Πέμπτη, Ιανουαρίου 05, 2012

Ναουσαίοι συνεταιριστές "κατακτούν" την Κίνα

Victoria Hislop και "Βίος Ελλήνων"
Εις «οίνου» συμφωνία ήρθαν ζάμπλουτοι Κινέζοι επενδυτές και συνεταιρισμός οινοποιών της Νάουσας, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή». Ο... αρραβώνας έγινε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ήρθε ο γάμος. Τον Ιούλιο πέρασαν οι «βέρες» συνοδεία 260.000 μπουκαλιών εκλεκτού κρασιού και τον Οκτώβριο έβαλαν «στεφάνι» με την υπογραφή δεκαετούς πίστης και αφοσίωσης αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για..... τη μεγαλύτερη συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για εξαγωγή κρασιού, η οποία υπογράφηκε μεταξύ ενός κινεζικού κολοσσού και της συνεταιριστικής οινοποιίας Vaeni της Νάουσας. Με βάση τα συμφωνηθέντα ο συνεταιρισμός οινοποιών θα πουλάει στους Κινέζους, από 1.200.000 έως 3.600.000 φιάλες κρασιού ετησίως.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μεγαλύτερη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της εξαγωγής κρασιού, υπογράφτηκε μεταξύ ενός κινέζικου κολοσσού και μιας συνεταιριστικής οινοποιίας κάποιας άσημης πόλης, πρόκειται αν όχι για θαύμα, σίγουρα για κατόρθωμα. Πολύ περισσότερο, όταν η συνεταιριστική ιδέα στη χώρα μας έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια, ταυτισμένη με τη ρεμούλα, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την κλεψιά. Σίγουρα, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός, συγκροτούμενος από 18 τοπικούς αμπελουργούς, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ο πρόεδρός του, κ. Γιώργος Φουντούλης, σπεύδει να το υπογραμμίσει: «Παλαιότερα ο συνεταιρισμός ήταν φέουδο των πολιτευτάδων, σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, ένας ζωντανός οργανισμός με μεγάλες προοπτικές. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια με κουπί και όχι στα λόγια των πολιτικών».
 Όπως σημειώνεται, στη γενικευμένη καταχνιά της οικονομικής κρίσης, οι συνεταιριστές της Vaeni αποφάσισαν να αναζητήσουν την ελπίδα της επιβίωσής τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην αγορά της Κίνας. «Όλα έγιναν με δικές μας προσπάθειες και πολύ κόπο. Στείλαμε εκπροσώπους στη μακρινή Κίνα, πήραμε μέρος σε εκθέσεις όπου προβάλαμε το προϊόν μας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους και τώρα μπήκαμε σε καλό δρόμο». Οι Κινέζοι έδειξαν να εμπιστεύονται τους Ναουσαίους αμπελουργούς, τους άρεσε και το προϊόν, αλλά για να προχωρήσουν έπρεπε να δουν από πού κρατάει η σκούφια των μελλοντικών τους συνεταίρων. «Μας κάλεσαν στην Κίνα, όπου μας απέδωσαν τιμές πρωθυπουργού. Στις συναντήσεις και στις δεξιώσεις ήρθαν σπουδαίοι επενδυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι άνθρωποι ξέρουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Υστερα από αυτά ταξίδεψε στη Νάουσα ο ίδιος πρόεδρος του ομίλου κολοσσού, που έδειξε κατενθουσιασμένος».
Σαν πρώτη πράξη για την ευόδωση της συνεργασίας οι συνεταιριστές της Vaeni έστειλαν το καλοκαίρι την πρώτη παρτίδα κρασιών στην Κίνα και τον Οκτώβριο υπογράφηκε δεκαετής συμφωνία για 300 κοντέινερ τον χρόνο, που όπως λέει ο κ. Φουντούλης ανατρέπει το status της οινοπαραγωγικής ζώνης της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής. Τι σημαίνει αυτό; «Σιγά σιγά θα μπορούμε να απορροφήσουμε την παραγωγή της γύρω περιοχής. Ισως και άλλων περιφερειών της Ελλάδας».
 Επιπλέον, κλείστηκε ξεχωριστή συμφωνία για 55.000 φιάλες βιολογικού κρασιού ετησίως, το οποίο θα προορίζεται για εξαιρετικούς πελάτες. Θα παράγεται με βάση το ξινόμαυρο, θα φέρει στην ετικέτα του τον τίτλο «Χρυσός βίος Ελλήνων» και θα κοστίζει 600 ευρώ η φιάλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών