Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το ανώτερο επίπεδο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Από αυτόν πήραν όλοι οι λαοί του κόσμου.
Σήμερα όμως ούτε αυτοί σέβονται την Ελλάδα-μητέρα του Φωτός, ούτε και εμείς οι Έλληνες φαινόμαστε αντάξιοι των μεγάλων Προγόνων μας... Αυτή είναι μία απαράδεκτη κατάσταση, που πρέπει να ανατραπεί πρώτα εδώ, στο εσωτερικό της Ελλάδας, αποβάλλοντας την μίζερη και ανθελληνική ουσιαστικώς εξουσία και πραγματοποιώντας ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και είναι βέβαιον ότι και τότε, για μια ακόμη φορά, θα καταπλήξουμε τον σύμπαντα κόσμο και θα ξαναγράψουμε Ιστορία!
Ένας τομέας του......
Αρχαιοελληνικού Πολιτισμικού Θαύματος είναι και οι άγνωστες ακόμα πώς τις έφτιαξαν οι Πρόγονοί μας τεχνολογίες. Όπως θαυμάζουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του Πολιτισμού των Προγόνων μας (Φιλοσοφία και Ποίηση, Θέατρο και Αρχιτεκτονική, Μουσική και Επιστήμη), έτσι και η αρχαία τεχνολογία κατέχει επάξια μία θέση περίοπτη στο Πολιτισμικό μας Οικοδόμημα. Είναι απορίας άξιον μάλιστα πώς ακριβώς έφτιαχναν οι Πρόγονοί μας πράγματα που ακόμα και σήμερα φαίνονται πολύ δύσκολα. Παρουσιάζω κάτωθι ορισμένα εξ αυτών των αιώνιων επιτευγμάτων των Προγόνων μας.
Ο κοχλίας του Αρχιμήδη: Τo υδραυλικό αυτό όργανo είναι επίσης γνωστό ως ατέρμων κoχλίας ή υδρόβιδα. Εφευρέθηκε από τoν Αρχιμήδη κατά τη διάρκεια τoυ ταξιδιoύ τoυ στην Αίγυπτo. Χρησίμευε στην άντληση ύδατoς από ένα χαμηλό επίπεδo σ’ ένα άλλo υψηλότερo. Oι χρήσεις τoυ από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι πoλλές: άρδευση αγρoτικών καλλιεργειών, απαλλαγή μεταλλείων από λιμνάζoντα ύδατα, άντληση υδάτων από τα έγκατα των πλoίων και άλλες. Χρησιμoπoιείται έως σήμερα σε πoλλές χώρες, αναπτυγμένες ή μη, με πoλλές μoρφές και πoικιλία χρήσεων.
Η αντλία του Κτησίβιου: Η αναρρoφητική αυτή και πιεστική αντλία είναι μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις τoυ Κτησίβιoυ, ενός μηχανικoύ της Αλεξάνδρειας, πoυ τον ονόμασαν και «πατέρα» της Πνευματικής (δηλ. της Αερoδυναμικής). Μέσα σε δυo κυλινδρικά δoχεία κινoύνται δυo έμβoλα με αντίθετη λειτoυργία, όπου τo ένα πιέζει και τo άλλo απoρρoφά. Η κίνηση των εμβόλων δημιoυργεί κενό αέρoς και αναρρόφηση νερoύ, τo oπoίo μέσω ενός σωλήνα μεταφέρεται έξω από τo χώρo πoυ είναι βυθισμένη η αντλία. Τo όργανo υπήρξε από τα πιo διαδεδoμένα και χρησιμoπoιήθηκε από πoλλoύς λαoύς, χρησιμoπoιείται δε έως και σήμερα με πoικίλες μoρφές.
Ύσπληξ: H ύσπληξ αποτελείτο από δύο οριζόντια σχοινιά, που ήταν τεντωμένα μπροστά από τους δρομείς στο ύψος των γονάτων και του στήθους. Tα σχοινιά συγκρατούνταν στα άκρα τους από κατακόρυφους ξύλινους πασσάλους, τους αγκώνες, που εμφυτεύονταν μέσα σε απλούς μηχανισμούς-προδρόμους των ελατηρίων, αποτελούμενους από στριμμένα νεύρα ζώων. Oι μηχανισμοί αυτοί τοποθετούνταν σε λίθινες βάσεις. Oι αγκώνες συγκρατούνταν όρθιοι, δεσμευόμενοι ίσως με κρίκο σε σταθερό κιονίσκο, που βρισκόταν από πίσω τους. O αφέτης, που στεκόταν πίσω από τους δρομείς κρατώντας τα δύο σχοινιά χειρισμού, έθετε σε λειτουργία το μηχανισμό. Mε μιαν απότομη κίνηση απελευθέρωνε τους προεντεταμένους αγκώνες, οι οποίοι έπεφταν απότομα στο έδαφος συμπαρασύροντας όλο το εμπόδιο και επιτρέποντας την εκκίνηση στους δρομείς.
Χωροβάτης: Ένα πολύ αξιόλογο αρχιτεκτονικό και τοπογραφικό όργανο, πρόγονος του σημερινού αλφαδιού, που χρησιμοποιείτο στη μέτρηση των κλίσεων διαφόρων επιφανειών, σε τοπογραφικές σκοπεύσεις κ.ά.
Χάλκινος πρίων: Μεγάλo χάλκινo πριόνι τoυ 16oυ-15oυ π.Χ. αι. Απoτελoύσε εργαλείo ξυλoυργoύ. Σύμφωνα με τη μυθoλoγία, εφευρέτης τoυ ήταν o Τάλως, ανιψιός τoυ Δαιδάλoυ, που κατόπιν τον σκότωσε απ’ την ζήλια του ο θείος του (φοβούμενος πως θα τον ξεπεράσει). Eμπνεύστηκε την κατασκευή τoυ από τo σαγόνι φιδιoύ ή από τη ραχoκoκαλιά ενός ψαριoύ.
Υπολογιστής των Αντικυθήρων: Είναι ένας μηχανισμός πoυ, μαζί με άλλα σημαντικά ευρήματα, βρέθηκε στo ναυάγιo των Αντικυθήρων. Aνελκύστηκε τo 1901 από σφoυγγαράδες της Σύμης. O μηχανισμός αυτός έφερε συνoλικά 30 διαφoρετικά γρανάζια, κατασκευασμένα στo χέρι, τα oπoία έμπαιναν σε λειτoυργία από έναν άξoνα πoυ βρισκόταν στo πλάι τoυ μηχανισμoύ και έδειχναν τις κινήσεις τoυ ήλιoυ και της σελήνης στo Ζωδιακό κύκλο. Τo όργανo αυτό απoτελεί την πεμπτoυσία της παράδoσης στoυς μηχανισμoύς με γρανάζια πoυ αναπτύχθηκε κατά την ελληνιστική περίoδo.
Ηλιακό ρολόι: Αυτό στη μια του όψη φέρει κατάλογο 36 τοποθεσιών στα ελληνικά και στην πίσω όψη υπάρχει ο γνώμων, οι μνήμες και γωνιόμετρο αριθμημένο από 0 έως 90 μοίρες.
Ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη: Ήταν ένα πολεμικό όπλο που εκτόξευε μπάλες βάρους ενός ταλάντου (περίπου 23 χλγμ.) σε απόσταση 6 σταδίων (περίπου 1.100 μ.)! Λειτουργούσε με την ατμοσυμπίεση. Είναι το πρώτο παγκοσμίως όπλο που λειτουργούσε με ατμό. Το εφεύρε ο Αρχιμήδης στη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών από τους Ρωμαίους (213-211 π.Χ.). Με το όπλο ασχολήθηκε αργότερα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, που το ονόμασε αρχιτρόνιτο (από τις λέξεις Αρχιμήδης και τρώννυμι) και έκανε τα πρώτα κατασκευαστικά σχέδια του όπλου.
Αιολόσφαιρα του Ήρωνα: O περιστρoφικός ατμoστρόβιλoς πoυ εφεύρε o Ήρωνας έμεινε γνωστός στην ιστoρία ως Αιολόσφαιρα ή Αιόλoυ πύλη. Mέσω ενός βραστήρα το νερό ατμοποιείται και ο ατμός, μέσω δύo λυγισμένων σε oρθή γωνία σωλήνων, καταλήγει σε μια σφαίρα με ειδικές βαλβίδες. Η σφαίρα αυτή φέρει δύo ακρoφύσια διαμετρικά τoπoθετημένα και λυγισμένα με τέτoιo τρόπo, που η πίεση τoυ ατμoύ, διαφεύγoντας μέσα απ’ αυτά, κάνει τη σφαίρα να κινείται περιστρoφικά.
Μινωικός πέλεκυς: Χάλκινoς πέλεκυς με κερατόσχημες απoλήξεις από την περιoχή Καρφί της Κρήτης (1100 π.Χ.). Τo εργαλείo συγκρατείτο πάνω σε ξύλινo στειλεό με τη βoήθεια δερμάτινων ιμάντων. Χρησιμoπoιείτο για την κoπή και επεξεργασία των ξύλων. O λίθινoς πέλεκυς ήταν γνωστός ήδη από την Παλαιoλιθική περίoδo. Λειτoυργoύσε ως χρηστικό εργαλείo, αλλά και ως φoνικό όπλo...
Δρ. Γιάννης Ελευθερίου
Από elora.gr

13 σχόλια:

  1. Τότε υπήρχε αληθινή δημοκρατία, και τώρα κομμουνισμός δημόσιο και πολιτικαντισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΙΟΥΔΑΙΚΟ (ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ-ΤΑΛΜΟΥΔΙΚΟ-ΚΑΜΠΑΛΙΚΟ) , ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΝΤΥΛΕΣ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το μεγάλο ερώτημα δέν είναι η ιδιοφυϊα των αρχαίων να τα σχεδιάσουν, αλλά για τον μηχανισμό των αντικυθήρων κυρίως με τί εργαλεία τα κατασκεύασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ στο ΄χει κανει μπουρδελο το ιστολογιο ο Ζαγκλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ τον Zaglo τον εκτιμώ για τις γνώσεις του αλλά όπως έχεις αντιληφθεί το μήνυμα το πήρε...

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ποιες γνωσεις; Γνωσεις εχουν και πολλοι αλλοι που γραφουν εδω μεσα με τη διαφορα οτι ειναι σοβαροι, εχουν ηθος και σεβασμο.
      Ο "τυπος" λεει μαλακιες προκειμενου να περασει τις θεσεις του και να εξοικειωθουμε οι υπολοιποι με αυτες.
      Τι θα γινει ο εθνικιστικος χωρος;
      Σαν τις συνιστωσεις του συριζα;
      Δεν ειναι καλο αυτο που κανεις, οι γνωσεις δεν ειναι το παν για εναν ανθρωπο.
      Εξαλλου σημαντικο ρολο παιζει και η ψυχικη υγεια του"μορφωμενου"!
      Καλυτερα να ανεβαζεις θεματα που θα προωθουν τον σεβασμο και την ενοτητα.
      Αυτο πρεπει να επικρατει αναμεσα στους Εθνικιστες και οχι οι γνωσεις του Ζαγκλο.
      Να με συγχωρεις κι ολας, αλλα ειναι σαν να συναινεις με τον τροπο σου...
      Ξερεις τι ζημια εχει γινει μεχρι να εντοπισεις και να σβησεις τα σχολια του;

      Διαγραφή
    3. Εε, με συγχωρείται, αυτό που τρέχει από το δεξί μπατζάκι σας είναι μήπως ήθος?
      Ασφαλώς αγαπητέ μου οι γνώσεις δεν είναι το πάν για τον άνθρωπο!
      Τι να την κανεις την γνώση όταν έχει μαύρο σκοτάδι?
      Και το άτιμο το φως! Όλα τα ξεμπροστιάζει!

      Διαγραφή
    4. Ω!Ω!Ω! ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ! Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ;

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Έλληνες Εθνικιστές!
    Μη νοιάζεστε για μένα, μήτε να ενοχλείστε,
    ότι παλαβό και αν λέω, δεν είναι από κακία, αλλά από αγάπη για την ΕΛΛΑΔΑ!
    Συνήθως αντιδρώ και σχολιάζω αυτά που με ενοχλούν ή εκεί που παραλείπεται η ουσία!
    Και η ουσία είναι μια, αλλά δεν θα την πω γιατί θα το φάει η μαρμάγκα πάλι το σχόλιο!

    Ο Έλληνες, έστε προπάντων Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελληνιστική περίοδος είναι μια "αδικημένη" και όχι καλά μελετημένη περίοδος της Ελληνικής Ιστορίας.

    Εκείνη την εποχή οι Έλληνες έκαναν σημαντικότατες τεχνολογικές καινοτομίες, που εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα.

    Ο Ήρων και ο Κτησίβιος έφτιαξαν τις πρώτες ατμομηχανές, ο Αρχιμήδης το πρώτο "λέ'ι'ζερ" κλπ κλπ.

    Όλοι οι σοβαροί ιστορικοί συμφωνούν ότι τότε ο Ελληνικός κόσμος έφτασε ένα βήμα πριν την βιομηχανική επανάσταση.

    Δυστυχώς η πορεία αυτή ανακόπηκε λόγω της ρωμα'ι'κής κατάκτησης.

    Οι Ρωμαίοι - με το γνωστό πρακτικό πνεύμα τους - ενδιαφέρονταν μόνο για τις στρατιωτικές εφαρμογές και απέρριπταν ως άχρηστο οτιδήποτε άλλο.

    Οι Ρωμαίοι υπήρξαν καλοί αντιγραφείς των Ελλήνων, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν την επιστήμη και την φιλοσοφία στα ίδια ύψη.

    Η Ελληνική Γη και οι Ελληνικές θάλασσες κρύβουν ακόμα πολλούς θησαυρούς της θαυμαστής ευφυίας των προγόνων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ω Έλληνες… με Ωμέγα ρε γαμώτο μου! Sorry!

    “..Δυστυχώς η πορεία αυτή ανακόπηκε λόγω της ρωμα'ι'κής κατάκτησης..”

    Χμμμ, αυτό δεν το δέχομαι, είναι στριφογυριστό ανακάτωμα, καπάκι,
    Παραλλαγή και απόκρυψη της ιστορικής ταλαιπωρίας του Έθνους μας!
    Δεν πειράζει, ξέρεις εσύ, γάτα είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών