Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

Όταν οι Έλληνες έκαναν εφαγωγές Τζίντζερ και οι υπόλοιποι έτρωγαν... φύλλα πλατάνου


Εξαγωγές ΤΖΙΝΤΖΕΡ!!!!!...έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες! Νέες επιστημονικές έρευνες από 1 Αμερικανό και 2 Έλληνες επιστήμονες...

αποκαλύπτουν πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν εμπορεύονταν μόνο κρασί και ελαιόλαδο αλλά περισσότερα προϊόντα όπως όσπρια, δυόσμο ακόμη και πιπερόριζα!
Σημαντικά στοιχεία για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων αποκάλυψε η... ανατομία 12 αρχαίων αγγείων που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Κέρκυρας και στάλθηκαν στο εγκληματολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου της Lund στη Σουηδία, όπου υποβλήθηκαν σε test DNA.

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν....
ο Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγος του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γούντς Χολ στη Μασσαχουσέττη, θεώρησε παράξενο το γεγονός ότι στην επιστημονική βιβλιογραφία υπήρχαν αναφορές μόνο για κρασί στους αμφορείς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για την μεταφορά των προϊόντων!

Ο κος Φόλεϊ πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις σε 9 αμφορείς που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. με τη βοήθεια του Δημήτρη Κουρκουμέλη και του Θεοτόκη Θεοδούλου, αρχαιολόγων της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Όπως αναμενόταν βρέθηκε γενετικό υλικό από σταφύλι, που προφανώς υπήρχε στο κρασί, σε 6 από τα 9 δοχεία, ενώ 6 από αυτά περιείχαν επίσης DNA από ελιές.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι στους αμφορείς βρέθηκε ακόμη DNA από όσπρια, πιπερόριζα, καρύδια, άρκευθο και βότανα όπως ο δυόσμος, το θυμάρι και η ρίγανη. Το γεγονός ότι DNA από διαφορετικά είδη βρέθηκε στους ίδιους αμφορείς αποκαλύπτει ότι τα ίδια δοχεία χρησιμοποιούνταν συνέχεια για τη μεταφορά διαφορετικού εμπορεύματος κάθε φορά.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως χρήσιμα τα αποτελέσματα της έρευνας και σύμφωνα με τους οποίους «εάν καταφέρουμε να ανακτήσουμε το πλήρως γενετικό του αρχαίου σταφυλιού, ίσως καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και πάλι το αρχαίο φυτό».

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του πειράματος, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις αναλύσεις σε αμφορείς του 3ου αιώνα π.Χ. που ανασύρθηκαν από ναυάγιο στην Κυρήνεια της Κύπρου. Η ίδια μεθοδολογία, στο μέλλον, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε αγγεία οικιακής χρήσης αλλά και σε μικρά δοχεία για αρχαία καλλυντικά και φάρμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών