Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2014

Θα μας πιούν το αίμα: Προκαταβολή φόρου 55% και στους μισθωτούς που έχουν επιπλέον εισοδήματα


Θα μας πιούν το αίμα: Προκαταβολή φόρου 55% και στους μισθωτούς που έχουν επιπλέον εισοδήματα

H κυβέρνηση έχει "ρημάξει" τον κόσμο με μια παράλογη φορολογία με ασαφείς διατάξεις ώστε να καταφέρει να τον φορολογεί και ασαφώς. Μείζον θέμα έχει προκύψει με την περιβόητη προκαταβολή φόρου της τάξεως του 55%, αφού τελικά αυτό το παρανοϊκό "μπουγιουρντί" θα το πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όπως προκύπτει από τον τελευταίο φορολογικό νόμο (4172), εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου 55% όσοι έχουν μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις γενικά και από ιδιοκατοίκηση.
Διάταξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι.....
όσοι έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις και εισοδήματα από ακίνητα υποχρεούνται σε προκαταβολή φόρου. Το καθεστώς αυτό ισχύει όχι μόνο για τα εισοδήματα του 2013 αλλά και για τα εισοδήματα του 2014 και των επόμενων χρόνων. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται στον αναλογούντα φόρο αφού αφαιρεθεί το ποσό της παρακράτησης.
Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει τα εξής: «Οι αναφορές στα δημοσιεύματα αφορούν σε φορολογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τη χρήση 2013. Δεν αφορούν τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τη χρήση 2014 και εξής. Το αντίθετο ισχύει. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα διορθώθηκαν στο πλαίσιο του νέου κώδικα. Προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
Καταρχήν στο ΥΠΟΙΚ κάνουν τους "παλαβούς". Τα δημοσιεύματα αναφέρονταν στη φετινή φορολογική δήλωση για την οποία θα ισχύσει το καθεστώς που αναφέρουν. Αντίθετα το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνει αλλαγές οι οποίες αφορούν την δήλωση της επόμενης χρονιάς. Για φέτος θα "κλάψουν" μανούλες, αλλά στηρίζονται στην φορολογική άγνοια του κόσμου, ο οποίος αν και του φορτώνουν υπέρογκους φόρους ακόμη δεν έχει δεηθεί να ασχοληθεί με τα φορολογικά του, πιστεύοντας ότι θα τον σώζει ο λογιστής.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών κατά τα λεγόμενά του είναι να εφαρμόζεται προκαταβολή φόρου μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ωστόσο από τον νόμο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ειδικότερα όπως αναφέρει και η Καθημερινή: Ο τίτλος του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 αναφέρει «Προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα», οι διατάξεις όμως των παραγράφων 1 και 2 είναι ίδιες με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 52 του Ν. 2238/1994.
Αν η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η προκαταβολή φόρου να υπολογίζεται μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε απαιτείται άμεση τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 69. Ειδικότερα: Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 69 ορίζουν ότι: «Οι διατάξεις του πρώτου και του τέταρτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται (σ.σ. δηλαδή η προκαταβολή φόρου) όταν: α) Το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ. β) Στη δήλωση περιλαμβάνονται μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις γενικά και από ιδιοκατοίκηση».
Οι διατάξεις αυτές είναι ίδιες με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 52 του Ν. 2238/1994 (παλαιός ΚΦΕ). Κατά συνέπεια, για να μην υπολογισθεί προκαταβολή φόρου εισοδήματος με τις νέες διατάξεις, πρέπει στη δήλωση να περιλαμβάνονται μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις γενικά και από ιδιοκατοίκηση.
Συνεπώς αν περιλαμβάνονται εκτός από μισθούς και εισοδήματα από κεφάλαιο (ενοίκια) ή υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (μεταβίβαση τίτλων ή ακινήτων που δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα) για τα οποία θα υπολογισθεί φόρος, τότε θα υπολογισθεί και προκαταβολή φόρου εισοδήματος επί του συνολικού ποσού του φόρου!
Συνεπώς η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ καθίσταται παραπλανητική, και γιατί βάζει για "ύπνο" τους φορολογουμένους για φέτος (οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει χρήση του 2013), αλλά και για τα υπόλοιπα χρόνια που έρχονται. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το πνεύμα του νομοθέτη είναι ξεκάθαρο, κάτι που δείχνει στον τίτλο του άρθρου. Οι εφοριακοί όμως δεν φορολογούν με βάση τον τίτλο του άρθρου αλλά με τις διατάξεις του νόμου, γιατί και αυτοί θέλουν να έχουν δουλειά αύριο, και να είναι καλυμμένοι.
Όπως φαίνεται με την βοήθεια των ΜΜΕ η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει μια επικοινωνιακή φορολογική πολιτική, στηριζόμενη στην άγνοια του κόσμου. Για αυτό και μετέθεσε την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης για της 30 Ιουνίου αρκετά μετά τις ευρωεκλογές, ώστε όλοι να "κοιμούνται" κατά την διάρκεια της ψήφου. Με τους φόρους που θα απαιτηθούν φέτος, οι Έλληνες θα βγάλουν άλλη μια χρονιά διακοπών στα...σπίτια τους, όσοι θα έχουν μέχρι τότε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών