«Η μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής», όπως χαρακτηρίζουν το Ισραήλ αρκετοί φιλελεύθεροι κοσμοπολίτες, συχνά – πυκνά δικαιώνει όλους εκείνους που το περιγράφουν ως ένα κράτος το οποίο χρησιμοποιεί τον ρατσισμό στην ατζέντα του.
Όμηρος των σκληροπυρηνικών κυβερνητικών του εταίρων βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν αναγκάστηκε στο παρά ένα να συνθηκολογήσει στις εκβιαστικές απαιτήσεις του Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του ακροδεξιού κοσμικού κόμματος Εβραϊκός Οίκος, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ζωτικές 8 έδρες του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Στο νέο σχήμα συμμετέχουν πέντε κόμματα. Τρία κοσμικά, το....
υπερδεξιό Λικούντ, το κεντροδεξιό Kulanu (Όλοι μας) και το ακροδεξιό Εβραϊκός Οίκος, και δύο θρησκευτικά, τα υπερορθόδοξα εβραϊκά Shas και United Torah Judaism (UTJ), που επανακάμπτουν στη συγκυβέρνηση έπειτα από ολιγόχρονη απουσία προκαλώντας ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις. Ύστερα από μαραθώνια σκληρά παζάρια με τον Νετανιάχου, ο εκατομμυριούχος Μπένετ κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα, κερδίζοντας ο ίδιος το υπουργείο παιδείας αλλά κυρίως εξασφαλίζοντας στην 39χρονη βουλευτίνα του Αγιελιέτ Σακέντ το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης.
Η Σακέντ είχε προκαλέσει διεθνή σάλο πέρσι όταν ανάρτησε στο Facebook παλιότερο άρθρο που χαρακτήριζε τους νεκρούς νεαρούς Παλαιστινίους «μικρά φιδάκια» και καλούσε τις μανάδες τους «να ακολουθήσουν τα βήματα των γιων τους». Είχε κατηγορηθεί τότε πως υποκινεί γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, με την ίδια να αποδίδει τα σχόλια σε παρερμηνεία του κειμένου. Ως υπουργός Δικαιοσύνης πλέον σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να επαναφέρει προς ψήφιση το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ορίζει το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος – έθνος». Με δεδομένες δε τις άρρηκτες σχέσεις του κόμματός της με τους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν προκάλεσε έκπληξη η απόφαση – λίγες ώρες πριν κλείσει η συμφωνία ανάμεσα σε Μπένετ και Νετανιάχου – για ανοικοδόμηση 900 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ. Θυμίζουμε πως ο ηγέτης του Εβραϊκού Οίκου τάσσεται υπέρ της προσάρτησης του 60% της Δυτικής Όχθης και αποκαλεί το παλαιστινιακό κράτος «αυτοκτονία» για το Ισραήλ.
«Η παρουσία της εξτρεμίστριας Σακέντ, των υπερορθόδοξων Εβραίων και των εποίκων στον συνασπισμό είναι απόδειξη πως πρόκειται για μια κυβέρνηση πολέμου, που αντιτίθεται στην ειρήνη και τη σταθερότητα», σχολίασε ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.
Είναι ολοφάνερο ότι ο σχεδιασμός των κινήσεων του Ισραηλινού κράτους έχει ξεκάθαρα υποτιμητική διάθεση απέναντι στους Παλαιστινίους. Για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε το μέγεθος της υποκρισίας που διέπει όλους εκείνους οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως «αντιρατσιστές», «αντιφασίστες», «ανθρωπιστές», «υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κλπ., αρκεί να δούμε την μη αντίδρασή τους στον αυτοχαρακτηρισμό του Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος – έθνος», σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο επαναφέρθηκε από τη ναφθαλίνη.
Αν αυτό συνέβαινε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα οι διάφοροι τσαρλατάνοι και ψευτοευαίσθητοι τύπου Μούιζνιεκς θα είχαν χαλάσει τον κόσμο με τις φωνές και τις παρεμβάσεις τους. Τώρα, όμως, για πολλοστή φορά, επικρατεί σιγή ιχθύος για τα όσα διαπράττει το ισραηλινό κράτος από τους δήθεν ανθρωπιστές, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, καθώς η καταγγελία του ρατσισμού και των διακρίσεων φαίνεται ότι έχει σαφή επιλεκτικό χαρακτήρα.
Γιώργος Μάστορα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών