Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2015

Η Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες



Η Eλληνική Eθνεγερσία ξεκίνησε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες της Βλαχίας και Μολδαβίας (υποτελείς των Οθωμανών) στις 22 Φεβρουαρίου 1821, χάρη στις ενέργειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και των συναγωνιστών του.
Ο Υψηλάντης διάλεξε να ξεκινήσει την επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, διότι:
  • Η διοίκηση της περιοχής βρισκόταν στα χέρια Ελλήνων Φαναριωτών.
  • Σύμφωνα με συνθήκη του 1812, οι Τούρκοι δε μπορούσαν να μπουν με στρατό σε αυτές τις περιοχές χωρίς την έγκριση του τσάρου της Ρωσίας.
  • O Ελληνισμός της περιοχής ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση.
  • Oι Τούρκοι θα.... αναγκάζονταν να διασπάσουν τις δυνάμεις τους, στέλνοντας τμήματα του στρατού προς βορρά και έτσι θα ήταν πιο εύκολη η εξέγερση στην Πελοπόννησο
  • Υπήρχε η ελπίδα (ευγενής πόθος) ότι η Ρωσία θα βοηθούσε τον αγώνα των Ελλήνων ως εγγυήτρια δύναμη για την αυτονομία των περιοχών και επομένως υπήρχε περίπτωση οι Ρώσοι να επέμβουν ως προστάτες των ομοθρήσκων τους ορθοδόξων λαών.
Τον Φεβρουάριο του 1821 ο Υψηλάντης κήρυξε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Ιάσιο, την Επανάσταση, καλώντας τους απανταχού Έλληνες να εξεγερθούν υποσχόμενος ότι μία μεγάλη δύναμη θα τους βοηθήσει.
Το "Σχέδιον Γενικόν" που είχε συντάξει ο Παπαφλέσσας και ο Λεβέντης, προέβλεπε
·         Ταυτόχρονη εξέγερση των Σέρβων και των Μαυροβούνιων.
·         Η Επανάσταση να εκδηλωθεί στη Μολδοβλαχία με τον εμπειροπόλεμο Γεωργάκη Ολύμπιο.
·         Να πυρποληθεί το σύνολο του Τουρκικού στόλου στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.
·         Να ξεκινήσει η επανάσταση στην Ελλάδα αφού φτάσει εκεί ο Υψηλάντης.


Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες κατέληξε σε αποτυχία μέσα σε λίγους μήνες, είχε δώσει όμως τον κατάλληλο χρόνο για να ανάψει στην Πελοπόννησο, τη Ρούμελη και τα νησιά. Οι λόγοι της αποτυχίας κατά βάση ήταν η έλλειψη αξιόμαχων δυνάμεων και η άρνηση του ηγέτη των Βλάχων Θεόδωρου Βλαδιμιρέσκου να συνδράμει στον Υψηλάντη, ενώ τελικά δόθηκε άδεια από τον τσάρο να εισέλθουν τουρκικά στρατεύματα στις Ηγεμονίες για να αντιμετωπίσουν τους Φιλικούς. Τελικά ο Υψηλάντης συνετρίβη στο Δραγατσάνι και οι οπλαρχηγοί Γεωργάκης Ολύμπιος και Φαρμάκης στη μονή του Σέκκου.
Στις 7 Ιουνίου 1821 συγκρούστηκε ο Ιερός Λόχος που αποτελούνταν από 500 Έλληνες φοιτητές στο Δραγατσάνι με τον τουρκικό στρατό και σφαγιάστηκαν. Το μόνο που κατάφερε να σωθεί ήταν η σημαία του Ιερού Λόχου και 100 περίπου ιερολοχίτες. Μετά από αυτή την τροπή ο Υψηλάντης αποχώρησε οριστικά και πέρασε τα αυστριακά σύνορα όπου και συνελήφθη και φυλακίστηκε για 6 χρόνια από τους αυστριακούς.
Η εθνική μνήμη είναι στο DNA κάθε λαού και αλίμονο εάν ο λαός ξυπνήσει από τον πνευματικό λήθαργο στον οποίο, τόσο έντεχνα τον έριξαν τόσα χρόνια, όλοι αυτοί που μανιωδώς προσπάθησαν να ξεχάσουμε τα πάντα.
Αλλά δεν υπολόγισαν σωστά, γιατί δε μας διέπουν οι ίδιες κατευθυντήριες δυνάμεις με αυτούς. Πάντα μέσα μας σιγοκαίει η φλόγα του Αίματος και της Τιμής του Έθνους μας και αυτό δε το σκέφτηκαν…
Νομαρχιακή Διοίκηση Θεσσαλονίκης
Καζαντζάκη 4, περιοχή Δικαστηρίων, Θεσσαλονίκη
ανοιχτά κάθε Τετάρτη & Παρασκευή, 18:00-22:00
τηλ.: 2310-521842 & 6970138893


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-epanastash-stis-paradounabies-hgemonies#ixzz3SbuySpfr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών