Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2014

Τελειώνει η Χούντα Σαμαρά: Με πρόωρες εκλογές ελπίζουν να σωθούν από την λαϊκή κατακραυγή


Τελειώνει η Χούντα Σαμαρά: Με πρόωρες εκλογές ελπίζουν να σωθούν από την λαϊκή κατακραυγή

Η παραίτηση του Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο φαίνεται ότι είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου της επίσκεψης Σαμαρά στην Γερμανία που κατέληξε σε φιάσκο: Η αρνητική στάση της Α. Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό, σε όλα τα αιτήματά του απλά του έδειχνε την "πόρτα της εξόδου": Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά εκλογών!
Εκλογές οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους την 9η Νοεμβρίου. Στην Βουλή, επίσης, σήμερα είχαμε ένα "όργιο" κατάθεσης άσχετων τροπολογιών από την κυβέρνηση, φαινόμενο κάθε άλλο παρά σύνηθες, αλλά ενδεικτικό του προεκλογικού κλίματος.
Τα πηγαδάκια στην Βουλή, τα πολιτικά γραφεία, όλοι σήμερα μιλούσαν για.......
άμεση προσφυγή στην κάλπη σε ένα κλίμα που εκπορεύεται (επιβεβαιωμένο) από το Μαξίμου.
Η στάση της Α. Μέρκελ "είπε" πολλά στον Α.Σαμαρά και ίσως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συνειδητοποίησε ότι "τελείωσε ο χρόνος του". Γιατί πάμε σε εκλογές; Πρώτον για πρακτικούς λόγους: Δεν βρίσκει ο Α.Σαμαράς - όσο και αν υποστηρίζει το αντίθετο - τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα, με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν από 1/1/2015, θα είναι ουσιαστικά αδύνατον να βρεθούν για την κυβέρνηση οι επιπλέον βουλευτές (καμιά 10ριά) που χρειάζεται για να φτάσει τους 180 που θα συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γιατί έρχεται πραγματικό "τσουνάμι" μέτρων που θα αποτελειώσει την ελληνική κοινωνία και θα θέσει σε δοκιμασία την κυβερνητική πλειοψηφία των 154 βουλευτων, καθώς και τα "ρετάλια" της ΔΗΜΑΡ που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και θεωρούνται εν δυνάμει εφεδρείες της κυβέρνησης.
Έπειτα κανείς δεν θέλει να συνδέσει την προεδρική εκλογή με τις εκλογές. Είναι πάγια παράδοση της ελληνικής πολιτικής σκηνής η οποία παραβιάστηκε μόνο το 1985 με την παραίτηση του Κ.Καραμανλή. Άρα οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα γίνουν πριν και το αποτέλεσμά της θα εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο, γιατί δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες. Απλά πράγματα. Ο ΕΝΦΙΑ μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως ο φόρος-σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης και οδήγησε σε εκλογές. Το να επιβάλλεις φόρους και να μην μπορείς να τους εισπράξεις, δεν λέει και πολλά πράγματα άλλωστε.
Πάντως να σημειώσουμε και κάτι άλλο: Δεν αποφασίζει κανείς εντός Ελλάδος για το αν θα πάμε σε εκλογές ή όχι. Και σίγουρα όχι ο Α.Σαμαράς ή ο Ε.Βενιζέλος. Ο Α. Τσίπρας δεν θέλει τώρα εκλογές.
Αλλά αυτοί που πραγματικά αποφασίζουν θα τον σύρουν σε εκλογές, θα τις κερδίσει άνετα και εν συνεχεία ο σχεδιασμός είναι να "κονσερβαριστεί" και αυτός σε μνημονιακά καλούπια. Με απλά λόγια, οι δανειστές θέλουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση... Ξέρουν ότι δεν θα έχει αυτοδυναμία, θα παίξει μεταξύ 130 και 140 βουλευτών και βέβαια θα έχει ανάγκη από το λοιπό σύστημα για να κυβερνήσει. Άλλωστε δεν θα έχει ούτε το κράτος στα χέρια του (με εξαίρεση το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου διαθέτει αξιοσέβαστη δύναμη, εξ ου και οι "κουλές" αποφάσεις του, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα - αεροδρόμιο Ελληνικού, ανοιγμα καταστημάτων της Κυριακές κλπ).
Πώς θα κυβερνήσει; Με λίγη τύχη μπορεί να μπούνε οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και να του δώσουν τους 10-12 βουλευτές που επιδιώκει ενώ θα υπάρχει και το πάντα πρόθυμο ΠΑΣΟΚ με τους 15-18 βουλευτές να κυβερνήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το Ποτάμι με τους ίδιους περίπου βουλευτές. Αν δεν γίνουν τώρα εκλογές χάνεται η πιθανότητα να φτάσουν οι ΑΝΕΛ το 3%.
Βέβαια το "όνειρο" των ξένων δανειστών είναι να υπάρξει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με αυτό το τρόπο θεωρούν ότι θα ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι. Έστω με αυτούς τους 60-70 βουλευτές που θα εκλέξει η ΝΔ.
Στη ΝΔ έχουν και έναν άλλο λόγο να μην καθυστερούν την προκήρυξη εκλογών: Τον Μάρτιο θα αποφυλακιστούν ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Χ.Παππάς και ο Γ.Λαγός. Με απλά λόγια το εθνικιστικό κόμμα που κρατάει "δυνατά" στα επίπεδα του 9-10% θα έχει και ηγεσία! Και δεν θέλουν σε πάνε σε εκλογές με αυτούς τους όρους. Για δίκη ούτε κουβέντα. Με αυτά τα στοιχεία κανείς δεν θα τους καταδίκαζε.
Άρα, υπάρχει το αξεπέραστο εμπόδιο των 180 βουλευτών, οι ξένοι θεωρούν πώς ο Α.Σαμαράς ότι είχε να δώσει το έδωσε (είναι πολύ χαρακτηριστική η στάσης της Α. Μέρκελ), οι ξένοι θέλουν εκλογές γιατί βαρέθηκαν να ακούνε "Δεν μπορούμε να περάσουμε άλλα μέτρα" και όσο καθυστερεί τόσο η ψαλίδα θα ανοίγει. Αλλά και οι αγορές δείχνουν εκλογές:
Είχαμε σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα  λόγω των επικείμενων εκλογών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν πρόκειται να εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας για τον απλό λόγο ότι τίποτα δεν στέκεται στην χώρα και δεν υπάρχουν σταθερές. Και μόνο το ότι η χώρα για μία ακόμα χρονιά θα κλείσει με ύφεση ενώ από το 2012 υποστηρίζουν ότι "τελειώνει η ύφεση" τα λέει όλα. Επιπροσθέτως τα spreads του ελληνικού 5ετούς CDS (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας), συνεχίζουν να διευρύνονται, υποδηλώνοντας επιδείνωση της αντίληψης σχετικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.
Την Τετάρτη η «ψαλίδα» άνοιξε κατά 15 μονάδες βάσης, ή 3,2%, τοποθετώντας τα ελληνικά CDS μεταξύ των κρατικών τίτλων με την πιο αδύναμη απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία της Markit. Άρα και στο οικονομικό πεδίο το άθλιο κλίμα μπορεί να γίνει εύκολα τρισάθλιο...
Πιθανότατα δεν θα ανοίξει η Βουλή μετά τα θερινά τμήματα. Ή αν θα ανοίξει θα ανοίξει για να κλείσει... Kαι μάλλον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος θα παραδώσει σε υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών