Στη δικαίωση εννέα Κυπρίων, στους οποίους οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, προχώρησε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καταδικάζοντας την Τουρκία τόσο για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας όσον και του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Τις προσφυγές Οικονόμου, Ευαγόρου Χρήστου, Γαβριήλ, Ιωάννου, Κυριάκου, Μιχαήλ, Νικολαϊδη, Ορφανίδη και Σοφίας Ανδρέου κατά της Τουρκίας, είχε εξετάσει το ΕΔΑΔ στις 20 και 27 Ιανουαρίου 2009, προκειμένου να διαπιστώσει αν, σύμφωνα με τη νομολογία του, οι προσφεύγοντες είχαν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.
Το ΕΔΑΔ, τότε, είχε κρίνει ότι στην περίπτωση όλων των Κυπρίων είχε υπάρξει από την πλευρά της Τουρκίας παραβίαση του Αρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Αρ. 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία της ιδιοκτησίας ενώ, με εξαίρεση την υπόθεση των Οικονόμου και Νικολαϊδη, είχε, επίσης, κρίνει ότι σ’ όλες τις άλλες υποθέσεις είχε υπάρξει παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης, για το σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Το Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί, τότε, να εκδώσει την οριστική του απόφαση για την καταβολή μιας δίκαιης αποζημίωσης από την Τουρκία στους προσφεύγοντες.
Υστερα από τη σημερινή του συνεδρίαση, το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι πρέπει να δοθούν στους εννέα Κυπρίους που δικαιώθηκαν, αποζημιώσεις για ηθική και υλική ζημιά, που κυμαίνονται από 10.000 έως και 400.000 ευρώ ενώ, με την ίδια απόφαση, υποχρεώνεται η Τουρκία να καταβάλλει και τα δικαστικά έξοδα.
Σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση κι’ άλλων προσφυγών Κυπρίων, στους οποίους έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα κατά τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί στο Δικαστήριο, ύστερα από την τελική του απόφαση, για την υπόθεση Λοϊζίδου.
Διευκρινίζεται δε, ότι η εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ, δεν αντιστρατεύεται πρόσφατη, σχετική απόφαση, με την οποία δεν είχε αναγνωρισθεί σε παιδιά Κυπρίων προσφύγων το κληρονομικό δικαίωμα απόκτησης της περιουσίας των γονιών τους.
Πάνω σ’ αυτό, διπλωματικοί κύκλοι στο Στρασβούργο, τόνιζαν ότι αλλιώς κρίνεται από το ΕΔΑΔ η αξίωση των Κυπρίων να έχουν πρόσβαση και εκμετάλλευση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα και αλλιώς η αξίωση να έχουν βάσει κληρονομικού δικαιώματος τη δυνατότητα επαναπόκτησης των περιουσιών των γονιών τους στα κατεχόμενα.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών