Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Καθώς οι εξελίξεις στην Κριμαία είναι ραγδαίες, με την γενικευμένη ρωσσική επέμβαση επί θύραις, ας δούμε κάποια χρήσιμα στοιχεία γι’ αυτή την περιοχή. 
 
Η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας δημιουργήθηκε μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, το 1991. Βάσει του ιδιότυπου αυτού καθεστώτος της αυτονομίας, η τοπική βουλή της Κριμαίας δεν έχει μεν το δικαίωμα να επιβάλλει νόμους, αλλά η δημοκρατία της Κριμαίας είναι οικονομικά αυτόνομη και διαθέτει δικό της Σύνταγμα, από το 1999. Επιπροσθέτως, η Σεβαστούπολη (έδρα του ρωσσικού στόλου) έχει ειδικό καθεστώς. Ο δήμαρχος της δεν εκλέγεται αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου.
Η Κριμαία εντάχθηκε στην Ουκρανία το 1954. Ήταν το «δώρο» του Ουκρανικής καταγωγής Νικήτα Χρουστσώφ προς την Ουκρανία, για τα «300 χρόνια της ρωσσο-ουκρανικής συνεργασίας».
Η περιοχή, έγινε τμήμα της Ρωσσικής Αυτοκρατορίας, τον 18ο αιώνα (1783), επί της Μεγάλης Αικατερίνης και διατηρήθηκε κατά τον.....
κριμαϊκό πόλεμο (1853- 1856), όταν Άγγλοι, Γάλλοι και Οθωμανοί βάλθηκαν να την κατακτήσουν. Παλαιότερα, την κατείχαν οι Τάταροι, τουρκομογγολικό φύλο, απομεινάρια της διαβόητης «Χρυσής Ορδής», οι οποίοι είχαν δημιουργήσει το «Χανάτο της Κριμαίας», από το 1440. Οι Τάταροι βρίσκονταν βεβαίως υπό την προστασία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες στην Κριμαία: οι Ουκρανοί στον βορρά (24%), οι Ρώσσοι στον νότο (58%) και οι Τάταροι στο κέντρο (15%) – οι οποίοι είναι σφόδρα αντιρώσσοι. Ρωσσικά μιλάνε τα 3/4 των κατοίκων της Κριμαίας, ενώ οι υπόλοιποι άλλες γλώσσες, με κυρίαρχα τα ουκρανικά.
Ένα επιπλέον στοιχείο, είναι ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί βάση στη Σεβαστούπολη, στη Μαύρη Θάλασσα, εδώ και 230 χρόνια. Πρόκειται για μια βάση τεράστιας στρατηγικής σημασίας, την οποία αποκλείεται να αφήσουν οι Ρώσσοι στο έλεος της νέας κυβέρνησης του Κιέβου. 
Τελειώνοντας, τονίζουμε ότι στις 30 Μαρτίου (αντί της 25ης Μαΐου, όπως είχε ορισθεί αρχικά), θα γίνει δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων της Κριμαίας για το μέλλον της περιοχής, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών