Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2012

Τι τυχεροί είμαστε που έχουμε (λαθρο)μετανάστες...EUROSTAT "Κάθε χρόνο οι μετανάστες φυγαδεύουν ένα δισ. ευρώ"

Η τελευταία έρευνα της Eurostat για την εκροή συναλλάγματος από μετανάστες στην Ελλάδα, βεβαιώνει ακόμη μια φορά πόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε με τα αποτελέσματα και συμπεράσματα ερευνών και δημοσκοπήσεων. Και τούτο διότι η φετινή έρευνα της Eurostat, αμφιβάλλω αν ληφθεί σοβαρά υπόψη, ακόμη και από αυτούς που συμφωνεί με τις ιδεοληψίες τους.
Κατά την Eurostat λοιπόν, κάθε χρόνο οι μετανάστες στην Ελλάδα -νόμιμοι και παράνομοι- φυγαδεύουν στις πατρίδες τους περί το ένα δισ. ευρώ. Πώς εξήγε αυτό το συμπέρασμα; Από τα παραστατικά των εταιριών που μεταφέρουν τα χρήματα από την Ελλάδα προς την αλλοδαπή.
Για τη μεταφορά χρημάτων, δεν....
απαιτούνται ούτε πιστωτικές κάρτες, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία αίτηση η οποία «συνοδεύει» το ποσό και η ανάλογη προμήθεια που απαιτείται. Όσο για το ποσό, αυτό μπορεί να είναι μέχρι και 7.500 δολάρια σε μία εντολή μεταφοράς, ενώ για περισσότερα χρήματα απαιτούνται άλλες πιο εξειδικευμένες διατυπώσεις, όπως διαπίστωσε η εφημερίδα «Δημοκρατία».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Eurostat αποκαλύπτεται, πως από τα εμβάσματα που εστάλησαν το 2011 από μετανάστες στην Ελλάδα προς τις χώρες προέλευσής τους, αγγίζουν τα 922.000.000 ευρώ. Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (777.000.000 ευρώ) και τα υπόλοιπα σε ευρωπαϊκές χώρες. Παρόμοια ήσαν και τα στοιχεία της Eurostat ,αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά το 2010, φτάνοντας το 1,08 δισ. ευρώ.
Ας δούμε τα άλλα στοιχεία που διαθέτουμε εμείς. Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, πάνω από το 50% των Βουλγάρων που δουλεύουν στο εξωτερικό, στέλνουν χρήματα στη χώρα τους. Μόνο όμως το ένα τρίτο απ’ αυτούς, χρησιμοποιεί τα επίσημα κανάλια. Τα κράτη με μεγαλύτερες βουλγαρικές κοινότητες, είναι Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία. Η Eurostat δεν υπολογίζει τα ποσά των Βουλγάρων που στέλνονται με ανεπίσημους τρόπους και που είναι διπλάσια.
Αλβανία. Ο ίδιος ο κ. Μπερίσα είχε ανακοινώσει πως μεγάλο μέρος του αλβανικού προϋπολογισμού καλύπτεται από τα εμβάσματα των Αλβανών που εργάζονται στο εξωτερικό -νόμιμα ή παράνομα- και μάλιστα από τις δύο κυρίως χώρες όπου διαμένει ο αλβανικός πληθυσμός: Την Ιταλία και Ελλάδα. (Μάλιστα είχε πει, ότι οι εκτός Αλβανίας εργαζόμενοι Αλβανοί είναι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στη χώρα τους).
Όταν δε, το Εμπορο-Βιομηχανικό Επιμελητηρίο Αργυροκάστρου γνωστοποιεί ότι δεκάδες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στην περιοχή από επαναπατρισθέντες από την Ελλάδα (και Βορειοηπειρώτες), προφανώς τα χρήματα για την ίδρυση των επιχειρήσεων έφυγαν από την Ελλάδα. Μάλιστα δε, στελέχη της Αλβανικής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και Ιταλία, συνετέλεσε στη μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ισοσκέλιση του αλβανικού προϋπολογισμού.
Αλλά και από την Γεωργία έχουμε στοιχεία, όπου τα παντός είδους εμβάσματα από την Ελλάδα αναδείχθηκαν σε δεύτερη πηγή εισερχομένων κεφαλαίων στην οικονομία της Γεωργίας, κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας (τα περισσότερα ήσαν από την Ρωσία).
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών