχτώ. Θα ψάξουμε να τα βρούμε. Ας με διευκολύνετε, βέβαια, εάν τα έχετε ήδη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Να σας διευκολύνω κ. Πρόεδρε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Να με διευκολύνετε, γιατί όχι. «Καθένας πρέπει, να διευκολύνει την ΑΔΑΕ», αυτό έχει λεχθεί εδώ πέρα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πολύ σωστά, να τα στείλει ο κ. Κοραντής.

Τι προκύπτει, λοιπόν, μέσα από αυτή την πραγματκά άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση; Προφανώς ότι τα βαλιτσάκια είναι περισσότερα του ενός. Ίσως να είναι έξι...! Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Πότε, πώς και από ποιούς αγοράστηκαν; Με τι κονδύλια; Με ποιόν διαγωνισμό προμήθειας υλικού; Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής (ΑΔΑΕ) αναφέρει πως υπάρχει μόνο ένα (ένα του έδειξαν στην ΕΥΠ), αλλά από τα λεγόμενά του δεν αποκλείει την ύπαρξη περισσότερων "βαλιτσών"...! Και δεν έχει καλέσει κάποιον Εισαγγελέα να ερευνήσει το γεγονός που ο ίδιος ομολογεί...!!!

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο πίσω και ας παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντα δημοσιεύματα και παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο Κοινοβούλιο. Απλά, σημειώνουμε πως η σιωπή των κυβερνώντων και νυν συγκυβερνώντων (βλ. ΠΑΣΟΚ) υπήρξε τόσο ηχηρή, που τράβηξε ιδιαιτέρως την προσοχή των... κυβερνητικών βουλευτών...

Νάκος: Το απόρρητο των επικοινωνιών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ως εκ τούτου ύψιστο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, για την ανάγκη διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αποτελούν οι καταγγελίες που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, o πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Αν. Λαμπρινόπουλος. Οι καταγγελίες αυτές δίνουν για την Ελλάδα την εικόνα μιας χώρας ανοχύρωτης σε κάθε είδους υποκλοπές των επικοινωνιών, των επιστολών, της ασφάλειας των δικτύων και των ηλεκτρονικών πληροφοριών. Σε τελική ανάλυση δημιουργούν την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολίτες είναι απροστάτευτοι, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της πλέον αρμόδιας Αρχής ομολογεί την πλήρη αδυναμία διασφάλισης του απορρήτου.

Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρινόπουλος έκανε λόγο για ανύπαρκτη εθνική πολιτική για την ασφάλεια των επικοινωνιών, αποκαλύπτοντας ότι έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών μέσω των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια! Επέστησε ακόμα την προσοχή και στο θέμα της ασφαλείας των τραπεζικών συναλλαγών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για υποκλοπές στοιχείων ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και σχετικά με την ασφάλεια των ταχυδρομικών συναλλαγών, καθώς δεν έχει ληφθεί έως σήμερα κανένα από τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που έχει προτείνει η ΑΔΑΕ.

Αίσθηση προκαλούν, τέλος, και τα όσα είπε ο πρόεδρος της Αρχής σχετικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αφού υποστήριξε ότι είναι δύσκολο για την ΑΔΑΕ να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στην ΕΥΠ!

Όλα τα παραπάνω, ειδικά μέσα στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, κρούουν εκκωφαντικά τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν άμεσες απαντήσεις: Τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υποδομών, σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας, και ποιες είναι αυτές; Πώς σχεδιάζουν να προστατεύσουν τους πολίτες από την ανεξέλεγκτη παραβίαση της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών συναλλαγών;

Το απόρρητο των επικοινωνιών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ως εκ τούτου ύψιστο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να το προασπίσει άμεσα και αποτελεσματικά!»


Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή ο κ. Λαμπρινόπουλος.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του Κράτους. Ζητούμε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα παρασχεθεί κάθε τεχνική ή άλλη βοήθεια στον έλεγχο τακτικό ή έκτακτο, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία το έργο των ελεγκτών. Η ΕΥΠ προασπίζεται την εθνική ασφάλεια και ενημερώνει σχετικά την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες Αρχές. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αρχαιοκαπηλία, παραδικαστικό κύκλωμα, παράνομο στοίχημα ποδοσφαίρου, κ. λπ.).

Ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Εξάλλου, η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πραγματοποιείται μόνο εφόσον ακολουθείται η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή μόνον κατόπιν εκδόσεως σχετικής διατάξεως περί άρσεως του απορρήτου από τον αποσπασμένο στην ΕΥΠ Εισαγγελέα, που ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Ακολούθως η σχετική διάταξη εγκρίνεται από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια αποστέλλεται για εκτέλεση στις αρμόδιες τηλεφωνικές εταιρείες, στο αρχείο των συστημάτων των οποίων τηρούνται οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί.

Επισημαίνεται δε, ότι κάθε σχετική διάταξη περί άρσεως του απορρήτου κοινοποιείται και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στο αρχείο της οποίας όπως και της Εισαγγελίας παραμένουν επίσης οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί. Είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε Εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν».


Βαλιτσάκια παρακολούθησης και δημοσίευμα της Αυριανής (25/6/2011)

Με τουλάχιστον πέντε «βαλιτσάκια» τηλεφωνικών υποκλοπών, τα οποία «ξεφεύγουν» από τον έλεγχο του Εισαγγελέα και της αρμόδιας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών, εφοδιάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσα στο 2010. Μάλιστα για την προμήθεια αυτή σημειώθηκε ένα τεράστιο άνοιγμα στο ποσό των «μυστικών κονδυλίων» της υπηρεσίας, που από 4,5 εκατομμύρια ευρώ το 2009, έφτασαν τα 8,3 το 2010. Κι αυτό παρ όλο που περιορίστηκαν οι δαπάνες, ακόμη και τα έξοδα κίνησης των 88 ευρώ που έπαιρναν οι «πράκτορες» της ΕΥΠ για τα μικροέξοδά τους όταν βρίσκονται σε αποστολή.

Πρόκειται για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που έχουν την δυνατότητα να σαρώνουν και να καταγράφουν συνομιλίες αλλά και αποστολή δεδομένων μέσω ιντερνέτ των τηλεφωνικών συσκευών που βρίσκονται στην ακτίνα της εμβέλειας τους. Οι χρήστες τους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον «στόχο» τους, μέσα σε «βανάκι» ή ΙΧ αυτοκίνητο και σαρώνουν όλες τις συχνότητες κινητής τηλεφωνίας μέχρι να τον εγκλωβίσουν. Έχουν την δυνατότητα επίσης να αποθηκεύουν δείγματα φωνής των παρακολουθούμενων και μόλις τα ταυτοποιήσουν, να «καρφώνονται» στον συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου, ενώ καταγράφουν μέχρι και 300 συνομιλίες ταυτόχρονα.

Μέχρι την μυστική αυτή μαζική προμήθεια, στην χώρα μας υπήρχαν μόνο δύο τέτοια «βαλιτσάκια» παρακολούθησης τα οποία είχαν δωρίσει οι Αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας στην ΕΥΠ και στην Αντικατασκοπία του Στρατού, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όμως πλέον θεωρούνται παρωχημένης τεχνολογίας.

Η πρώτη εισήγηση των αρμόδιων της ΕΥΠ για την αγορά τέτοιων συστημάτων είχε γίνει επί Υπουργίας στο Δημόσιας Τάξης του Βύρωνα Πολύδωρα, όμως δεν προχώρησε ούτε ως συζήτηση, γιατί έγινε ανασχηματισμός και το Υπουργείο συγχωνεύτηκε με το Εσωτερικών.
Ο νέος Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, που δέχθηκε την εκ νέου εισήγηση των στελεχών της ΕΥΠ για την προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων υποκλοπής και καταγραφής τηλεφωνημάτων, δεν την έκανε τελικά αποδεκτή, γιατί η χρήση τους κινούταν στα όρια της νομιμότητας, αφού θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, οι επιφορτισμένοι κατά περίπτωση με την λειτουργία τους «πράκτορες».

Η βασική διαφορά τους με τον «σούπερ κοριό» που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ είναι ότι οι παρακολουθήσεις που πραγματοποιούνται από αυτόν καταγράφονται ανεξίτηλα και μέσα στο σύστημα που είναι εγκατεστημένο στην Κατεχάκη, αλλά και στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με τις οποίες είναι συνδεδεμένο με ευθείες γραμμές το σύστημα. Έτσι ανά πάσα στιγμή οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, μπορούν να ελέγξουν εάν οι παρακολουθήσεις που έχουν γίνει είναι αυτών των αριθμών ή των προσώπων για τα οποία έχουν δοθεί άρσεις απορρήτου από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Αντίθετα τα «βαλιτσάκια» δεν έχουν κανέναν τέτοιο περιορισμό αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να υποκλέπτουν επικοινωνίες χωρίς να αφήνουν το παραμικρό ίχνος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα συγκεκριμένα «βαλιτσάκια» χρησιμοποιήθηκαν και στις παρακολουθήσεις για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, με την δικαιολογία ότι εκεί χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα από εταιρίες γειτονικών Βαλκανικών χωρών, τα οποία δεν μπορεί να καταγράψει ο «σούπερ κοριός».
Μάλιστα όταν το αποτέλεσμα των υποκλοπών άρχισε να αναλύεται στα γραφεία της ΕΥΠ στην Θεσσαλονίκη, γυναίκα που πρόσφατα τοποθετήθηκε σε κορυφαία θέση αντικατασκοπείας στην Βόρειο Ελλάδα, αναγνώρισε μεταξύ των παρακολουθουμένων, τον αδελφό της, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην δικογραφία για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες!!

Από το συγκεκριμένο δημοσίευμα, προκύπτει μία επιπλέον σοβαρότατη απορία. Γιατί δεν μηνύθηκε η "Αυριανή" το 2010, αλλά σήμερα γίνεται αγωγή εις βάρος του περιοδικού "Επίκαιρα"; Μήπως η στόχευση είναι η επιβολή της σιωπής, επειδή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα απώλειας των κρίσιμων θέσεων από τους τοποθετημένους (κατα)πράσινους ανώτερους και ανώτατους υπαλλήλους; Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγια τακτική στα εσωτερικά της συγκεκριμένης υπηρεσίας...

Ας συνεχίσουμε όμως...

Πώς παρακολουθούσαν τον Καραμανλή;

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά, Ενδιαφέρονται πράγματι οι Βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να μάθουν ποιός και γιατί κάνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και κάλεσαν τον πρόεδρο της σχετικής Ανεξάρτητης Αρχής για να τους διαφωτίσει; Έχουν οξύτατη αίσθηση του χιούμορ!
Θα ήταν πολύ απλούστερο να διαβάσουν στη στήλη των αγγελιών των μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων τι είδους ”υπηρεσίες” προσφέρουν στους πελάτες τους τα πολυάριθμα Γραφεία ντετέκτιβ και θα το μάθαιναν αμέσως. Και το ποιοί και το γιατί και το πως!
Αν μάλιστα καλούσαν και κάποιον από αυτούς τους κυρίους να τους διαφωτίσει (οι διευθύνσεις και τηλέφωνά τους είναι δημοσιευμένα στις σχετικές αγγελίες) θα μάθαιναν όχι μόνο για τους κοριούς, τα μικροφωνάκια και τα άλλα σχετικά όργανα που έχουν πλημμυρίσει τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, αλλά πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα εγχώρια πχ και τα διαδικτυακά καταστήματα που πουλούν τελευταίας τεχνολογίας “εργαλεία”, διευθύνσεις, τεχνικές προδιαγραφές, τιμές και όλα τα σχετικά, με κάθε λεπτομέρεια.
Θα μάθαιναν επίσης πόσο κοστολογούν τα εν λόγω Γραφεία την υποκλοπή μιας “ερωτικής συνομιλίας” και πόσο μιας συνομιλίας οικονομικών παραγόντων ή πολιτικών, αστυνομικών, κακοποιών, φυλακισμένων, ανήσυχων συζύγων ή εραστών για την πίστη των συντρόφων τους και ότι βάλει ο κανονικός ή ο διαταραγμένος νους του ανθρώπου. Και φυσικά πόσο κοστίζει μια μακροπρόθεσμη “συνδρομή” επιχειρηματικής κατασκοπίας.
Και ο κ. Εισαγγελέας θα μπορούσε βέβαια να αναζητήσει κάποια “ενημέρωση” από τις ίδιες στήλες των εφημερίδων ή ακόμη και να καλέσει κάποιον παλιό στο επάγγελμα του υποκλοπέα.
Πολλά θα μάθαιναν, αν πράγματι ήθελαν, όλοι οι παραπάνω αλλά και όσοι άλλοι έχουν αυτή την “περιέργεια”. Μάλλον όμως φοβούνται πως θα ενταχθούν και τα δικά τους τηλέφωνα στα αντίστοιχα ΚΑΦΑΟ, ως ”αντίποινα” και αφήνουν “να το πάρει το ποτάμι”.
Υπάρχουν βέβαια και μερικοί άλλοι, όπως αυτοί που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού τότε Κώστα Καραμανλή, αλλά αυτοί δεν χρησιμοποιούν τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ. Διαθέτουν πολύ πιο προηγμένα συστήματα. Αυτοί επομένως εξαιρούνται από την “περιέργεια” της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μετά τιμής,
Σταύρος Ελ. Γεωργίου

Τελευταία, φέρεται πως κορυφαίος πολιτικός έπεσε θύμα παρακολούθησης από τα γνωστά βαλιτσάκια της ΕΥΠ...! Ο υπάλληλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας λειτούργησε εκτός υπηρεσίας ή κατόπιν υψηλότατων εντολών (έχουν γίνει εικασίες για το πρωθυπουργικό περιβάλλον που ήθελε να ξέρει όλες τις κινήσεις, τις επαφές και τις συνομιλίες του συγκεκριμένου υψηλόβαθμου πολιτικού στελέχους της κυβέρνησης Παπανδρέου); Κάποιοι εικάζουν πως η συγκεκριμένη παρακολούθηση έγινε κατόπιν εντολής ξένης υπηρεσίας...! Αλήθεια ή ψέμα, άραγε; Ερώτηση ρητορική, αφού στην συγκεκριμένη υπηρεσία ο πρώτιστος στόχος είναι να αναμοχλεύεται η αλήθεια με το ψέμα, ενίοτε και με την φαντασία, αφού κάποιες φορές ακόμη και το πρόδηλο μπορεί να εξαφανίζεται μέσα από "διαρροές" που κατορθώνουν να γίνονται πυκνή ομίχλη...

Η ΕΥΠ ακούει τα πάντα, αλλά ξαφνικά ο αριθμός παρακολουθήσεων δεν ταιριάζει με τον αριθμό των... συσκευών! Έτσι, διαβάζουμε στο "Βήμα"στις 31/7/2011:
Αύξηση 70% παρουσίασαν τον τελευταίο χρόνο οι «κρατικές υποκλοπές»! Οι «μεγάλοι αδελφοί» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατέγραψαν το 2010 συνομιλίες πολιτών σε 3.450 υποθέσεις, σε σχέση με 2.031 το 2009! Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση για λόγους δημόσιας ή και εθνικής ασφάλειας παρακολουθούνται συνολικά τα τηλέφωνα τουλάχιστον 1.500 ατόμων και υπολογίζεται ότι κάθε 24ωρο καταγράφονται περίπου 50.000 συνομιλίες. Γύρω στους 130 αστυνομικούς και κρατικούς υπαλλήλους δίνουν το «παρών» στα δύο κέντρα υποκλοπών, τα οποία βρίσκονται στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη και στον 12ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το «Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη πλευρά της λειτουργίας των δύο μεγάλων συστημάτων «νομίμων συνακροάσεων», τα οποία έγιναν γνωστά τους τελευταίους μήνες με την αποκάλυψη των κυκλωμάτων στημένων αγώνων, των εκατοντάδων νονών της νύχτας σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο, του μακελειού στου Ρέντη, της δολοφονίας του 45χρονου Μανώλη Καντάρη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου κτλ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός «συνακροάσεων» που δεν δημοσιοποιείται, καθώς γίνεται επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας...
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ - η οποία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα- το 2010 εκδόθηκαν 2.281 διατάξεις του εισαγγελέα Εφετών περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας», αλλά και 1.169 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων (σύνολο 3.450) για παρακολουθήσεις μελών συμμοριών που εμπλέκονται σε κάθε μορφής εγκληματικές ενέργειες. Το 2009 είχαν εκδοθεί 1.061 εισαγγελικές διατάξεις και 970 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων (σύνολο 2.031) για παρακολουθήσεις υπόπτων. Για να γίνει πλήρως κατανοητή η διαφοροποίηση με τη χρήση των δύο συστημάτων υποκλοπής, ας σημειώσουμε ότι το 2005 είχαν εκδοθεί μόλις 199 αποφάσεις για παρακολουθήσεις τηλεφώνων (μόνο σταθερών, τότε). Δηλαδή η σχετική άρση απορρήτου, την τελευταία πενταετία, έχει σχεδόν εικοσαπλασιαστεί!

Ενα πολύ ενδιαφέρον σημείο των υποθέσεων «κρατικές υποκλοπές» είναι αυτό που αφορά όσες υποκλοπές γίνονται για λόγους «εθνικής ασφάλειας», όπου απαιτείται μία μόνο διάταξη εισαγγελέως για να ενεργοποιηθεί το σύστημα της ΕΥΠ. Ετσι λοιπόν πολλοί αξιωματούχοι οι οποίοι ασχολούνται με υποθέσεις κοινού εγκλήματος ζητούν οι παρακολουθήσεις να γίνουν για λόγους «εθνικούς» προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αφού σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μόνον ένα έγγραφο εισαγγελέως και όχι η «χρονοβόρα» διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο. Για παράδειγμα, οι έρευνες για τη δράση ένοπλων οργανώσεων αντάρτικου πόλης για την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου και για τη δράση νονών της νύχτας έγιναν από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας», με βάση τον Νόμο 2225 του 1994 και ορισμένες νεότερες τροποποιήσεις του. Ωσάν δηλαδή ένας μπράβος της νύχτας να είναι... κατάσκοπος. Με βάση τον νόμο αυτόν η άδεια για να γίνει η παρακολούθηση δίνεται σχεδόν αυτομάτως με την έκδοση της διάταξης του εισαγγελέα Εφετών, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να δικαιολογείται αναλυτικά ο λόγος της υποκλοπής. Μάλιστα για να επιτευχθεί αυτό βρίσκεται μια... «απλή δικαιολογία»: σε όλες σχεδόν τις συμμορίες συμμετέχουν αλλοδαποί. Ετσι οι αστυνομικοί επικαλούνται ότι οι αλλοδαποί αυτοί αποτελούν κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια και επιταχύνονται οι διαδικασίες...

Σύμφωνα όμως με παρατηρητές της λειτουργίας των συστημάτων «επίσημων υποκλοπών» ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει λαθροχειρία στο σύστημα των ταχύρρυθμων εισαγγελικών διατάξεων και να ζητηθεί άρση απορρήτου κινητών τηλεφώνων πολιτικών, επιχειρηματιών ή ιδιωτών για την εξυπηρέτηση «άλλων συμφερόντων». Σημειώνεται ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία είναι η αρμόδια ελεγκτική αρχή, δεν διενεργεί ελέγχους στις κεντρικές βάσεις των συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά στις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που επισυνδέονται με αυτά τα συστήματα και «ανοίγουν γραμμές» στις μυστικές και διωκτικές υπηρεσίες.

Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» αρμόδιοι ελεγκτές: «Εάν επιχειρηθεί παρακολούθηση τηλεφώνων εκτός αυτών που αναφέρει η εισαγγελική διάταξη ή το βούλευμα, τότε τα συστήματα νομίμων υποκλοπών κτυπούν “συναγερμό”.Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε 4-5 περιπτώσεις τέτοιου είδους συναγερμών για τους οποίους διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν λάθη του συστήματος και όχι παράτυπες υποκλοπές.Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα κτυπούσε στο σύστημα συναγερμός επειδή κάποιοι είχαν ξεχάσει στο σύστημα την καταγραφή τηλεφώνων υπαλλήλων της ΕΥΠ που είχε πραγματοποιηθεί για λόγους δοκιμής του συστήματος.Και ασφαλώς για αυτήν την υποκλοπή δεν υπήρχε εισαγγελική διάταξη...».

Αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι ωστόσο αναφέρουν «ότι ο μεγάλος κίνδυνος απορρέει από τη διαδικασία της αλληλογραφίας με τα αιτήματα που υποβάλλονται στην Εισαγγελία Εφετών». Στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής όμως αντιτείνουν ότι «η σχετική διαδικασία είναι διαυγής,αφού ελέγχεται από αρμόδιους εισαγγελείς που εποπτεύουν τις δύο υπηρεσίες...». Τέλος, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αθανάσιος Τσούρας επισημαίνει ότι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την πλήρη κατάρτιση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την προστασία των επικοινωνιών. Ταυτοχρόνως δηλώνει ότι θεωρεί κύριους στόχους τις πολιτικές ασφάλειας σε χώρους όπου υπάρχουν μεγάλα κενά, όπως είναι το Ιnternet αλλά και η αλληλογραφία.

ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, 700 ΤΗΛΕΦΩΝΑ, 100 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Τα δύο συστήματα υποκλοπών- με συνολικό κόστος πάνω από 8 εκατ.ευρώ- έχουν αποκτηθεί την τελευταία τετραετία σε δύο φάσεις από τη γερμανική εταιρεία Syborg.Καθένα έχει την ικανότητα παρακολούθησης περίπου 700-800 τηλεφώνων,με δυνατότητα και για περαιτέρω επέκταση.Κάθε σύστημα περιλαμβάνει περίπου 60 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μεγάλο αριθμό καταγραφικών συσκευών.Τα συστήματα επισυνδέονται μέσω μισθωμένων γραμμών του ΟΤΕ με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και με έναν πάροχο του Ιnternet (την Οtenet) για να καταγράφονται κάθε είδους επικοινωνίες.

Μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις συνομιλίες περίπου 700 τηλεφώνων,από τα οποία 500 της σταθερής και 200 της κινητής τηλεφωνίας (των εταιρειών Vodafone,Wind και Cosmote),ενώ έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης παγίδευσης ως και 100 συνδέσεων του Ιnternet.

Υπάρχει εξάλλου η δυνατότητα επέκτασης σε πρώτη φάση για την παρακολούθηση 1.700 κινητών και σταθερών τηλεφώνων,ενώ στη συνέχεια ο αριθμός αυτός θα προσεγγίσει τις 5.000- 6.000.Οι συσκευές υποκλοπών έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν δεδομένα φωνής, περιεχόμενα φαξ,e-mail,την κίνηση στο Ιnternet κάθε υπόπτου, μηνύματα SΜS και ΜΜS,το γεωγραφικό στίγμα των κατόχων κινητών τηλεφώνων (ασχέτως αν τηλεφωνούν ή όχι) κτλ.

Για την πορεία των υποκλοπών και όσα προκύπτουν από τις συνομιλίες των υπόπτων υπάρχει συνεχής ενημέρωση- μερικές φορές και έξι- επτά φορές την ημέρα- των αρμοδίων αστυνομικών που ερευνούν τις υποθέσεις και έχουν ζητήσει την άρση απορρήτου. Ομως πολλές φορές ζητείται από αυτούς τους αστυνομικούς να ακούν «ζωντανά» τις συνομιλίες σε περιπτώσεις που σχεδιάζεται εγκληματική ενέργεια η οποία πρέπει βεβαίως να αποτραπεί.Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα,τουλάχιστον σε 20 περιπτώσεις έχουν αποτραπεί τέτοιου είδους κινήσεις λόγω αυτής της ακρόασης των συνομιλιών.

Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών