Σάββατο, Ιουνίου 29, 2013

Πρώην Πρόξενος της Κορυτσάς στην "ΕΜΠΡΟΣ": "Με διώκουν γιατί στήριξα την ελληνικότητα της Κορυτσάς"

Δημ: Κύριε Καμαρινέ, διατελέσατε Γενικός Πρόξενος στην Κορυτσά την περίοδο 2009 - 2011. Ποιές εντυπώσεις αποκομίσατε;

Καμαρινός: Τρία πράγματα μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Πρώτον, ο αλβανικός μισελληνισμός ο οποίος διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο ανθελληνισμός διδάσκεται στο και αναπτύσσεται σχεδόν καθημερινά από αντιεπιστημονικά δημοσιεύματα και εκδόσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας. Δεύτερον, η έλλειψη οργάνωσης και αδυναμία αντίστασης του ελληνικού στοιχείου που διαπερνά ο φόβος που δημιούργησαν οι, 100ετείς πλέον, διώξεις. Τρίτον, η παντελής απουσία του ελληνικού κράτους σε εθνικό επίπεδο, η εγκατάλειψη της Κορυτσάς ως εστία ελληνισμού και ση σίγαση κάθε διεκδίκησης υπέρ των βορειοηπειρωτών στο όνομα μια αίολης, αιθεροβάμονος και πλήρως αδύνατον να υπάρξει ελληνο-αλβανικής φιλίας.

Δημ: Υπάρχει ελληνισμός στην Κορυτσά; Τι κάνατε προς την κατεύθυνση αυτή τα 2 χρόνια της εκεί παραμονής σας;

Καμαρινός: Ο ελληνισμός της Κορυτσάς είναι κατά 80% περίπου.......
βλαχόφωνος αλλά με ζωηρή ελληνική συνείδηση, παρά το ότι το τελευταίο ελληνικό σχολείο έκλεισε το 1930. Επί πολλές δεκαετίες κάθε αναφορά σε Ελλάδα, η χρήση της ελληνικής γλώσσας, η παραδοχή ελληνικής καταγωγής, οδηγούσαν σε συλλογικές και οικογενειακές διώξεις, στην εξορία ακόμη και στον θάνατο. Ως Έλληνας Πρόξενος στην Κορυτσά θεώρησα ότι έπρεπε πρώτα να αποκαταστήσω το κύρος του Προξενείου το οποίο, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, αποτελούσε εστία διαφθοράς από την ίδρυσή του. Κινήθηκα συνεπώς κατά κάθε υπόπτου υπαλλήλου ενώ δεχόμουν σε ακροάσεις όλους ανεξαιρέτως εκείνους που ήθελαν συνάντηση μαζί μου. Το κλίμα μεταστράφη πολύ γρήγορα. Εν συνεχεία, διοργάνωσα πολλές εκδηλώσεις ελληνικού περιεχομένου με μικρό κόστος και μεγάλη απήχηση, π.χ. φεστιβάλ ελληνικού ιστορικού κινηματογράφου. Τελευταίο βήμα υπήρξε η επίσκεψή μου σε πολλά χωριά της περιφέρειας και η συνάντησή μου με τους κατοίκους. Βρέθηκα τελικά σε περισσότερα από 60 χωριά.

Δημ: Κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από τη δράση αυγή;

Καμαρινός: Με μεγάλη συγκίνηση θα θυμάμαι πάντοτε ένα γεοντάκι σε κάποιο χωριό (δεν αναφέρω το όνομα του για ευνόητους λόγους) που όταν είδε την μικρή ελληνική σημαία στο προξενικό όχημα έσκυψε, την φίλησε και  μου είπε με δράκρυα: "Έχω να δω τη σημαία αυτή από τον πόλεμο".

Δημ: Τι προέκυψε τελικώς από αυτή την προσπάθεια;

Καμαρινός: Στην διενεργηθήσα απογραφή πληθυσμού τον Νοέμβριο του 2011, περισσότερα από 30.000 άτομα δήλωσαν ελληνικής καταγωγής. Οι αλβανικές αρχές παραδέχθηκαν μόνο 26.000 στη Βόρεια Ήπειρο. Η Κορυτσά παραμένει για αυτούς έναν μεγάλο πονοκέφαλο. Δυστυχώς τον ίδιο "πονοκέφαλο" θεωρούν τη Βόρεια Ήπειρο και Έλληνες αξιωματούχοι και πολιτικοί παράγοντες.

Δημ: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για το "Βορειοηπειρωτικό" πρόβλημα; Τι θα πρέπει να αναμένουν οι βορειοηπειρώτες;

Καμαρινός; Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από το εθνικό κέντρο. Αυτό πρέπει να διεκδικήσει έναντι της Αλβανίας τα προβλεπόμενα του Πρωτοκόλου της Κέρκυρας, τουλάχιστον όσον αναφορά τα μειονοτικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων θα πρέπει να ενημερώσει κατάλληλα και να διατηρήσει το θέμα ανοιχτό, ασκώντας συγκεκριμένη πολιτική έναντι του αλβανικού κράτους. Θα πρέπει να........


Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης του πρώην Έλληνα Πρόξενου της Κορυτσάς στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" που κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα με 1 ευρώ


7 σχόλια:

  1. ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ29 Ιουνίου 2013 στις 7:41 μ.μ.

    Αξίζουν συγχαρητήρια στον ηρωικό Έλληνα πρόξενο και στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ για την συνέντευξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30 Ιουνίου 2013 - 5:05 π.μ. Ρε κυλοττες, το οτι πανηγυριζετε και γυριζετε σε βιντεο που καταφερατε 20 ψοφιοι να δειρετε εναν (1) Χρυσαυγιτη, δεχνει το χαλι στο οποιο εχετε περιελθει... Για τον πουτσαρο που φαγατε στην Πατρα οταν 15 απο μας γαμησανε καμμια 100 απο τα χεσμενα σας, γυρισατε κανα βιντεο ?? Οχι, ετσι? Αντε ,ψαξτε να βρητε κανεναν μονο του παλι, να τσαμπουκαλευτειτε ξανα και σεις λιγουλακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακληση προς τον Διαχειριστη του Ιστολογιου : Μην σβησεις το βιντεο που ανηρτησε η κοττα ,που 20 αναρχες χρειαζονται για να δειρουν ΕΝΑΝ Χρυσαυγιτη, και το πανηγυριζουν που το καταφεραν !! Ειναι χαρακτηριστικο της καταστασης τους ..Γνωμη μου να το αφησεις δειχνει αναγλυφα το χαλι και την απογνωση τους ( "Βρηκαμε εναν μονο του, και επιτελους βαραμε και μεις " !! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30 Ιουνίου 2013 - 5:05 π.μ. Εμεις ομως, παραλληλα με το γαμησι που σας ριξαμε στην Πατρα, ΔΕΝ ξεχασαμε να γαμησουμε και τον ΚΩΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΝΑΣ ΣΟΥ, που γιορταζε τον ενα χρονο νικης και ανοδου του Εθνικισμου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΗΛΕΙΕΣ υπαρχουν...βρωμεροχοτζασταλινοτσαουσεσκου!υπαρχει μια και για σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Πάτρα, εθνίκια, τρώτε μπούφλες απο 15χρονα.
    Τα περισσότερα πεσίματα σας τα έκαναν μαθητές Λυκείου άντε και κάτι 18χρονα.

    Το ίδιο έγινε και με τους 15(ανάθεμα και αν ξέρετε να μετράτε) σφίχτηδες που την έπεσαν σε καμια 30ρια ανήλικα. Βέβαια αυτά δεν τα λέμε γιατί μας μειώνει τον ανδρισμό μας.

    Τώρα για τον τύπο που της άρπαξε, δεν ήταν μόνος του,περίπολο έκανε με άλλους 3 απο Θησείο προς Πλατεία, (απο στενά πάντα) και όταν είδαν δημοτόμπατσους να κυνηγάνε πλανόδιους, την έπεσαν και αυτοί σε έναν μαύρο. Αποτέλεσμα είναι μια γριούλα να σας πάρει χαμπάρι και να αρχίσει τις τσιρίδες, αρκετοί(πολλοί άσχετοι) άρχισαν να σας πλησιάζουν και σπάσατε δεξιά αριστερά. Απλά ο συγκεκριμένος έφυγε προς λάθος σημείο και τον στρίμωξαν.

    Έτσι είναι αυτά, όποιος παίζει με τα πίτουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. poso vlamena iste den siheneste tin askopi zoi sas arage k n pate na pnigite sto kefali tin ehete fai sigoura ..eho gio k sizigo astinomikous eftyhos stin eparhia.ilianna.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών