Οι εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στεγάζουν, περίπου, 7.000 φοιτητές το χρόνο, σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια. Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Σητεία και την Καλαμάτα. Οι οικότροφοι παραμένουν στις εστίες για όσα χρόνια σπουδών απαιτούνται για να πάρουν το πτυχίο, συν δύο χρόνια, σε περίπτωση που "χάσουν" χρονιές. Φέτος,
το 78% των κενών θέσεων θα καλύψουν, πρωτοετείς φοιτητές, το 10% φοιτητές παλαιότερων ετών και το 12% αλλοδαποί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, Έλληνες μεταπτυχιακοί, ομογενείς φοιτητές, καθώς και παιδιά ανύπαντρων μητέρων.
Σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Φίλιππος Λέντζας, πρωταρχικός σκοπός του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας είναι να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχουσες εστίες και να δημιουργηθούν νέες, προκειμένου να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές που το δικαιούνται, η δυνατότητα ποιοτικότερης στέγασης και σίτισης σε συνδυασμό με εξωσπουδαστικές δραστηριότητες.
Ήδη από 1ης του Σεπτεμβρίου, σε όλες τις εστίες του ΕΙΝ, εφαρμόζεται αναβαθμισμένο πρόγραμμα σίτισης, το οποίο προσφέρει, δωρεάν, ποιοτικό φαγητό για τους δικαιούχους. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα για θέματα τοξικοεξαρτήσεων. Έχει ήδη ξεκινήσει από τη φοιτητική εστία στα Πατήσια, όπου έχει δημιουργηθεί κέντρο συμβουλευτικής και πρόληψης, στελεχωμένο από ειδικούς, ενώ στόχος είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλες τις εστίες.
"Η λογική μας είναι ότι τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία πλήττουν κυρίως τους νέους, πρέπει να τα προλαμβάνουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα καταπολεμούμε. Όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και να δημιουργούμε τοίχους απομόνωσης και γκέτο", επεσήμανε ο κ. Λέντζας.
"Σεβόμαστε τον φοιτητή. Ο φοιτητής είναι το κέντρο. Η βασική προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να συνδυαστεί η πράσινη ανάπτυξη με τις φοιτητικές εστίες. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες που θα είναι κέντρα πολιτισμού και παιδείας, φιλικές και προς τον φοιτητή αλλά και προς το περιβάλλον. Οι φοιτητές, εκτός από τα μαθήματα στις σχολές τους, θα λαμβάνουν, μέσα από τις εστίες και μία κοινωνική γνώση. Έτσι θα τους δίνεται η ευκαιρία να γίνονται πιο ενεργοί σε θέματα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Θα δίνονται οι ευκαιρίες προκειμένου οι φοιτητές να γίνονται καλύτεροι και ως άνθρωποι. Επίσης, το Υπουργείο παιδείας επεξεργάζεται τους κανόνες εισδοχής, στέγασης και σίτισης στις φοιτητικές εστίες, προκειμένου να αναβαθμιστεί όλο αυτό το σύστημα. Το κομμάτι που έχει να κάνει με τις κοινωνικές ανάγκες σίγουρα θα ενταθεί, ενώ θα εξορθολογιστεί και το κομμάτι των οικονομικών κριτηρίων", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΙΝ.
Με δεδομένο ότι οι δυνατότητες στέγασης, αυτή τη στιγμή, καλύπτουν το 1/5 των αιτούντων ετησίως και έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα σε χώρους εστιών, ο κ. Λέντζας επεσήμανε ότι "η Ελλάδα πρέπει να γίνει κέντρο παιδείας, όχι μόνο για τους Έλληνες φοιτητές, αλλά για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή".
"Πρέπει -είπε- να παρέχουμε το πλήρες ``φοιτητικό πακέτο`` σε φοιτητές που έρχονται από την Ευρώπη και από τη Μέση Ανατολή. Έτσι ώστε, στον φοιτητή που έρχεται να σπουδάσει, Έλληνα ή ξένο, να του παρέχεται όλη η φοιτητική μέριμνα, όπως αρμόζει στο επίπεδο των σπουδών και της διαβίωσης του 21ου αιώνα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος για θέματα περιβάλλοντος και παιδείας, καθώς και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχουν αποδεχθεί θερμά τις προτάσεις που έχουμε κάνει από το ΕΙΝ και έχουν ήδη προγραμματιστεί δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβερνητική πολιτική θεωρεί την παιδεία ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς".
Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η κατάθεση των δικαιολογητικών
Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να στεγαστούν σε μία από τις 24 φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες του ΕΙΝ ανά την Ελλάδα. Οι κενές θέσεις στις εστίες πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών είναι διαφανής, καθώς στις επιτροπές αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετέχουν αντιπρόσωποι των πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των φοιτητών και εκπρόσωποι του ΕΙΝ.
"Είναι μία ανοιχτή διαδικασία και καλό θα ήταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν μία αίτηση, η οποία θα αξιολογηθεί", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Σιατής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΝ.
Βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από το ΕΙΝ, ο υποψήφιος δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, η οικογένειά του πρέπει να έχει διαφορετικό τόπο διαμονής από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών του και να μην διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο της εστίας.
Τα κριτήρια, βάσει τον οποίων, δίνεται η δυνατότητα για στέγαση στις φοιτητικές εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, είναι οικονομικά και κοινωνικά. Κατά προτεραιότητα, στις φοιτητικές εστίες, στεγάζονται φοιτητές που εντάσσονται στις εξής βασικές κατηγορίες: Υποψήφιοι που προέρχονται από άπορες οικογένειες με μηδενικό εισόδημα, ορφανοί και από τους δύο γονείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλματα ή από μισθωτές υπηρεσίες. Επονται οι φοιτητές με βάση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα και τον αριθμό των μελών της οικογένειας του υποψηφίου. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν σε περιπτώσεις που στην ίδια οικογένεια σπουδάζουν άλλα αδέλφια σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς και σε περίπτωση που στην οικογένεια του υποψηφίου υπάρχει μέλος με ειδικές ανάγκες.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΙΝ: www.ein.gr
ANA-MPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών