Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2014

Το τέλος της (θρησκευτικής) αθωότητας


Το τέλος της (θρησκευτικής) αθωότητας

Αν κάποιος ιστορικός  του μέλλοντος έψαχνε να χαρακτηρίσει με μια λέξη την συγκυβέρνηση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, θα είχε πολλές επιλογές: Ανίκανη, αυταρχική, αντιδημοκρατική, υποτελής, ανάλγητη, ξενόδουλη και άλλα πολλά που καθημερινά γράφονται και ακούγονται ακόμα και εντός των γραφείων των «κυβερνώντων». Ένας χαρακτηρισμός όμως θα ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός όλων: Υποκριτική.
Οι απίθανοι αυτοί τύποι, που δεν εννoούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα χωρίς να ρωτήσουν, αποφάσισαν ότι.....
ήρθε η ώρα να «λύσουν» τα ζητήματα των «θρησκευτικών κοινοτήτων» στην Ελλάδα. Και αφού τέτοιες κοινότητες δεν υφίστανται- εκτός αυτών που όλοι γνωρίζουμε διαχρονικά- είπαν πρώτα να τις δημιουργήσουν! Είναι η μετάφραση στην πράξη του αστεϊσμού «για κάθε λύση, διαθέτουν ένα πρόβλημα». Και έτσι, έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή το ανοσιούργημα που πήρε τον τίτλο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα…»
Μέσα σε αυτό το εξοργιστικό νομικό εξάμβλωμα που αποκαλούν «νομοσχέδιο», περιγράφεται με ανατριχιαστική ακρίβεια η πλήρης αποδόμηση του θρησκευτικού γίγνεσθαι στη χώρα μας και μάλιστα σε έναν κρισιμότατο (και καθόλου τυχαίο) χρόνο: Την ώρα που οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις επιχειρούν κοντά στα σύνορά μας, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα την Ελλάδα στα σχέδιά τους.
Η ολοκλήρωση της διάρρηξης του συνεκτικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας, επέρχεται καταλυτικά με αυτό το κατάπτυστο νομικό κείμενο. Υπάρχουν δεκάδες – κυριολεκτικά- σημεία τα οποία θα μπορούσα να σχολιάσω ενδελεχώς και να τα αντικρούσω με επιχειρήματα, αλλά αυτό ίσως αποτελέσει το αντικείμενο ενός πιο εκτεταμένου πονήματος. Εδώ επιλέγω να μείνω σε δύο μόνο κορυφαία, από τα οποία μπορείτε να βγάλετε εύκολα τα δικά σας συμπεράσματα.
Με τα δύο πρώτα άρθρα ορίζεται - για πρώτη φορά νομικά- η έννοια της «θρησκευτικής κοινότητας». Και αυτό γίνεται όχι γιατί υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν οριστεί (π.χ. τι έπαθε κανείς που δεν ορίζεται πουθενά νομικά η έννοια «κοινωνία», «χρόνος» ή «αγάπη»; ), αλλά ακριβώς επειδή αν δεν οριστεί, δεν θα μπορούν να συμπεριλάβουν σε αυτή, όλους εκείνους που επιθυμούν να τους αποδώσουν συγκεκριμένα νομικά δικαιώματα! Έτσι θεωρούν ότι «Θρησκευτική κοινότητα είναι ικανός αριθμός φυσικών προσώπων με συγκεκριμένη θρησκευτική ομολογία …μόνιμα εγκατεστημένων σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή...» οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα (δηλαδή οντότητα να παρεμβαίνουν) όταν είναι τουλάχιστον 300 άτομα!
Αν κάνετε ένα κόπο να ξαναδιαβάσετε τα παραπάνω, θα αντιληφθείτε εύκολα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι για να θεωρηθεί κάποιος ότι ανήκει σε κάποια τέτοια «κοινότητα» δεν απαιτείται να είναι νόμιμος κάτοικος, αλλά μόνο να «κατοικεί» σε ορισμένη περιοχή (πχ Άγιο Παντελεήμονα, Θήβα, Φλώρινα) και να συγκεντρώσει άλλους 299 σαν και αυτόν εκ των οποίων ένας τουλάχιστον να δηλώσει «θρησκευτικός λειτουργός, ιερουργός ή ποιμένας», ο οποίος (μόνο αυτός!) απαιτείται να διαμένει νόμιμα!
Δεύτερον, ότι με αυτό το νομικό «κεκτημένο», το οποίο πιστοποιείται από μια διαδικασία «της πλάκας» (εκούσια δικαιοδοσία, για όσους γνωρίζουν)  στο Δικαστήριο , η «κοινότητα» αυτή, αναγνωρισμένη πλέον, αποκτά συγκεκριμένα δικαιώματα (ίδρυση ναού, δικαίωμα συνάθροισης, διδασκαλίας, απόκτησης κεφαλαίων κλπ) και διαμέσου αυτής, τα άτομα τα οποία συμμετέχουν σε αυτή. Αν αυτό δεν είναι έμμεση νομιμοποίηση των παρανόμων, τι είναι;
Το πιο σημαντικό το άφησα για το τέλος. Για να είναι πιο αυθεντικό, το αντιγράφω, χωρίς να το πειράξω καθόλου, από την ίδια την Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου, στο άρθρο 28: «…Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Θράκης σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και επιστολές τους έχουν θέσει το ζήτημα της αναβάθμισης των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων και, γενικότερα, της υποστήριξης της θρησκευτικής εκπαίδευσης και ταυτότητας των Μουσουλμάνων της Θράκης στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα … Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενος στο αίτημα τωνΣοφολογιωτάτων Μουφτήδων συνέστησε με την Υπουργική Απόφαση 27147/Α3/27-2-2013 την «Επιτροπή για την αναβάθμιση του θρησκευτικού εκπαιδευτικού συστήματος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης … αποτελούμενη από 7 διακεκριμένους Θεολόγους και εκπαιδευτικούς (εκ των οποίων οι 6 μουσουλμάνοι) με στόχο να υποβληθεί σχετική επιστημονική εισήγηση…»
Ακούστε και τι εισηγήθηκε η «Επιτροπή» των… μουσουλμάνων, το οποίο ασφαλώς έγινε δεκτό και συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο: «Η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα για τη μουσουλμανική θρησκευτική εκπαίδευση αντίστοιχο με το σύστημα που προβλέπεται για την ορθόδοξη θρησκευτική εκπαίδευση…Το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πλήρους και ολοκληρωμένου συστήματος… υποχρεώνει τους Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης να αναζητούν σε άλλες χώρες τη γνώση για τη θρησκεία τους. Το γεγονός αυτός συνιστά έλλειψη εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας ενώ παραδίδει την ευθύνη για την εκπαίδευση των θρησκευτικών λειτουργών της μουσουλμανικής μειονότητας σε ιδρύματα/θεσμούς άλλων χωρών… Ως εκ τούτου είναι δίκαιο και απολύτως σύμφωνο με το Σύνταγμα, η Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός πλήρους και ολοκληρωμένου συστήματος για τη μουσουλμανική θρησκευτική εκπαίδευση. ..Ο στόχος είναι η ισότιμη ένταξη στη Γενική Εκπαίδευση, ώστε τα μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια να έχουν όλα τα σχετικά οφέλη με την ταυτόχρονη διατήρηση του ιδιαίτερου και πολύτιμου θρησκευτικού τους χαρακτήρα προς όφελος τόσο της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης όσο και της ελληνικής κοινωνίας ευρύτερα…»
 Για να ανακεφαλαιώσουμε και να το καταλάβετε καλύτερα: Αυτοί που λένε από μόνοι τους ότι αισθάνονται τούρκοι αν και είναι Έλληνες πολίτες, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αυτοί που υποδέχονται με τιμές αρχηγού κράτους κάθε σφουγκοκωλάριο του Νταβούτογλου που περιοδεύει στη Θράκη, αυτοί που ιδρύουν την... Τουρκική Ένωση Ξάνθης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο… αναγκάζονται (!) να αναζητούν τη θρησκευτική γνώση σε άλλες χώρες (Τουρκία) και το γεγονός αυτό συνιστά έλλειψη σε βάρος της μειονότητας και για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να φτιάξουμε ιεροσπουδαστήρια, ώστε όσοι επιθυμούν να μετατραπούν από απλούς πιστούς σε τζιχαντιστές (όπως ακριβώς συμβαίνει στις άλλες δυτικές χώρες), να μπορούν πλέον να το κάνουν, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη χώρα τους!
Ακόμα και αν δεν γίνει αυτό όμως, η ύπαρξη δεκάδων «θρησκευτικών κοινοτήτων» διαφόρων σεκτών εκτός των σουνιτών της Θράκης (σιίτες, ουαχαμπίτες, αλεβίτες κλπ) καθώς και τα παρακλάδια τους, θα μας εξασφαλίσουν πολλές και σίγουρες εστίες αιματηρών συγκρούσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες, συγκρούσεις που  είχαμε αποφύγει ως δια μαγείας, μέχρι σήμερα. Αν σε αυτούς προσθέσετε και όλους τους υπόλοιπους (σιχ, ινδουιστές και.. λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) που αντιμάχονται μέχρι θανάτου μεταξύ τους, θα έχετε το εκρηκτικό μείγμα που αναζητούσατε για τα επόμενα χρόνια της κρίσης.
Τι θέση παίρνει σε όλα τούτα η ηγεσία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει και το συνταγματικό τεκμήριο της «επίσημης»; Δεν θέλετε να σας πω, γιατί αποτελεί αιτία αφορισμού μου..
Γιάννης Ζωγράφος
Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών