Πέμπτη, Ιανουαρίου 30, 2014

Πούτιν έτοιμος για όλα: “Εμπλοκή της Ε.Ε. στην Ουκρανία θα σημάνει στροφή της Ρωσίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο!”



Με μια ψυχρή, προειδοποιητική υπενθύμιση επί της ουσίας, για τις ζώνες επιρροής στην Ευρώπη, Δύσης-Σοβιετικής Ένωσης (τότε, Ρωσίας σήμερα) που είχαν συμφωνηθεί στην Γιάλτα το 1945, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ να κρατηθούν μακριά από την ουκρανική κρίση στην 32η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Ειδάλλως απείλησε ότι θα αναμιχθεί και η Ρωσία στις κρίσεις Ελλάδας και Κύπρου! Με ένα ιδιαίτερα πειστικό ύφος ο Β.Πούτιν απαίτησε να σταματήσουν οι διαδοχικές επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο και οι ενθαρρύνσεις στυος διαδηλωτές να ανατρέψουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση επειδή δεν συμφώνησε να υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Θα δούμε κατά πόσον η.....
προειδοποίησή του θα πιάσει τόπο, αφού η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αναμένεται να ταξιδέψει στο Κίεβο το βράδυ της Τρίτης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται στις επόμενες διαδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο κατά της τρόικα και κατά του Μνημονίου να δούμε Ρώσους αξιωματούχους να "συμβουλεύουν" - διάβαζε "ενθαρρύνουν" τους διαδηλωτές να ανατρέψουν την κυβέρνηση, όπως είπε ο Β.Πούτιν! «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εάν, στο ζενίθ μιας κρίσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, ο υπουργός Εξωτερικών (της Ρωσίας) συμμετείχε σε μια αντιευρωπαϊκή συγκέντρωση και άρχιζε να δίνει συμβουλές στους διαδηλωτές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Άρα, "μείνετε μακριά από την Ουκρανία για να μείνουμε μακριά από την Ελλάδα και την Κύπρο"! Ψυχρό, αλλά σαφές. Και αν οι δυτικοί επιμένουν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Ουκρανίας; Τότε μάλλον α δούμε "αντίμετρα" Ρωσίας σε Ελλάδα και Κύπρο...
"Εάν οι Ουκρανοί χρειάζονται μεσολαβητές, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι, όμως όσο περισσότεροι είναι οι μεσολαβητές, τόσο περισσότερα τα προβλήματα", παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός είναι ικανός να επιλύσει το πρόβλημα με τα δικά του μέσα". Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι ο ουκρανικός λαός είναι ικανός να επιλύσει το πρόβλημα με τα δικά του μέσα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα παρέμβει στις υποθέσεις της Ουκρανίας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί πιέσεων της Μόσχας προς το Κίεβο.
Από την πλευρά του ο Ρόμπαϊ είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες με σκοπό να λυθούν οι «παρεξηγήσεις» όσον αφορά την επιδίωξη της ΕΕ για στενότερους δεσμούς με τους γείτονές της.«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και παρανοήσεις», υποστήριξε, και οι δύο πλευρές ωστόσο, «συμφωνούμε να επιδιώξουμε διμερείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο θέμα των συμφωνιών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των οικονομικών συνεπειών τους». Ο Μπαρόζο τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει πρόβλημα  με το πρόγραμμα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης -συμφωνίας που περιλαμβάνει και την Ουκρανία- αλλά θέλει να γνωρίζει τις συνέπειες ορισμένων από των συμφωνιών αυτών για τη ρωσική οικονομία. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε το βάρος νέων διαχωριστών γραμμών στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Πούτιν, καταλήγοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να εξεταστούν από τους ειδικούς οι υπάρχουσες παρεξηγήσεις και να εντοπιστεί το κοινό έδαφος συνεννόησης των δύο πλευρών. Η επόμενη Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου στο Σότσι.
Εξάλλου Πούτιν και Μεντβέντεφ απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση και προς την ουκρανική κυβέρνηση:
Πούτιν - Μεντβέντεφ προς Κίεβο: «Ή μαζί μας ή με το ΔΝΤ και την ΕΕ»
Σαφή προειδοποίηση προς άπαντες από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, ο οποίος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς πως στην περίπτωση που στην Ουκρανία σχηματιστεί φιλοδυτική κυβέρνηση τότε και η Ρωσία από την πλευρά θα επανεξετάσει (κατ΄ουσίαν θα ακυρώσει) τη χορήγηση του δανείου των 15 δισ. $ προς το Κίεβο ενώ το ίδιο θα πράξει και με την τιμή του φυσικού αερίου κάνοντας παράλληλα μνεία και για το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία!
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά τόσο σαφή προειδοποίηση  από ρωσικής πλευράς αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς που πρόκειται να επικρατήσει στην Ουκρανία και στο πως αυτό θα επηρεάσει στο εξής τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις. «Η Ρωσία θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας για να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο για την παροχή του δανείου ύψους 15 δισ.$ στη χώρα αυτή» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συνεχίσει λέγοντας: «Ας περιμένουμε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και βλέπουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Τις δηλώσεις αυτές ο Ρώσος πρόεδρος τις έκανε  κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Πούτιν έκανε την παραπάνω δήλωση για να συμφωνήσει ουσιαστικά με τα όσα είπε Μεντβέντεφ ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε: «Όσο αφορά την ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνάντηση ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισ! Η Ουκρανία «ζητά και πάλι περιθώριο» για να αποπληρώσει το χρέος και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς» μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε. «Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε με νόημα και όλοι κατάλαβαν φυσικά σε ποιους ουσιαστικά απευθυνόταν… Οι προειδοποιήσεις αυτές της ρωσικής ανώτατης ηγεσίας προς την Ουκρανία αλλά και σε όσους στηρίζουν και προωθούν μια αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, είναι πρακτικά μια περιγραφή του μέλλοντος που πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση αλλαγή κατεύθυνσης της ουκρανικής πολιτικής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. μακαρι να το κανει [που θα γινει γιατι οι ηπα και εε δεν θα τους ερθει καλα να τους διαταζει ο πουτιν] περιμενω να μπουμε οι ελληνες στη βουλη να τους σφαξουμε τους προδοτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών