Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2012

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕΚΕΡΗ: ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΠΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ



Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Στις 13 Μαρτίου 2012 στον διαδικτυακό ισότοπο Antinews αναρτήθηκε άρθρο με τον τίτλο: «Ο Φαήλος κατέθεσε πρώτος αίτηση για υποψήφιος Βουλευτής». Στη συγκεκριμένη ανάρτηση υπάρχουν πολλά πικρόχολα και συκοφαντικά ανώνυμα σχόλια που δεν έχουν σχέση με το άρθρο και θα τα χαρακτήριζα τηλεκατευθυνόμενα, κατά ενός προσώπου που γνωρίζω προσωπικά και τα οποία σχόλια με ενόχλησαν ιδιαίτερα. Αυτά τα σχόλια αναφέρονται στον Ευάγγελο Σέκερη, έναν άνθρωπο ηθικό, τίμιο και ανιδιοτελή. Έτσι, νιώθω την υποχρέωση να αναφερθώ στον ίδιο και σ΄ αυτή την οικογένεια που διαχρονικά κοσμεί την Ιστορία αυτού του τόπου.

Ο Ευάγγελος Σέκερης, είναι οικονομολόγος, με..... ιδιαίτερες σπουδές στο Maintz της Γερμανίας. Εργάζεται επί είκοσι δύο και πλέον χρόνια στην πολυεθνική εταιρεία Siemens ΑΕ. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens στην Ελλάδα, η μητρική εταιρεία της Γερμανίας, ανέθεσε στην ελεγκτική εταιρεία Debevoise & Plimpton την έρευνα των μαύρων ταμείων. Μετά την συγκεκριμένη έρευνα, όπως ανέφεραν και τα ΜΜΕ της εποχής, ο Ευάγγελος Σέκερης απεδείχθη καθαρός, παρ΄ ότι κάποιοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον σπιλώσουν. Για το λόγο αυτό εκλήθη και κατέθεσε πολλά και σοβαρά στοιχεία στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής προς διαλεύκανση της υπόθεσης. Είναι βεβαίως άξιο απορίας γιατί η εξεταστική επιτροπή, ενώ είχε δεσμευθεί πως θα τον καλέσει εκ νέου, δεν τον κάλεσε ποτέ. Αλήθεια, τι ακριβώς φοβήθηκαν και δεν προχώρησαν σε νέα κλήση; Βέβαια, οφείλω να θυμίσω πως ο Ευάγγελος Σέκερης εκτός της επιστημονικής κατάρτισής του  και της επαγγελματικής του καταξίωσης, είναι γιος του Αθανασίου Σέκερη.
Ο Αθανάσιος Σέκερης είναι αντιναύαρχος ε.α. του πολεμικού μας Ναυτικού, ιδιαίτερα γνωστού για τον αντιδικτατορικό του αγώνα με την συμμετοχή του στο κίνημα του Ναυτικού. Υπήρξε πρώην Πρόεδρος του ΟΤΕ (1977-1981), θέση που ανέλαβε κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια υψηλή οργανική θέση του Δημοσίου που τίμησε ιδιαίτερα με ανιδιοτέλεια, γιαυτό ακόμη διαμένει σε μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη. Η προσφορά με ανιδιοτέλεια του Αθανασίου Σέκερη και από αυτή τη θέση, εκτός της πολύχρονης προσφοράς του στη πατρίδα, εκφράζεται με γλαφυρό τρόπο από άρθρο του δημοσιογράφου Ε.Μπαρτζινόπουλου στην αριστερή «Ελευθεροτυπία» (από το προσωπικό μου αρχείο), την επομένη της παράδοσης του οργανισμού στον Τόμπρα, μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1981: «Για όσους δημοσιογράφους έζησαν προχθές και χτες τις εμφανίσεις του κ. Τόμπρα και του κ. Σέκερη η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Η αξιοπρέπεια και η σεμνότητα από τη μια μεριά, το καουμποϋλίκι και η αλαζονεία από την άλλη. Άθλια κατασκευάσματα της σοσιαλιστικής αλλαγής που φέρνουν αναγούλα ακόμα και σ΄έναν φανατικό αντιδεξιό». Ακολούθως ο Αθανάσιος Σέκερης ήταν ο εκδότης της εφημερίδος «Μεσημβρινή» έως την ημέρα που έκλεισε.
Ο Κωνσταντίνος Σέκερης, πρόσφατα αποθανών, καθηγητής Βιοχημείας και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ήταν θείος του Ευάγγελου Σέκερη. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε στην εφημερίδα «Τα Νέα» την ημέρα ταφής του Κωνσταντίνου Σέκερη: «Κηδεύεται σήμερα μια σπάνια, χαρισματική προσωπικότητα που δεν επεδίωξε ποτέ να ενοχλήσει ή να προβληθεί στον δημόσιο χώρο πέρα από τις έξοχες επιτεύξεις της στην επιστήμη. Απεβίωσε αιφνίδια ο Κωνσταντίνος Σέκερης, μια διεθνούς εμβέλειας επιστημονική αυθεντία στον χώρο της βιοχημείας. Καθηγητής σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, στα Ελληνικά πανεπιστήμια, στο Κέντρο Ερευνών και συνάμα πρόεδρος στο μοναδικό και εμπνευσμένο Χωριό S.O.S. Αλλά και για όλα αυτά άλλοι αρμοδιότεροι θα μιλήσουν και θα λαμπρύνουν μια μεγαλειώδη πορεία χωρίς έπαρση. Είχα τη μεγάλη τύχη, όχι δυστυχώς συχνά, να συνομιλώ μ’ αυτό τον σπάνιο άνθρωπο και φυσικά δεν ανήκω στους ειδικούς της επιστήμης του ώστε να επικοινωνούσα στα χωράφια του. Με άφηνε κυρίως άναυδο η αγάπη του για την ποίηση, αγάπη μυημένου στα μυστικά της δημιουργίας, στα ειδικά προβλήματα των σχολών, των ειδών και των μορφών. Οι απόψεις του για την ζωγραφική, τη μουσική και την αρχιτεκτονική δεν ήταν απλώς οι απόψεις ενημερωμένου μεσοευρωπαίου διανοούμενου αλλά ενός βαθιάς καλλιέργειας αναγεννησιακού ανθρωπιστή. Προσωπικά θαύμασα και την πλήρη γνώση της ιστορίας του ευρωπαϊκού θεάτρου αλλά και την ευρεία επικοινωνία του με το νεοελληνικό θέατρο, τις σχολές του, τα είδη του, τους εκπροσώπους του και την κλίμακα των ειδών του (από την τραγωδία στην επιθεώρηση). Εκεί όμως που ο Σέκερης σε άφηνε άφωνο ήταν η φιλοσοφική του κατάρτιση που κάλυπτε την προτίμησή του στους προσωκρατικούς, έφτανε στο Νίτσε και σχολίαζε τον Χάιντεγκερ. Κάποτε στον τόπο μας (με πρότυπο τον Κοραή) μιλούσαμε για ιατροφιλόσοφους. Ο Σέκερης ήταν ένας από τους τελευταίους μύστες αυτής της Σχολής»
Ο Γεώργιος Σέκερης, πρώην διπλωμάτης είναι επίσης θείος του.
Ο Ευάγγελος Σέκερης, υπήρξε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσωρινά υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού στις 20 Απριλίου 1941 και ήταν ο παππούς του σημερινού που φέρει το όνομά του. 
Ο Αθανάσιος Σέκερης ήταν πρωτεργάτης και αγωνιστής του αγώνα του 1821 και αρχηγικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Είχε εγκατασταθεί στην Οδησσό και ασχολείτο με το εμπόριο και κατηχήθηκε τα μυστήρια της Φιλικής Εταιρίας από τον αδελφό του Γεώργιο Σέκερη, και αναδείχτηκε ως ένας από τους αρχηγούς της Φιλικής. Ο Σκουφάς, ο Τσακάλωφ και ο Γεώργιος Σέκερης έκαναν από κοινού το πρώτο σχέδιο στην Μόσχα πως να γίνει ο οργανισμός των Φιλικών. Αυτός βοήθησε πολύ τον Ξάνθο και τους λοιπούς εταίρους, και διέδωσε ευρέως το μυστικό της εταιρείας. Στην διάδοση της εταιρίας βοήθησε πολύ και η συνεννόηση με τον αδερφό του Παναγιώτη Σέκερη που εμπορεύονταν στην Κωνσταντινούπολη. Οι αδελφοί Σέκερη έλαβαν ενεργό μέρος στην επανάσταση και μάλιστα ο Γεώργιος έγινε αρχηγός των όπλων της επαρχίας Τριπολιτσάς. Πήρε μέρος στην πολιορκία των Πατρών υπό τις διαταγές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και αρίστευσε στην περίφημη μάχη της 9ης Μαρτίου. Στις αρχές Μαΐου αναχώρησε για την Αργολίδα και τέθηκε υπό τις διαταγές της Κυβερνήσεως για την εκστρατεία των Μεγάλων Δερβενίων. Κατά την εισβολή του Δράμαλη στην Αργολίδα βρέθηκε μαζί με τον Πλαπούτα, και μάλιστα στο Κεφαλάρι του Άργους και στις άλλες εκεί γινόμενες μάχες πολέμησε πολύ καλά μαζί με τους συμπατριώτες του. Πέθανε από ανίατη ασθένεια όταν αρρώστησε κατά την διάρκεια της Πολιορκίας του φρουρίου του Ναυπλίου. Είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στον Εθνικό αγώνα. Προς τιμή του η Πολιτεία έδωσε το όνομά του, σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου στην Αθήνα, του Τολού, του Ναυπλίου κ.α. Επίσης, στη γνωστή σφραγίδα (Εμ. Ξάνθος, Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας, Αθήνα 1845, σ. 11) της Φιλικής Εταιρείας, σε αχρονολόγητη επιστολή προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόφιλο, αναφέρονται με τη σειρά οι: Ιωάννης Καποδίστριας, Άνθιμος Γαζής, Αθανάσιος Τσακάλωφ, Παναγιώτης Σέκερης, Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Αντώνιος Κομιζόπουλος και Αθανάσιος Σέκερης
Συνεπώς, θα απαιτείτο περισσότερη περίσκεψη και προσοχή από όλους αυτούς τους ανώνυμους που προσπαθούν να σπιλώσουν συνειδήσεις ακέραιων ανθρώπων που κουβαλούν στις πλάτες τους την αδιάλειπτη προσφορά στην πατρίδα μας  επί δυο αιώνες, της οικογένειας Σέκερη.
Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών