Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των χριστιανών να φορούν σταυρό

 
  σ.σ.ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ: Το ίδιο κάνουν άραγε και για την μπούργκα...;Μην το ψάξετε πολύ..Η απάντηση είναι όχι. Εκεί ισχύει το δικαιώμα των...μειονοτήτων!
Ο "περιούσιος" Πρωθυπουργός της Βρετανία έχει λόγους να τρέμει το Σταυρό!
 
Επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι οι χριστιανοί δεν έχουν δικαίωμα να φορούν σταυρό, με ή χωρίς τη μορφή του Εσταυρωμένου, στον χώρο της εργασίας τους, και ότι είναι πρόθυμη να το αποδείξει σε οποιαδήποτε δικαστήρια.
Όλα ξεκίνησαν όταν δύο Βρετανίδες, η Nadia Eweida και η Shirley Chaplin, τιμωρήθηκαν για την άρνησή τους να πάψουν να φέρουν τα θρησκευτικά τους σύμβολα.
Η Nadia Ewedia εργάζεται ως υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας British Airways. Της είχε γίνει η σύσταση να καλύψει το σταυρό της, όσο βρισκόταν στον εργασιακό της χώρο, και όταν εκείνη αρνήθηκε να υπακούσει, τέθηκε σε διαθεσιμότητα (με τον κομψό όρο "άδεια άνευ αποδοχών"). Η Shirley Chaplin, η οποία μέχρι πριν από λίγο διάστημα εργαζόταν ως νοσοκόμα, από τότε που αρνήθηκε να βγάλει τον σταυρό της στον χώρο της δουλειάς της, υποβιβάστηκε σε μια κατώτερη θέση γραφείου.

Οι δύο γυναίκες ισχυρίζονται ότι.... έγινε διάκριση εις βάρος τους, τη στιγμή που οι εργοδότες τους απαγόρευσαν, στην μεν πρώτη να φοράει έναν απλό σταυρό, στην δε δεύτερη έναν σταυρό με Εσταυρωμένο.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, το να φοράει ένας χριστιανός σταυρό δεν είναι "απαίτηση που υπαγορεύει το δόγμα του". Επομένως, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν το να φοράει κανείς σταυρό στον εργασιακό του χώρο.
Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ πρόκειται να αποφασίσει εάν και κατά πόσο το δικαίωμα να φορά κάποιος σταυρό προστατεύεται σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 9 ορίζει: "Παν πρόσωπoν δικαιoύται εις την ελευθερίαν σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας. Τo δικαίωμα τoύτo επάγεται την ελευθερίαν αλλαγής θρησκείας ή πεπoιθήσεων, ως και την ελευθερίαν εκδηλώσεως της θρησκείας ή των πεπoιθήσεων μεμoνωμένως, ή συλλoγικώς, δημoσία ή κατ' ιδίαν, δια της λατρείας, της παιδείας, και της ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων και τελετoυργιών".
Οι κυρίες Eweida και Chaplin υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του σταυρού, με ή χωρίς τη μορφή του Εσταυρωμένου, στον εργασιακό χώρο, παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμά τους να εκδηλώνουν τη θρησκεία τους.
Οι αρχές, ωστόσο, επιμένουν ότι, από τη στιγμή που το να φοράει κανείς σταυρό δεν είναι"απαίτηση που υπαγορεύει το δόγμα του", η υπόθεση δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 9.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των δύο γυναικών, η "εκδήλωση της πίστης" περιλαμβάνει διάφορες πράξεις και δραστηριότητες που δεν είναι "απαίτηση που υπαγορεύει" ένα δόγμα, και ως εκ τούτου προστατεύονται από την Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η υπόθεση έχει πραγματικά αναστατώσει τη βρετανική κοινωνία. Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Canterbury και επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας,Λόρδος Carey, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας ότι "υπαγορεύουν" στους χριστιανούς τι τους επιτρέπεται και τι όχι, τονίζοντας ότι πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο Χριστιανισμός περιθωριοποιείται.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στην υπόθεση αυτή διαμορφώνεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις επιθέσεις της βρετανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα σχέδια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.
Τα σχέδια αυτά είχαν ανακοινωθεί από το Συντηρητικό Κόμμα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που προηγήθηκε των βουλευτικών εκλογών του 2010, τις οποίες τελικά κέρδισε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, πρώην ενεργό μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου της Βρετανίας, τάχθηκε προσωπικά υπέρ του τερματισμού της απαγόρευσης της τέλεσης γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τον Οκτώβριο του 2011.
Στο συνέδριο εκείνο, ο Cameron είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Οι πολίτες θα πρέπει να αγκαλιάσουν την υπόθεση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακριβώς λόγω των συντηρητικών αρχών τους και λόγω του ότι στηρίζουν τις οικογενειακές αξίες, και όχι επειδή είναι εναντίον τους".
Iστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού καναλιού Russia Today
Ας μιλήσουμε επιτέλους! 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών