Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝΕ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ!

tsipras-amerikanoi
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής ανησυχεί σφόδρα τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, σύμφωνα με συνέντευξή του στην καθεστωτική «Καθημερινή της Κυριακής». Και βέβαια, δε χρειαζόταν να το ομολογήσει αυτό ο πρέσβης, εδώ ολόκληρος Ομπάμα είχε θέσει το θέμα στον φον Αντωνάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμέρικα… Από την άλλη πλευρά, καθόλου δεν ανησυχεί ο κύριος πρέσβης, για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα τον οδηγήσει στην εξουσία. Ιδού τι απάντησε σε σχετική ερώτηση:
«Πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο διευθυντής του Brookings, Μπιλ Ανθόλις, προσφωνώντας πέρυσι τον κ. Τσίπρα, του ζήτησε να εξηγήσει τι σημαίνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να διεκδικεί την εξουσία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια.......
σημαντική πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Πήγαν πολύ καλά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Κέρδισαν μία πολύ σημαντική περιφέρεια, την Αττική. Παρακολουθούμε τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρεθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Είναι μια ομάδα διαφορετικών οργανώσεων, οπότε υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι. Υπό αυτή την έννοια είναι κατανοητό ότι ο αρχηγός του κόμματος προσπαθεί να εξηγήσει μερικά πράγματα, γιατί πολύς κόσμος έχει ερωτήματα. Το βλέπετε αυτό και από τις δημοσκοπήσεις, όπου παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά ως κόμμα κόντρα στη Ν.Δ., όταν τίθεται το ερώτημα ποιον προτιμάτε για ηγέτη της χώρας, εξακολουθεί να υπολείπεται. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη της χώρας και παρακολουθούμε τις κινήσεις του».
Ποιο είναι το «ζουμί» της πολύ προσεκτικής -«διπλωματικής» που λέμε- απάντησης του Αμερικανού; «Δικοί μας είναι κι αυτοί, αμερικανοκομμουνιστές, αλλά δεν το λέω δημοσίως για να μην τους… εκθέσω και τους κρεμάσουνε κουδούνια»!



– Πώς αισθάνεσθε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας;
– Μοιράζoμαι την οργή των οικογενειών Ελλήνων, Αμερικανών και Βρετανών, των οποίων αγαπημένα πρόσωπα δολοφονήθηκαν από τον Ξηρό και την οργάνωσή του, για το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος εκτοξεύοντας νέες απειλές για βία. Γνωρίζω ότι οι ελληνικές Αρχές κάνουν τα πάντα για να τον συλλάβουν ξανά και αυτό είναι φυσικά κάτι που χαιρετίζουμε. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως επανεξετάζονται οι διαδικασίες στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε άδεια και κατέστη δυνατό αυτό που συνέβη. Το βέβαιο είναι ότι θα παρακολουθούμε ενεργά την εξέλιξη του ζητήματος.
– Πόσο στενή και αποτελεσματική είναι η συνεργασία των δύο χωρών;
– Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ξεκινώντας από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα έλεγα ότι ένα από πράγματα που εκτιμούμε ιδιαίτερα στη σχέση μας με την Ελλάδα, είναι πως αν και η οικονομία έχει προσελκύσει το περισσότερο ενδιαφέρον, καθημερινά έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε πολλούς τομείς. Είδατε την πρόσφατη τεράστια επιτυχία στην εξάρθρωση κυκλώματος ηρωίνης που ήρθε ως αποτέλεσμα δράσεων του Λιμενικού Σώματος και των τελωνειακών αρχών της Ελλάδας. Προσφέραμε κάποια βοήθεια, αλλά ήταν πρωτίστως μια ελληνική επιχείρηση και ταυτόχρονα χαρακτηριστικό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα, είναι και για την περιοχή και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Στον σωστό δρόμο τα ενεργειακά
– Βλέπετε ρόλο για την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής;
– Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Οχι μόνο λόγω της δικής της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Εχουμε καλέσει τη Ρωσία να αποδεχθεί, όπως έκανε η Ουκρανία, τον δίκαιο συμβιβασμό που κατέθεσε η Ε.Ε. Θα δούμε. Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να διακοπεί η ροή αερίου προς την Ευρώπη. Αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, είμαι πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδια που είμαι βέβαιος ότι περιλαμβάνουν τροφοδοσία με LNG, διαχείριση της ζήτησης κ.λπ. Δεν νομίζω, πάντως, ότι θα συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, διότι δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τη Ρωσία. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα προχωράει σε κινήσεις που ωφελούν την ίδια, αλλά και την Ευρώπη, όπως είναι η επέκταση του τερματικού στη Ρεβυθούσα, που της δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης, προχωρούν τον ΤΑΡ. Ο Αζέρος πρόεδρος μόλις επισκέφθηκε την Ελλάδα. Πρόκειται για έργο τεράστιας σημασίας για τη χώρα σας. Δύο δισ. δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα θα καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Δεν θα γίνει αμέσως, αλλά βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα και την περιοχή.
– Οι έρευνες και προοπτικές εξόρυξης στην ελληνική αλλά και στην κυπριακή επικράτεια;
– Οντως, η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι αυτό που συμβαίνει στο Ιόνιο και στην Κύπρο. Εχω περάσει πολλά χρόνια σε χώρες που παράγουν πετρέλαιο. Γνωρίζω πολύ καλά πώς δουλεύει ο ενεργειακός χώρος. Και μπορώ να σας πω ότι το κατά πόσον θα γίνει κάτι ή όχι, συνήθως δεν είναι πολιτική ούτε γεωπολιτική απόφαση, αλλά εμπορική και εξαρτάται από μερικά πολύ πρακτικά πράγματα. Ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν το ρίσκο, κάνουν τις έρευνες, φέρνουν τους ειδικούς, εκπαιδεύουν στελέχη, επενδύουν τα χρήματα και, άρα, αναμένουν να έχουν μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη. Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα γύρω από τις ποσότητες που υπάρχουν στην Κύπρο, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς τι μπορεί να γίνει. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι μερικές φορές προτρέχουμε. Ελπίζω, για το καλό της Κύπρου και της περιοχής, να αποδειχθεί ότι υπάρχουν ποσότητες. Για το Ιόνιο, προς το παρόν ακούμε μόνον ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.
– Είναι χρήσιμο που δεν είναι στο Αιγαίο…
– Δεν είναι στο Αιγαίο, και αυτό είναι καλό. Και εδώ ελπίζω να αποδειχθεί ότι υπάρχουν καλές προοπτικές. Αν συμβαίνει αυτό, και πάλι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, γιατί βλέπω πολύ ενθουσιασμό από πολλούς παρότι βρισκόμαστε ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Εάν, πάντως, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, και ελπίζω να υπάρχουν, η διαχείριση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Εχω δει περιπτώσεις όπου άλλες χώρες, δεν θα τις κατονομάσω, επέλεγαν να κρατήσουν τα καλύτερα οικόπεδα για τον εαυτό τους και προσέφεραν περιοχές με μικρότερες προοπτικές στις εταιρείες, οι οποίες ζύγιζαν τα δεδομένα και τελικά έφευγαν. Επενδύουν τεράστια ποσά και δεν θα έρθουν αν δεν τους συμφέρει. Ολα πρέπει να γίνουν με ευθύτητα και με όρους που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των εταιρειών. Αλλά θέλω και πάλι να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο «αν». Αν, τελικά, αποδειχθεί ότι όντως υπάρχουν πηγές ενέργειας στην περιοχή.
– Διαπιστώνετε ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες;
– Δεν θα ξέρουμε αν πρώτα δεν ανοίξουν τα data room, τα εξετάσουν οι εταιρείες και λάβουν τις αποφάσεις τους.
Αν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, πότε;
– Πώς βλέπετε τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, μετά και την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στη Λευκωσία;
– Είναι μια ανοιχτή πληγή στην Ανατολική Μεσόγειο από τη δεκαετία του ’70. Εχω ασχοληθεί με το θέμα τη δεκαετία του ’80 όταν ήμουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα την Ελλάδα και την Κύπρο. Ολοι ξέρουμε τις δυσκολίες. Αλλά εγώ προτιμώ να το βλέπω διαφορετικά. Και να ρωτώ: Αν δεν λυθεί τώρα, τότε ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό στο μέλλον; Αν το νησί δεν επανενωθεί τώρα και οι δύο κοινότητες δεν καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να συμβιώσουν, τι θα σημαίνει αυτό για τα παιδιά και τα εγγόνια τους; Αν δεν λυθεί τώρα, τι θα σημαίνει για τις οικονομικές ευκαιρίες και τις συνέργειες που θα έχουν χαθεί; Αντίθετα, αν λυθεί, θα πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών στην Αν. Μεσόγειο
πηγή

1 σχόλιο:

  1. καλα που μας το ειπες ρε αρχιτρομοκρατη αμερικανε μπασταρδε γιατι δεν το ξεραμε ,σας εχουν παρει μυρωδια και τα πιτσιρικια οτι ειστε τα μεγαλυτερα αποβρασματα του πλανητη ,ευχωμαι ο πουτιν να σας ρηξει ατομικη βομβα να μην μεινη ουτε το σαλιο σας ,ειστε πλεον αηδιαστικοι και μισητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών