Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016

17 χρόνια από την άνανδρη επίθεση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία


17 χρόνια από την άνανδρη επίθεση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία

Πριν από δεκαεπτά χρόνια  το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ξεκινούσαν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Οι βομβαρδισμοί που είχαν έναρξη την 24η Μαρτίου 1999 διήρκεσαν πάνω από δυο μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των υποδομών του γιουγκοσλαβικού κράτους και τον θάνατο χιλιάδων Σέρβων αμάχων. Η παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, με συμμετοχή της Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, είχε ως σκοπό την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία προτεκτοράτων όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και τα Σκόπια. Η δημιουργία προτεκτοράτων ή δορυφόρων-κρατών στην περιοχή στόχευε στον....
περιορισμό της επιρροής της Γιουγκοσλαβίας στα Βαλκάνια, σε μια εποχή που η Ρωσία ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντιδράσει εξ αιτίας των εσωτερικών της προβλημάτων και της έλλειψης μιας πεφωτισμένης προσωπικότητας στην ηγεσία της.
Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκε αυτόματα ένα πεδίο έντασης στην περιοχή και εμποδίστηκε έτσι η πιθανή ανάπτυξη ενός μελλοντικού ισχυρού γεωπολιτικού πόλου στα Βαλκάνια με άξονα Βελιγράδι-Αθήνα. Οι βόμβες λοιπόν που ισοπέδωσαν το Βελιγράδι, την Πρίστινα και άλλες σημαντικές πόλεις της ορθόδοξης Σερβίας εκπλήρωσαν και ολοκλήρωσαν σχεδόν το σχέδιο των Αμερικανοσιωνιστών για τα Βαλκάνια. Η πλήρης ολοκλήρωση του σχεδίου επετεύχθη με την διάλυση της ελληνικής οικονομίας και την τοποθέτηση στην χώρα μας κυβερνήσεων του ΔΝΤ. Εκτός από την ακύρωση της πιθανής δημιουργίας ενός άξονα Βελιγραδίου-Αθήνας, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας καταπίεσε και εμπόδισε τα σχέδια εκείνων των σερβικών δυνάμεων που ασπάζονταν μια στενότερη σχέση και συμμαχία με την Μόσχα.
Οι ΗΠΑ εκείνη την εποχή δεν είχαν γεωπολιτικό αντίπαλο και διεκδικούσαν το δικαίωμα να αναμιγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα ανεξάρτητων κρατών της Ευρώπης εφόσον αυτό εξυπηρετούσε τα σχέδια των εντολέων τους Αμερικανοσιωνιστών. Εξ αυτού απορρέει και η δημιουργία τεχνητών κρατών όπως το Κόσσοβο και τα Σκόπια, των οποίων ο ρόλος είναι να λειτουργήσουν ως αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την στρατιωτική βάση Camp Bondsteel στο Κόσσοβο, η οποία είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση σε όλη την Ευρώπη.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν μόνο η αρχή. Με αφορμή την «εξάπλωση της δημοκρατίας» οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Λιβύη. Όταν προσπάθησαν να συνεχίσουν το «δημοκρατικό» τους έργο και στην Συρία ο μηχανισμός της μονοπολικής ιμπεριαλιστικής τους επέκτασης βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω της σθεναρής και ανδρείας αντίστασης του Άσσαντ και της βοήθειας που είχε αυτός από την εν τω μεταξύ αναγεννημένη Ρωσία.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, που παρεμπιπτόντως κανένα τουρκοκάναλο δεν θυμήθηκε, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά υποχωρούν στον γεωπολιτικό χάρτη. Στο άμεσο μέλλον θα φανεί εάν αυτή η υποχώρηση είναι οριστική. Αυτό όμως που σίγουρα είναι οριστικό είναι η απώλεια της αξιοπιστίας τους ως κράτος που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών